po29042024

neděle, 20 listopad 2022 20:59

Podzimní krémová polévka s chilli a zázvorem

Známe to všichni. Lezavé ráno, kapky deště dopadající na parapet a ten skličující pocit, že dneska rozhodně není ten den, kdy chceme vstát, jít do práce, klepat se zimou na zastávce autobusu, pobíhat v dešti mezi schůzkami, zvládnout všechny domácí povinnosti a nemít prostor se na chvíli zastavit, natož se pořádně prohřát.

Vyzrajte na chladné počasí a nechte se inspirovat naším menu, které v mrazivých dnech prohřeje více než horká sprcha.

 

Podzimní krémová polévka s chilli a zázvorem

- 1 l silného hovězího vývaru

 

- 2 brambory

 

- 2 mrkve

 

- 100 g celeru

 

- 300 g dýně

 

- 3 stroužky česneku

 

- 1 cibule

 

- 1 lžička nasekaného zázvoru

 

- špetka mletého chilli

 

- 1 kelímek šlehačky

 

- sůl, pepř

 

- slunečnicová semínka

 

- citronová šťáva

 

- lžíce oleje

 

Na troše oleje si krátce orestujte očištěnou a nakrájenou cibuli a mrkev s celerem. Jakmile je zelenina lehce opečená, přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor. Vše společně opékejte 2 minuty. Poté zalijte vývarem. Do směsi přidejte rozkrájené brambory a dýni a vařte do změknutí. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem. Nakonec přilijte šlehačku a společně krátce povařte. Polévku dochuťte chilli, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Podávejte s dýňovými či slunečnicovými semínky, přidat můžete i čerstvou chilli papričku.

 

Pořádný oběd, který zasytí

 

Kombinaci masa, zeleniny a vína se prostě nic nevyrovná. Nechte se prohřát pořádnou porcí této dobroty.

 

Kotlík s hovězím masem na špeku, víně a bylinkách

 

- 500 g hovězího zadního

 

- 100 g špeku

 

- 2 mrkve

 

- 2 cibule

 

- 50 g celeru

 

- 1 petržel

 

- 1 l silného vývaru

 

- 200 ml červeného vína

 

- 1 kulička nového koření

 

- 1 bobkový list

 

- snítka čerstvého tymiánu

 

- čerstvá petržel

 

- lžíce oleje

 

- lžíce hladké mouky

 

- sůl, pepř

 

Ve větším hrnci si na rozpáleném oleji orestujete cibulku s rozkrájeným špekem. Jakmile bude mít vše zlatavou barvu, přidejte na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Společně opečte, vyndejte a nechte stranou. Do stejného hrnce pak hoďte na kousky nakrájené hovězí a zprudka jej opečte. Poté k masu přihoďte opečenou zeleninu se špekem, zaprašte moukou a společně znovu krátce opečte. Směs zalijte vínem a povařte alespoň 3 minuty, aby se odpařil alkohol. Následně přilijte vývar, přidejte koření a tymián. Duste takto připravenou směs alespoň dvě hodiny, dokud nebude maso měkké. Nakonec podávejte s čerstvou petrželkou. Jako příloha se skvěle hodí opečené brambory, pečivo nebo bramborová kaše.

 

Hýčkejte se u šálku s nádechem léta

 

Ani během nevlídného počasí nezapomínejte na pitný režim. Vsaďte na lahodný čaj z mražených plodů, který vám dodá potřebné vitamíny, ale zároveň vás svou chutí i vůní přenese do horkého léta, kdy jahody, borůvky i maliny dozrály pod českým sluncem. Není nic lepšího než si užít svou chvilku pod dekou s knihou v ruce a s perfektní příchutí srpnových dnů v hrnečku.

