st15052024

čtvrtek, 22 leden 2015 07:57

Mortdecai: To chce knír a nohy v teple

Mortdecai, Charlie Mortdecai. Má rád peníze, sprosté vtipy, alkohol a svůj sofistikovaný knír, zaměstnán je jako aristokrat. V krimikomedii Mortdecai: Grandiózní případ se vrhne do pátrání po ukradeném obraze, procestuje půlku zeměkoule a bude čelit mnoha protivníkům. Neodolatelně zhýralého Mortdecaie si s radostí zahrál Johnny Depp, sekundovat mu bude Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor, Paul Bettany, Olivia Munn nebo Jeff Goldblum.

 

V žonglování nikdy nevynikal a popravdě ho ani nikdy nezkoušel, teď ale bude muset vybalancovat partičku solidně naštvaných Rusů, britskou MI5, mezinárodní teroristy a také svoji manželku s nekřesťansky dlouhýma nohama. Charlie Mortdecai, světem protřelý obchodník s uměním a na částečný úvazek i podvodník, se zapojuje do honby za ukradeným obrazem. Pro svou zemi, pro královnu . . . a pro peníze. Obraz by totiž měl být vodítkem k utajenému sejfu až k prasknutí naplněnému nacistickým zlatem. Vyzbrojen věrným komorníkem a výstavním knírem drží v ruce hlavní trumf. Sebe. „Za studií na poměrně slušné druhořadé internátní škole jsem přišel na to, že ve rvačce může vyhrát celkem každý, pokud je připraven vrazit soupeři prst do oka," říká ke svému stylu sám Mortdecai.

Nonšalantní milovník umění, svůdce žen, občasný násilník a od přírody bonviván není až tak statečný, aby se dobrovolně pouštěl do nějakých pitomých dobrodružství. Přesto do nich docela často narazí a v tom filmovém neztvárňuje Mortdecaie nikdo menší než slovutný Johnny Depp. Hvězda, která se nebojí excentrických rolí, přináší na plátno další z nich. Charlie Mortdecai je postava se sebevědomím inspektora Clouseaua, šarmem Jacka Sparrowa a mazaností Johnnyho Englishe.

Předlohou komedie Mortdecai se stala kultovní série humoristických knih Kyrila Bonfiglioliho, z nichž některé díly (Nemiř na mě tou věcí a Pistole má přednost) vyšly i u nás a další s názvem Mortdecaiův záhadný případ s knírem vychází v lednu společně s filmem. Kritiky na knižní předlohy hovoří o „nevšední směsi vtipu a nápaditých ohavností".

Další osobností v ušlechtilém rodokmenu filmu je režisér David Koepp, jedna z páteří Hollywoodu, která má za sebou až neuvěřitelně hvězdnou scenáristickou minulost: je podepsán pod scénáři k filmům jako Muži v černém 3, Andělé a démoni, Válka světů, Spider-Man nebo Indiana Jones a Království křišťálové lebky.
Kdo je Charlie Mortdecai?

Johnny Depp si na seznam svých okouzlujících a excentrických filmových ztřeštěnců a dobrodruhů přidává další položku: Charlieho Mortdecaie, zchudlého britského aristokrata, hlavního hrdinu nové akční komedie Mortdecai. Jeho literárním předobrazem je zábavný antihrdina humoristické knižní série Kyrila Bonfiglioliho (česky vyšly knihy Nemiř na mě tou věcí a Pistole má přednost, spolu s premiérou filmu vyjde i Mortdecaiův záhadný případ s knírem). Charlie Mortdecai je profesionální bonviván a příležitostný obchodník s uměním, slov jako krádež nebo podvod se nijak zvlášť neštítí. Jeho příběhy oplývají černým humorem, sarkasmem a typicky britským stylem. Ve filmu Mortdecai: Grandiózní případ Charlie dokáže vykličkovat z neuvěřitelně krkolomných situací s mezinárodními zlosyny v patách a na stopě Goyovu obrazu nesmírné ceny, který by také mohl být klíčem ke ztracenému nacistickému pokladu.

„Charlie Mortdecai na mě udělal nezapomenutelný dojem. Je to prostě hrdina, který na stránkách knihy přímo ožívá," říká David Koepp, proslulý hollywoodský scenárista (Mission Impossible, Jurský park, Spider-man), který se ujal režie filmové adaptace. „A v hlavní roli jsme si nedokázal představit nikoho jiného než Johnnyho Deppa. On má na tyhle roztomilé zbabělé ničemy prostě talent. Za posledních 15 nebo 20 let by si je už mohl dát patentovat."

