ne28042024

úterý, 31 leden 2023 20:48

Vege řecká musaka

Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho ale snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směsi Vege burger je jídlo syté, chuťově plné a atraktivní.

 

Potřebujete

2 střední lilky, olej na opečení lilků

Na rajčatovou omáčku: 1 balení Vege burger se zeleninou, 190 ml vody + 60 ml oleje do směsi,1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovku sekaných rajčat, 100 g rajčatového protlaku, 300 ml

vody nebo vývaru, sůl, pepř, olivový olej, 1 lžičku sušených bylinek v řeckém stylu (oregano, tymián apod.)

Na bešamelovou omáčku: 50 g másla, 40 g Rýžové mouky hladké, 500 ml mléka nebo jeho alternativy, na dochucení sůl, pepř, bobkový list, špetka muškátového květu

Postup

Jako první si připravte základ pro rajčatovou omáčku. Směs na Vege burger smíchejte dle návodu s vodou a olejem a nechte 30 minut odležet. Lilky nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, posolte a nechte 10 minut vypotit. Osušte je ubrouskem a opečte na trošce oleje z obou stran do zlatova. V hlubší pánvi orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, nabobtnalou směs Vege burger a protlak. Zalijte rajčaty, vodou, ochuťte a nechte 15 minut společně provařit.

4. Mezitím si připravte bílou bešamelovou omáčku. Postup je tradiční. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte rýžovou moukou. Míchejte na mírném stupni a vytvořte světlou jíšku. Zalijte mlékem, metličkou promíchejte a ochuťte kořením. Provařte 8 minut do zhoustnutí. Vyjměte bobkový list. Zapékací mísu o objemu 2,5 litru vytřete tukem a jako první vrstvu dejte opečené lilky. Na ně polovinu rajčatové směsi. Pak bešamel. A znovu opakujte. Lilek, rajčatová směs, bešamel. Zapékejte na 185 °C 40 minut. Po upečení nechte trochu vychladnout a servírujte pomocí širší lopatky.

Náš tip

Pro ještě větší množství můžete jako jednu z vrstev přidat slabé plátky do poloměkka uvařených brambor. Jedná se o jednu z dalších verzí tradiční musaky. Gurmáni si zase pro extra chuť navíc mohou do bešamelu přidat hrst nastrouhaného sýra.