ne28042024

pondělí, 16 leden 2023 08:39

Nehoda v zahraničí: Tipy, jak postupovat

Než vůbec vyrazíte, ověřte si stávající podmínky vašeho pojištění. Máte jen povinné ručení? Zjistěte limity pojistného plnění a jaké asistenční služby můžete využít a v jaké vzdálenosti od domova. Pokud máte pochybnosti, že je stávající povinné ručení dostačující, připojistěte se. Havarijní pojištění lze nyní sjednat i na kratší časový úsek, například na dobu jednoho měsíce. Do rizik určitě zahrňte připojištění čelního skla.

Nabídky pojišťoven si můžete srovnat online na srovnávači pojištění Klik.cz. Vybrané pojištění pak můžete rovnou i zaplatit a platí ode dne, který jste si sami zvolili. Havarijní pojištění může být sjednané u jiné pojišťovny, než u které máte uzavřené povinné ručení. Také se ujistěte, že máte ve voze formulář sloužící k sepsání záznamu o nehodě, zelenou kartu a technický průkaz. Pro jistotu zkontrolujte i povinnou výbavu.

Při nehodě
Pokud na cestě dojde k nehodě, vyvstává nejčastěji otázka, zda je nutné volat policii. Tu byste ve všech zemích měli volat v případě, že bude někdo zraněn. Co když se ale jedná jen o škrábance? Každá země má povinnost volat policii k nehodě jinou, toto si zjistěte před cestou. Rozhodnete-li se policii nevolat, informujte v první řadě pojišťovnu, u které máte sjednané pojištění. Zaměstnanci asistenční vám mohou poradit, jak postupovat.

V každém případě však budete muset vyplnit záznam o nehodě. Vyplňujte ho ve svém mateřském jazyce. Nezapomeňte označit okolnosti nehody a uvést počet zaškrtnutých bodů. Formulář by měli podepsat všichni účastníci nehody. Je-li viníkem někdo jiný, vyfoťte si jeho doklady a zelenou kartu, budete to později potřebovat. Následně si ponecháte originál záznamu a kopii dáte druhému řidiči.

Fotit byste měli i místo nehody a vozidla jako taková. Na nic nezapomeňte a raději pořiďte více fotek z různých úhlu. Čím více materiálu, tím lépe. Pokud budete mít vše zdokumentované, pomůže vám to v další komunikaci s pojišťovnou.

Po nehodě
Pokud nehodu zaviníte vy, vše následně nahlaste vaší pojišťovně. Pokud je viníkem někdo jiný, měli byste se správně ozvat pojišťovně řidiče viníka a po ní vymáhat zaplacení škody. Některé pojišťovny dokonce nabízí možnost připojistit si službu, díky které vy nemusíte řešit vůbec nic a vaše pojišťovna bude s pojišťovnou viníka komunikovat bez vás. Peníze na opravu dostanete v takovém případě od své pojišťovny a nečekáte na vyjádření druhé pojišťovny. To, zda tuto službu pojišťovna nabízí, také zjistíte při porovnání pojištění online.

Další zajímavé články v této kategorii: « Sladové perníčky Vege řecká musaka »