Autorem scénáře je Eric Aronson (Koho hledá Kevin), který knihy o Mortdecaiovi objevil v Londýně na Trafalgar Square, když tam pracoval pro britskou vládu. Zjistil, že knižní série má spoustu oddaných fanoušků, k nimž patří herci Hugh Laurie a Stephen Fry. „Je to ten druh knihy, které si lidi navzájem půjčují. Přesně takhle kdysi i Johnny Depp kdysi získal svůj velmi starý a ohmataný výtisk," říká Aronson.

Hlavní motivací hrdiny je čirá nutnost, zdůrazňuje scenárista: „Charlie Mortdecai zdědil rozlehlou venkovskou usedlost, ale nemá peníze ani kliku. Aby mohl svůj dům zařídit a obývat, stane se z něj pokoutní obchodník s uměním, který si své příjmy obstarává vtipem a kšeftováním pod rukou. V našem filmu Charlie a jeho komorník Jock Strapp přijíždějí do Ameriky s úmyslem ukrást nějaká umělecká díla."

Anebo, jak s oblibou říká David Koepp: „Charlie obchoduje s uměním nejistého původu."

„Je to bezskrupulózní chlapík, který ale má vynikající vkus," dodává režisér. „Je švorc a potřebuje vytápět svůj gigantický dům, Mortdecai Manor. A tak vymyslí plán, jak by se to dalo provést. Shodou okolností se vyzná v obrazech. A moc se nestará o to, jestli určité dílo skutečně patří tomu, od koho ho získal, anebo jestli to náhodou není padělek."

Ve filmu Mortdecai vystupují krásní lidé v krásném oblečení, kteří duchaplně žertují a dělají příšerné věci. „Chtěli jsme zápletku dost složitou na napínavý film, ale ne tak komplikovanou, aby příliš zatížila komediální švih," poznamenává Koepp.

Postavy

Johnny Depp – Charlie Mortdecai

Charlie Mortdecai je znalec dobrého jídla, vychytaných koktejlů, krásných žen a všech ostatních nákladných pokušení. Také se často zaplétá do ošemetných záležitostí na hraně zákona. Když ho britská tajná služba MI5 požádá, aby vystopoval ztracený Goyův obraz, Charlie doufá, že se tím zbaví svých dluhů.

Johnny Depp se inspiroval klasickými britskými komiky typu Petera Sellerse, Sida James, Bernarda Cribbinse a zejména Terryho-Thomase.

Největší Charlieho slabostí je jeho milovaná žena Johanna, pro kterou by udělal cokoli – až na to, že by si nikdy neoholil svůj velkolepý knír.

Gwyneth Paltrow – Johanna Mortdecai Charlieho oslnivou blond ženu s nekřesťansky dlouhýma nohama hraje držitelka Oscara Gwyneth Paltrow. Johanna a Charlie jsou spolu už od vysoké školy. Je to inteligentní dáma z dobré rodiny – rozhodně inteligentnější než sám Charlie.

„Charlie není ctnostný, chytrý ani žádný hrdina," říká David Koepp. „Je to darebák, a právě to jeho ženu přitahuje. Dokáže ji rozesmát a to pro ni znamená hodně. Oba navzájem na sebe příšerně žárlí a jejich manželství, tak jako každý dobrý vztah, udržuje ve varu trocha špičkování."

Ovšem velkou překážkou v jejich vztahu je Charlieho nejnovější atribut – jeho knír. „Nechal si ho narůst v době, kdy Johanna byla pryč," říká Gwyneth Paltrow. „Knír ji přímo děsí. Snažila se přes to přenést, ale prostě to nedokáže. Zdá se jí fyzicky odporný a je jí z něj skoro na zvracení. Natáčení těchhle scén bylo rozhodně to nejtěžší, co jsem před kamerou kdy dělala – ustát to a nerozchechtat se bylo prostě šílené! Myslím, že jsem zkazila asi 15 záběrů."

Paltrow se domnívá, že knír je metaforou pro to, co se v manželství Mortdecaiových děje. „Pod povrchem se toho odehrává víc než navenek. Jejich vztah je kouzelný, jsou oba ze stejného těsta. Užijí si spolu hodně legrace a pohromadě je drží vzájemná přitažlivost."

