po06122021

Zdraví

Ověřená fakta o mléce, díky nimž budete mít konečně jasnLidé pijí mléko po staletí. Přesto se v posledních letech objevují informace, které jeho pozitivní účinky zpochybňují. Pravda je sice relativní, ale fakta hovoří jasně. Jak je to tedy s mlékem a jeho výživovými hodnotami? Věděli jste, že mlékárenství živí po celém světě celou miliardu lidí? Tušili jste, že přes 37 miliónů mléčných farem vedou ženy? Nabízíme jasný a stručný přehled faktů o mléce.

V současné době představuje jedinou možnost léčby celiakie přísná bezlepková dieta, kdy lidé ze své potravy natrvalo vyloučí lepek. Výrobky z pšenice, žita či ječmene musí vyměnit za bezlepkové. S přibývajícím počtem celiaků přibývá i výrobců, kteří své potravinové výrobky nabízejí nově v bezlepkové verzi. 

Vyvážená snídaně je nejen dobrým startem do nového dne, ale i zdrojem energie na celé dopoledne. Podle odborníků by měla být sestavena tak, aby nás zasytila, měla správný poměr živin a zároveň jsme si na ní pochutnali. Zdánlivě jednoduché, co říkáte? Přesto se však řada z nás při snídani dopouští zbytečných chyb, které mohou vést k zažívacím obtížím, nadváze i dalším zdravotním problémům.

pondělí, 01 duben 2019 00:00

Velikonoční očista se zeleným čajem

Velikonoce a jarní očista patří k sobě. Vydat se na cestu zdraví a duševní harmonie vám přitom pomůže i zdánlivě obyčejná věc – pravidelné pití čistého zeleného čaje. Tradiční nápoj staré Číny už po tisíciletí pomáhá zdravému organismu udržovat se v rovnováze, a to i po stránce duševní. Čím přesně nám zelený čaj prospívá a proč si ho dopřávat právě na jaře?

Máte sedavé zaměstnání? Trávíte hodiny, dny či dokonce celé roky u počítače? Nestíháte pravidelně cvičit a kompenzovat dlouhodobé nevhodné sezení? Pak je pravděpodobné, že vás bolí záda, ramena, kolena, vlastně cokoliv. „Vše totiž začíná i končí špatnými návyky a mnohé zdravotní potíže mohou pramenit z nesprávného držení těla,“ říká Hana Toufarová, lektorka nové cvičební metody Fit Pain Free, která je mimo jiné postavena na tom, že se dívá na tělo jako celek a vnímá ho v souvislostech.

Období půstu, zdraví a šetrnost vůči přírodě. To jsou hlavní důvody, proč stále více lidí obohacuje svůj jídelníček rostlinnou stravou. A nemusí jít vždy jen o exotiku. Právě naopak. Stále častěji i kuchaři ve vyhlášených restaurací čerpají z odkazu našich předků a vybírají suroviny, které byly využívány v našem prostředí po generace – luštěniny.

V loňském roce bylo provedeno nejvíce umělých oplodnění v historii, celkově přes 39 tisíc. Číslo každoročně narůstá nejen díky enormnímu zájmu cizinek o podstoupení lékařského zákroku v Česku, ale především díky zvyšujícímu se věku pacientek. Průměrný věk zájemkyň o umělé oplodnění přesáhl hranici 36 let. Problémy s přirozeným početím dítěte musí dnes řešit téměř každý čtvrtý pár.

Už za dva měsíce se koná v Oboře Hvězda první pražský běh, který podpoří rodiny předčasně narozených dětí a neonatologická centra, kde o tato miminka pečují. V neděli 5. května se totiž koná vůbec poprvé BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ hlavního města Prahy rodičovské organizace Nedoklubko.

úterý, 19 únor 2019 06:52

Naučte se správně snídat a zhubnete

Už naše babičky říkaly, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. A měly pravdu. Snídaně by totiž měla tvořit až 25 % našeho denního přísunu energie, protože nám dodává potřebné živiny pro dopolední aktivity.1 Je to jídlo, které „nastartuje“ náš organismus po dlouhé noční přestávce, kdy tělo nedostávalo žádnou energii, ale přesto muselo pracovat.

pátek, 08 únor 2019 09:03

To, co nás povzbudí na těle i mysl

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.