čt17102019

Zdraví

Draslík je pro naše zdraví nepostradatelný. Jeho hlavní úlohou je správná funkce nervosvalového systému. Další zásadní funkcí draslíku v lidském organizmu je regulace vody ve tkáních a buňkách. Všude tam, kde se v lidských tkáních vyskytují svalová vlákna (kosterní svaly, srdce, zažívací systém, močový systém apod.) draslík zajišťuje, aby tkáně a orgány plnily svou funkci. Mohou však nastat situace, kdy přemíra nebo naopak nedostatek draslíku v těle způsobí i život ohrožující stav.

Draslík je pro naše zdraví nepostradatelný. Jeho hlavní úlohou je správná funkce nervosvalového systému. Další zásadní funkcí draslíku v lidském organizmu je regulace vody ve tkáních a buňkách. Všude tam, kde se v lidských tkáních vyskytují svalová vlákna (kosterní svaly, srdce, zažívací systém, močový systém apod.)

Výzkumy dávno potvrdily, že překyselený organismus je rizikem pro vznik závažných nemocí, jako je osteoporóza, cukrovka, neplodnost či rakovina. Na vině má být špatná životospráva moderní civilizace. Co se v těle děje, když je takzvaně překyseleno, a jak opět ve vnitřním prostředí nastolit rovnováhu?

Konec října se nese ve znamení původně anglosaského svátku Halloweenu, který se postupně zabydlel i v českých domácnostech. Ačkoliv koleda zůstává stále spíše doménou anglicky mluvících zemí, ostatní zvyky jako převlékání do kostýmů a zdobení domácnosti i zahrady dýněmi jsou oblíbené celosvětově. Výroba tzv. Jack-o'-lantern, tedy lucerny z vydlabané dýně a svíčky, se stala vyhledávanou podzimní kratochvílí nejedné české rodiny.

S podzimními měsíci je nerozlučně spjato voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. V sušeném stavu je můžete uchovat až do zimy. Ze švestek uvaříte povidla, která se ve špajzu také neztratí. A pokud vás honí mlsná už teď, přinášíme tip na vynikající švestkovo-jablkový koláč.

 

pátek, 20 září 2019 10:08

Festival VEGEFEST

Festival VEGEFEST po sedmi letech existence dokončil proměnu z festivalu zaměřeného primárně na stravování na festival věnovaný udržitelnému a soběstačnému způsobu života. Hlavním cílem posledních dvou ročníků, i letošního, je přivést pozornost k neohleduplnému nakládání se zdroji planety, na které žijeme, k neudržitelné ekologické stopě, kterou západní společnost vytváří a inspirovat návštěvníky k pozitivním změnám, které lze v tomto ohledu učinit v každodenním životě.

Denně to zažívají tisíce matek – trápí je kila, která nabraly během těhotenství, ale chtějí se jich zbavit ideálně hned v porodnici. Hubnutí po porodu potřebuje čas a kvalitní stravu. Za jak dlouho by se rodičky měly dostat na předporodní váhu, jak úbytek hmotnosti souvisí s kojením a do jaké míry hubnutí ovlivní počet těhotenství?

Lidé pijí mléko po staletí. Přesto se v posledních letech objevují informace, které jeho pozitivní účinky zpochybňují. Pravda je sice relativní, ale fakta hovoří jasně. Jak je to tedy s mlékem a jeho výživovými hodnotami? Věděli jste, že mlékárenství živí po celém světě celou miliardu lidí?

Lidé se dožívají stále vyššího věku a ženy vypadají v padesáti letech snad ještě lépe než kdysi ve třiceti. Vzrůstá i průměrný věk prvorodiček a stále častěji ženy zkoušejí otěhotnět po čtyřicítce. To je jeden z hlavních důvodů, proč stále více párů touží po dítěti marně.

Vitamin D je známý tím, že bychom ho měli získávat ze slunce. Dostáváme ho však dostatek? Mají opalovací krémy vliv na jeho vstřebávání? A co jeho příjem v zimním období? Informace o vitaminu D přináší International Alliance of Dietary/Food Supplement Associations na základě několika mezinárodních studií.

Strana 1 z 19