 

Ovocný čaj „Vzpomínka na léto“

 

- 2 hrsti mraženého ovoce

 

(jahody, borůvky, rybíz)

 

- pár lístků máty a meduňky (také mohou být mražené)

 

- 1 lžíce sušeného ovocného čaje

 

- 1 bio citron

 

- 2 lžíce medu

 

- 1 litr vody

 

Do kastrůlku vložte mražené ovoce i lístky a přelijte vodou. Společně vše povařte zhruba 5 minut. Poté přelijte obsah do čajové konvice, přidejte čaj (nejlépe v sítku, abyste jej mohli jednoduše vyndat) a louhujte 5 minut. Dále přidejte pokrájený citron na měsíčky, ideálně i s kůrou. Sáhněte proto raději po bio citronu, který nebyl ošetřen zbytečnou chemií. Vylouhovaný čaj oslaďte medem, jakmile trochu vychladne, abyste nepřišli o jeho cenné látky.

 

Pochmurný den si zaslouží dezert

 

Co by to bylo za deštivé odpoledne bez lahodného dezertu, který alespoň malinko potěší a uklidní? Zapomeňte na tabulky čokolády a zkuste o něco zdravější variantu pro vaše mlsání!

 

Pečené hrušky s domácím „pribináčkem“

 

- 3 ks větších hrušek

 

- 1 měkký tvaroh

 

- 1 šlehačka

 

- 2 lžíce medu

 

- špetka vanilky

 

- hrst nasekaných vlašských ořechů

 

- med na dozdobení a doslazení

 

Hrušky omyjte, rozkrojte na půl a dejte na pečícím papíře péct do vyhřáté trouby zhruba na deset minut. Musí být lehce opečené a měkké.

 

Mezitím si v misce ušlehejte smetanu do tuha a poté přidejte tvaroh. Pak přimíchejte dvě lžíce medu a vanilku. Vznikne vám lahodná směs, která bude svou chutí velmi připomínat pribináček. Hotovým krémem hojně ozdobte opečené hrušky, posypte oříšky a zakápněte medem. Mňam!

 

Teplá večeře je zárukou klidného spánku

 

I když obvykle preferujete lehčí večeře ve formě salátu, zkuste pro tentokrát teplé a hutné pokrmy, které pohladí tělo i duši. Báječně se hodí polévky, kaše i lehká masa s pořádným sosem. Vsadit můžete i na luštěniny, ze kterých se dá přímo kouzlit. Udělejte však pro své spokojené trávení maximum a nechte je co nejdéle namočené, aby byly lehce stravitelné.

 

Kovbojské fazole

 

- 1 hrnek uvařených červených fazolí

 

- 250 g mletého masa (jakékoli)

 

- 1 menší plechovka kukuřice

 

- 2 papriky (žlutá a červená)

 

- 1 cibule

 

- 2 stroužky česneku

 

- 1 plechovka drcených rajčat

 

- 3 lžíce kečupu

 

- špetka chilli

 

- špetka oregana

 

- lžíce oleje

 

- sůl, pepř, cukr

 

- bylinky dle chuti

 

Na trošce oleje si krátce osmahněte pokrájenou cibulku a česnek. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a posypte oreganem. Do osmahnutého masa přihoďte nakrájenou papriku a krátce orestujte. Poté do směsi vylijte drcená rajčata a kečup. Nechte probublávat zhruba 10 minut. Nakonec přidejte předem namočené a uvařené fazole, kukuřici, dochuťte špetkou chilli, solí, pepřem a případně i cukrem. Servírujte hojně posypané bylinkami například s domácím pečivem.

 

Závěr dne patří jenom nám

 

Jste už dávno po večeři, honí vás mlsná a zároveň si chcete dopřát něco, co vás prohřeje, zasytí a naladí na bezstarostný spánek? Nechte se inspirovat ajurvédou a oblíbeným zlatým mlékem.

 

O něco lepší „zlaté mléko“

 

- sklenka plnotučného mléka

 

- sklenka mandlového mléka

 

- 1 skořice

 

- 1 lžička kurkumy

 

- kousek zázvoru

 

- 1 hvězdička badyánu

 

- 3 hřebíčky

 

- špetka pepře

 

- med

 

Mléka nalijte do kastrůlku. Poté přidejte všechny ingredience a krátce povařte. Nakonec sceďte a do lehce vychladlého nápoje přidejte med.