po29042024

čtvrtek, 12 leden 2023 22:50

Sladové perníčky

Pavel Berky je mladý talentovaný kuchař, který pochází ze slovenské Rimavské Soboty. V roce 2020 se v soutěži MasterChef Česko umístil na třetím místě. Když Pavel odloží designovou zástěru, věnuje se módnímu návrhářství. Právě jídlo ho v tvorbě často inspiruje a tyto dvě činnosti rád kombinuje.

Vznikají tak originální projekty propojující design a gastronomii. Pavel s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku Zlatý Bažant proto připravil recepty na neotřelé  cukroví inspirované ležákem Zlatý Bažant. 

 

Sladové perníčky

Suroviny:

● 100 ml piva Zlatý Bažant ● 100 g sušených švestek

● 100 g moučkového cukru

● 150 g másla

● 50 g rozinek

● 50 g vlašských ořechů

● 75 g hladké mouky

● 40 g ječmenného sladu (sladěnka)

● 4 g prášku do perníku

● 4 vejce

● sůl

 

Postup:

 

1. Do rendlíku nalijte pivo a přiveďte ho k varu.

 

2. Do misky dejte švestky spolu s rozinkami a zalijte je vroucím pivem. Misku zakryjte potravinovou fólií a nechte vše namáčet zhruba 30 minut. Po uplynutí času si ze sušeného ovoce odeberte zhruba 2 polévkové lžíce a nechte je zatím stranou. Zbytek rozmixujte na kaši.

 

3. Máslo spolu s cukrem vyšlehejte do pěny. Postupně do něj zašlehejte i vejce, jedno po druhém. Nakonec do těsta vmíchejte sladěnku a připravenou kaši ze sušeného ovoce.

 

4. Troubu předehřejte na 200 °C. Ořechy vysypte na plech a v rozpálené troubě je pečte přibližně 5 minut. Poté teplotu v troubě snižte na 160 °C. Upečené ořechy spolu s namočeným ovocem, které jste si odebrali na začátku, nasekejte nahrubo a přidejte do mísy s těstem. Mouku smíchejte s práškem do perníku a přesejte do těsta. Vše lehce osolte a opatrně promíchejte, aby se všechny suroviny propojily.

 

5. Menší plech o rozměrech přibližně 20×30 cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Těsto nalijte na plech a pečte 25–30 minut. Po upečení koláč z trouby vyndejte a nechte zcela vychladnout. Poté jej můžete nakrájet na malé čtverečky nebo jiné libovolné tvary. Konzistence těsta po upečení se vám může zdát příliš vlhká, ale nemějte obavy, po zchladnutí se ustálí a sladové perníčky budou krásně vláčné. Na závěr je můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.