Paul Bettany – Jock Strapp

Kamkoli se Charlie Mortdecai vydá, provází ho jeho komorník a pravá ruka Jock Strapp, věrný sluha, který svůj život zasvětil ochraňování svého šéfa. V Charlieho životě je nepostradatelný, i když občas zdánlivě neviditelný.

„Charlie Mortdecai je jako kříž, který si Jock vleče životem," říká Paul Bettany. „Charlie je aristokrat bez koruny v kapse, který potřebuje řidiče a sluhu, a občas i dozorce. Jock byl od něj několikrát postřelen a jednou i přejet autem, ale pořád ho zbožňuje. Je nadán buddhistickým klidem."

Přestože je Jock zjizvený a má skleněné oko po jednom z Charlieho téměř přesných zásahů, stále je velmi přitažlivý pro dámy, což Mortdecaie přivádí k úžasu. „Mortdecai se svou ženou prožívá velmi složité období," říká Paul Bettany. „Johanna s ním odmítá spát kvůli jeho kníru. Dokud si ho neoholí, nedovolí mu vstoupit do jejího budoáru. Proto je pro něj obzvlášť frustrující, že kamkoli prijedou, Jock snadno přitahuje celé zástupy žen."

Jedinečný Jockův vzhled je dílem hair a make-up artistky Sallie Jaye, která Bettanyho vybavila výraznou jizvou a neobvyklým skleněným okem. „Hrála jsem si s Paulovými fotkami ve Photoshopu a nechala jsem mu vyrobit kontaktní čočky. Vytvořili jsme mu velmi zajímavou duhovku, která je spíše přitažlivá než odpudivá. Přece jen je to komedie a Jock má být miláčkem žen. Proto i jizva, kterou jsem mu navrhla, musela být sexy."

Ewan McGregor - Alistair Martland

Charlieho nejistotu ještě umocní příjezd Alistaira Martlanda, starého přítele ze studentských dnů, kterého stále přitahuje Johanna. Nyní působí jako vysoký důstojník britské tajné služby, čte básně a ztrácí klid, kdykoli se Johanna objeví v jeho blízkosti. Přichází Charliemu na pomoc v honbě za ztraceným Goyovým obrazem.

„Mezi mnou, Charliem a Johannou se toho hodně odehrálo," vysvětluje McGregor. „Martland je do ní zamilovaný už od doby, kdy spolu studovali na Oxfordu. Myslel, že spolu začnou chodit, ale Charlie to nad ním vždycky vyhrál. A jejich rivalita je patrná na první pohled."

Podle Davida Koeppa by se Martland k Johanně v mnoha směrech hodil líp než Mortdecai. „Je chytrý, statečný a udělal skvělou kariéru," říká režisér. „Má všechna plus, ale ona ho nemiluje. Ale nemá nic proti tomu, pohazovat svou kšticí určitým způsobem, který se mu líbí, aby z něj dostala jisté informace."

„Příběh mi hodně připomíná filmy ze série Růžového pantera. Takovýhle humor jsem na plátně neviděl už hodně dlouho," říká Ewan McGregor.

Olivia Munn – Georgina Krampf

Georgina je dcera amerického miliardáře Miltona Krampfa a sexy femme fatale tohoto filmu.

Stejně jako Mortdecai je na stopě ztraceného Goyova obrazu a udělá cokoli, aby ho získala. „Georginin otec má hodně peněz, ale ona chce své vlastní," říká Olivia Munn. „Je to bohatá holka z Kalifornie. Jde jí o jména a značky. Pro dívku, jako je Georgina, je fuk, kolik má peněz, kdy není slavná. Lidí tohoto typu jsem v Hollywoodu potkala opravdu hodně."

Během natáčení se okamžitě stala fanynkou režiséra Davida Koeppa: „Je jiný než všichni režiséři, se kterými jsem předtím pracovala. Přesně ví, co chce, a přísahám, že už při natáčení ví, co bude dělat ve střižně. Je vzácné, když potkáte někoho tak dokonale připraveného, který přitom umí udržet na place zábavného ducha."

Jeff Goldblum – Milton Krampf

Americký miliardář Milton Krampf chce od Charlieho Mortdecaie koupit starožitného Rolls-Royce i zmizelý Goyův obraz, což Mortdecaie přivádí do Los Angeles.

