čt16052024

pátek, 30 leden 2015 07:42

Kingsman: Tajná služba

Podle populárního komiksu a v režii Matthew Vaughna (Kick-Ass, X-Men: První třída), Kingsman: Tajná služba vypráví příběh o super tajné špionážní organizaci, která do vysoce konkurenčního vzdělávacího programu své agentury rekrutuje zatím nevycvičeného, ale nadějného kluka z ulice právě ve chvíli, kdy svět začíná ohrožovat zvrácený technický génius a podnikatel.

Když otec pětiletého Garyho „Eggsyho" Price přijde o život během plnění povinností při utajovaném vojenském cvičení, jeho rodina obdrží netradiční medaili - a telefonní číslo, na které mohou zavolat pouze jednou, pokud by potřebovali pomoc jakéhokoliv druhu.

O sedmnáct let později Eggsy (Taron Egerton) předčasně ukončil školní docházku a je nezaměstnaný. Žije v bytě své matky a nemá před sebo žádnou budoucnost. Poté, co je zatčen za divokou jízdu, Eggsy využije medaili, aby si zajistil propuštění z vězení, a ocitne se tváří v tvář muži, který ho zachránil - Harry Hart (Colin Firth), dokonale zdvořilý špion, který vděčí Eggsyho otci za svůj život.

Když se dozví, jakou životní cestu si Eggsy zvolil, je zděšený, ale zároveň na něj učiní dojem jeho lepší vlastnosti. Harry nabídne Eggsymu možnost, aby svůj život změnil a pokusil se získat pozici u Harryho zaměstnavatelů: přísně tajné nezávislé zpravodajské služby – Kingsman.

Eggsy musí projít celou sérií často nebezpečných testů, které musí zdolat každý nový Kingsman agent a zároveň se ale jedná o emocionální boj, kdy se sociální vyvrženec ocitá v prostředí, kde mají všichni dobré vzdělaní, konexe a vychování.

Mezitím se Harry snaží vyřešit záhadná zmizení několika významných akademiků, vědců a bavičů a pokouší se dopadnout muže, o kterém je přesvědčen, že je za vše odpovědný - Richmond Valentine (Samuel L. Jackson), miliardář a bojovník za ekologii, zbavený iluzí. Jeho touha zachránit zemi za každou cenu ho přiměla vymyslet systém, který může mít zničující následky pro každého.

S Harryho pomocí se Eggsy učí jak se stát gentlemanem i špionem - ale podaří se mu trumfnout jeho konkurenty o vytouženou pozici v agentuře Kingsman?

A může on a Harry včas odhalit pravdu o Valentinově důmyslném, ďábelském plánu a zastavit ho?
O FILMU

Kingsman: Tajná služba si s vtipem dobírá namyšlenost špionážního žánru. Vypráví příběh o špionu gentlemanovi, který vezme obyčejné dělnické dítě pod svá ochranná křídla a vyškolí ho v umění špionáže. Vypráví o cestě obyčejného kluka ulice z jedné společenské vrstvy do druhé. Příběh se odehrává ve dvou kolidujících světech – v jednom o dobrodružství na život a na smrt a v druhém o obyčejném životě na ulici. „Film je směsicí všeho, co jsem se naučil od Sbal prachy a vypadni, Snatch a Po krk v extázi, které byly gangsterkami, stejně jako mé komiksové filmy Kick-Ass a X-Men: První třída," poznamenává režisér a spoluscénárista Matthew Vaughn.

Jane Goldmanová, spoluautorka scénáře se přidá: „Matthew má tolik rád filmy s Jamesem Bondem a Kingsman: Tajná služba je o uchopení tohoto žánru a zároveň o tom, udělat s ním něco nového. Matthew mluvil o špionážním filmu již několik let, už když jsme dělali Hvězdný prach (Vaughnův film z roku 2007)."

Bylo to při natáčení filmu Kick-Ass, kdy Vaughn a uznávaný autor grafických románů, Mark Millar, vymysleli námět pro to, co se nakonec stalo Kingsmanem: Tajnou službou. „Shodli jsme se, že jsme chtěli prozkoumat původ elitního špióna, ale při tom se zaměřit na nepravděpodobného kandidáta," říká Millar.

Millar řekl Vaughnovi o novinovém článku, který si přečetl. Psalo se v něm o tom, jak Terence Young, který režíroval první Bondovku Dr. No, obsadil Seana Conneryho v rozporu s přáním autora 007, Iana Fleminga. Fleming si 007 představoval více jako Jamese Masona nebo Davida Nivena. Millar říká: „Young si uvědomil, že musel Conneryho proměnit z drsného chlapíka z Edinburghu do gentlemana. Před tím, než začal film natáčet, ho vzal ke svému krejčímu, do svých oblíbených restaurací a v podstatě ho naučil, jak jíst, mluvit a oblékat se jako špion gentleman."

Tento rozhovor uvedl Kingsmana: Tajnou službu do pohybu, ale trvalo několik let, než se Millar pustil do psaní grafického románu Tajná služba, na kterém je film založen. Zatímco si pohrával s myšlenkou, že zasadí film do Ameriky, Vaughn trval na tom, aby se příběh odehrával v Británii, takže Millar věděl, že je třeba najít britského ilustrátora, který by dokázal zachytit jemné mezitřídní rozdíly.

Okamžitě si vzpomněl na Dava Gibbonse, legendárního ilustrátora proslulého svou prací na filmu Strážci s Alanem Moorem. Millar si pamatuje, když jako 17-letý fanoušek komiksů čekal čtyři hodiny na to, aby získal Gibbonsův autogram. „Nemohl

jsem být šťastnější," říká. O rok později, Millar, stále ještě ve škole, napsal Gibbonsovi dopis, ve kterém mu sdělil, že se chce stát spisovatelem grafických románů, a že by s ním Gibbons měl spolupracovat."