st15052024

čtvrtek, 29 leden 2015 07:18

Nejlepším světovým šéfkuchařem je Ørjan Johannessen z Norska

Šéfkuchař Ørjan Johannessen z Norska vyhrál nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě Bocuse d'Or. Finálového klání, které ukončilo téměř dvouletý cyklus 15. kola soutěže, se zúčastnilo 24 šéfkuchařů z celého světa. Finále se uskutečnilo 27. a 28. ledna 2015 ve francouzském Lyonu. Na stříbrnou příčku v napínavém finále dosáhl Philip Tessier z USA. Bronzovou sošku si odvezl Tommy Myllymaki ze Švédska.

 

„Soutěž představuje špičkové šéfkuchaře z celého světa. Všichni kandidáti podstoupili dlouhou a náročnou přípravu, jejíž cílem bylo skloubit techniku s uměleckým talentem," vysvětluje Paul Bocuse, prezident Bocuse d'Or, který klání v roce 1987 založil. Sám patří mezi největší osobnosti současné gastronomie. Jeho snem bylo vytvořit paralelu k velkým sportovním akcím, kde na kuchařském jevišti svedou souboj nejzkušenější kuchaři světa. I proto se soutěž někdy přirovnává k mistrovství světa pro šéfkuchaře.

Mistrovství světa pro šéfkuchaře

Světového finále Bocuse d'Or ve francouzském Lyonu se zúčastnilo 24 nejlepších šéfkuchařů z celého světa. Největší kuchařské události předcházelo šedesát národních soutěží a tři kontinentální klaní v Evropě, Asii a Latinské Americe. Aktuální cyklus soutěže trval 18 měsíců a začal již v roce 2013. Soutěžní variací na téma perlička a pstruh porotu přesvědčil norský reprezentant Ørjan Johannessen. Jeho pokrmy zabodovaly po chuťové i vizuální stránce. Kromě sošky s podobiznou zakladatele soutěže Paula Bocuse si odvezl také hlavní cenu 20 000 euro.

Finalisté připravovali dva chody, jeden z masa a druhý z ryby. Měli na to 5 hodin a 35 minut. Pracovali v tříčlenných týmech za stálého přihlížení a povzbuzování až 2500 diváků. Soutěžní týmy měli k dispozici vlastního kouče. Někteří soutěži věnovali až dva roky intenzivní přípravy.

V hlavní roli perlička a pstruh

Letošní výběr ingrediencí padl na perličku z francouzského regionu les Landes a říčního pstruha z jižní Francie. Ve svých pokrmech museli šéfkuchaři využít čerstvé suroviny, které nakoupili v předvečer soutěže na METRO tržišti přímo v areálu soutěže. Kromě chuti a prezentace pokrmu porota posuzovala i výtěžnost surovin, odpovědný přístup kuchaře k ingrediencím, zapojení regionálních specifik v receptu s masem a využití zeleniny v pokrmu s rybou, jež měla tvořit minimálně jeho polovinu.

Jen pro nejlepší z nejlepších

Cílem soutěže Bocuse d'Or je ukázat největší kuchařské talenty. Od založení v ní dominují především kuchaři z Francie a skandinávských zemí. V letošním finále se utkali například zástupci Německa, Francie, Švédska, Islandu, USA a Kanady, ale i kuchaři z Maďarska, Maroka nebo Japonska. Úplně poprvé se do celosvětového klání probojovalo Chile. Do čela mezinárodní poroty, která čítá celkem 20 členů, letos zasedl vítěz minulého ročníku, francouzský šéfkuchař Thibaut Rugerri. V porotě nemohl chybět ani Jerôme Bocuse, syn zakladatele soutěže Paula Bocuse.

Bocuse d'Or v Česku?

„Na Bocuse d'Or 2017 bychom rádi viděli zástupce České republiky a plánujeme ho podpořit. Jsme přesvědčeni, že je u nás mnoho talentovaných kuchařů, kteří mají šanci v soutěži uspět. Chceme tím představit českou gastronomii a zvýšit její věhlas ve světě," představuje plán na obnovení soutěže v České republice Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO.

Poprvé měla Česká republika svého reprezentanta na světovém finále v roce 2009, kdy se šéfkuchař Jan Všetečka umístil na čtrnáctém místě. V roce 1995 obsadil třetí místo Patrik Jaroš, český rodák, který soutěžil pod německou vlajkou. Toto umístění bylo pomyslnou třešničkou na dortu jeho úspěchů, protože rok před tím získal michelinskou hvězdu, a stal se tak nejmladším německým kuchařem s tímto prestižním oceněním. V letošním ročníku zastával funkci prezidenta německého týmu a zároveň byl členem poroty.