„Je to stylový a zábavný napínavý film ve světě luxusu a zahálky," říká Jeff Goldblum, který byl tvůrčím týmem filmu přímo nadšen. „Eric Aronson napsal nesmírně zábavný scénář. Davida Koeppa znám už od doby Jurského parku. A Johnny Depp, toho jsem nikdy předtím nepotkal, ale už léta jsem fanouškem jeho herectví."

Jonny Pasvolsky – Emil Strago

Emil Strago je revolucionář, který chce získat Goyův obraz, aby mohl financovat celosvětový násilný převrat. Přitom spojí síly s Georginou Krampf.

„Georgina a Emil chtějí oba, každý po svém, zanechat ve světě svou stopu," říká Pasvolsky. „Ona žije ve stínu svého zámožného otce a on a má svůj šílený fanatický plán. Oba chtějí o sobě dát vědět, což může být také destruktivní. Myslím, že se navzájem přitahují, aby se mohli navzájem využít."

Ačkoli Mortdecai je Stragovým protihráčem, jejich kníry mezi nimi vyvolávají zvláštní vzájemnou fascinaci. „Nemáme nic společného, ale oba máme knír. Stává se z toho něco jako obsese."

V další roli – Knír

„Knír je jednou z hlavních postav tohoto filmu," říká oscarový vizážista Joel Harlow, který s Johnnym Deppem spolupracuje už od prvního dílu Pirátů z Karibiku. „Při natáčení měl svůj vlastní karavan a doprovod."

A skutečně, načesaný vous byl jedním z úhlavních prvků Charlieho vzhledu excentrického anglického aristokrata. Inspiroval ho Bonfiglioliho nedokončený čtvrtý román The Great Mortdecai Moustache Mystery, který po autorově smrti dokončil a vydal Craig Brown. „Mortdecaiův knír je středobod filmu," říká Harlow. „Je to zdroj nesvárů mezi ním a jeho ženou. Mortdecai je na něj velmi hrdý, ale dostává se do knírového soupeření s dalšími postavami."

Zásadní samozřejmě bylo vybrat správný tvar kníru: „Je na něm patrný jistý vliv Hercula Poirota, protože náš knír je plnější uprostřed a zakroucený po stranách. Je velmi pěstěný a opečovávaný."

Depp měl ohledně kníru mnoho nápadů. „Johnny mi udělal náčrtek na ubrousek," vzpomíná si Harlow. „Odnesl jsem ho své vlásenkářce, která ho vytvořila v různých barvách. Jeden byl světlejší, více v blond odstínu, a ten jsme si nakonec vybrali."

 

Ve zvoleném stylu a barvě pak vzniklo na třicet variací kníru. „Bylo potřeba jich mít zásobu, protože v akčním filmu knír snadno přijde k úhoně," říká designér.

Johnny Depp si také přál mít ve filmu mezeru mezi horními zuby. Proto mu Harlow objednal sadu zubních nástavců s mezírkou.

Jak vznikal Mortdecaiův svět

Filmový designér James Merifield na plátně zhmotnil retro styl, který prostupuje celou románovou trilogii. „Měl jsem pocit, že bychom měli čerpat ze stylu filmů ze 40. a 50. let. Mortdecai Manor jsme navrhli právě se zřetelem na tuto éru," říká.

Charlieho domovem se ve filmu stala usedlost Wrotham park na anglickém venkově. „Mortdecai Manor jsme nechtěli stavět ve studii, použili jsme reálnou budovu, abychom pro kameru i pro herce vytvořili autentickou atmosféru," říká Merifield. „Bylo pro nás důležité, aby vystoupili z Rolls Royce a kráčeli po úchvatné příjezdové cestě, impozantním schodišti, prošli nádhernými vstupními dveřmi do velkolepé haly. Tak se mohli od první chvíli ztotožnit se svými postavami."

A ateliérech pak vznikly záběry z hotelových pokojů a také aukční síň Sedgwick's ve stylu legendárního Sotheby's.

Pro film byl také speciálně vytvořen „Goyův" obraz, který je zcela zásadním elementem zápletky. „Prostudovali jsme hodně Goyových děl, než jsme si namalovali své vlastní," říká James Merifield. „Úkolu se ujala vynikající malířka Sally Dray, která dostala naprostou uměleckou svobodu. Namalovala Goyi hned dva, protože jsme potřebovali jednoho záložního pro případ poškození."