19042024

pátek, 29 červenec 2022 03:00

Chirurg Ota Schütz – ŽILNÍ KLINIKA: Křečové žíly trápí až čtyři pětiny populace

Primář MUDr. Ota Schütz je zakladatel žilní kliniky. Je vyhledávaným specialistou v oboru s mnohaletou praxí. Žilní kliniky se soustředí na jednodenní chirurgii, která spočívá v soustředění kompletní léčebné péče na jedno místo a „jeden den". Jedná se o léčbu ambulantní, s co nejkratším pobytem ve zdravotnickém zařízení a bez nutnosti hospitalizace. Mluvíme o jednodenní chirurgii, ale pacient se zdrží na klinice maximálně 6 hodin.


Vzhledem k tomu, že křečové žíly trápí stále více lidí - a to mužů i žen, zeptali jsme se pana primáře, čím to je a hlavně, co se s tím dá dělat.

Značí těžké a oteklé nohy po dlouhém chození, jako třeba po golfu, problém s křečovými žilami?

Může být. Co se golfu týče, jsou zde hned dva nezanedbatelné problémy, které se týkají křečových žil. Jednak je to velmi neestetické až hnusné, a to vidíte už z dálky, ale horší je, že to signalizuje známky choroby. Křečové žíly se kromě toho projevují i množstvím spíše klidových obtíží. Patří mezi ně těžké, bolestivé, oteklé a unavené nohy s tlaky a křečemi více po pohybu a spíše v klidu. Problém nastává, když si nevzhledných „křečáků“ někdo všimne a když začínají být obtíže nesnesitelné. Velkým problémem zde totiž mohou být komplikace trombózy a embolie. Druhý faktor je nebezpečí komplikací v podobě zánětů či bércových vředů, které na dlouhou dobu vyřadí každého postiženého z aktivního života.

Existuje nějaká okamžitá úleva na oteklé a bolestivé kotníky?

Okamžitou úlevou může být zcela obrácená poloha, když si lehnete na záda a dolní končetiny zvednete a hluboce dýcháte. Eventualitou mohou být zdravotní elastické punčochy II. KT nebo léky na žíly – venofarmaka. Ještě vhodnější, jak se zbavit do budoucna oteklých a bolestivých kotníků, je na nic nečekat a s problémem křečových žil navštívit lékaře.

A kdy je načase vyhledat doktora?

Pokud někomu po sportu otékají nohy, bolí ho, objevují se zvětšené žíly na kotnících, je to ten správný čas. Při prvních příznacích nedostatečnosti žilní /křečových žil/ je vhodné navštívit specializovanou ordinaci a lékaře zabývajícího se plně léčbou křečových žil. Je zbytečné trápit se bolestmi a otoky, když odstranění problému je rychlé a bezbolestné. Není zde na co čekat. Křečové žíly trápí až čtyři pětiny populace. Vlivů, proč jsou křečové žíly tak rozšířenou chorobou, je více.

Jaké jsou ty vlivy?

Je to dáno podstatou choroby, která je dědičná. K tomu přistupují negativní faktory, které jsou schopny křečové žíly podstatně zhoršovat. Nesprávný, nezdravý životní styl s nadváhou a minimem pohybu je toho hlavní příčinou. Křečové žíly jsou prvořadě civilizační chorobou postiženou ještě výraznou dědičností. Tato nevhodná kombinace způsobuje, že v dospělé populaci je až téměř polovina obyvatel postižena různým stupněm křečových žil. Právě u operací křečových žil záleží na kvalitně provedeném zákroku hned na první pokus, jakékoliv další opravy již nejsou tolik úspěšné.

Jaké jsou nejnovější trendy v jejich léčení?

V současné době jsou doporučeny oficiální způsoby nejen léčby, ale i vyšetření, které je pro určení způsobu léčby nejdůležitější. Zlatým standardem ve vyšetření je barevný duplexní ultrazvuk, bez kterého v současné době jakákoliv kvalitní léčba křečových žil není možná. V léčbě samotné záleží hodně na zkušenostech a schopnostech lékaře. Využívají se miniinvazivní nebolestivé metody léčby, kde je základem kombinace několika metod s použitím nitrožilních katetrizačních laserů. Zatím nejnovější trendy v léčbě křečových žil jsou katetrizační metody, kdy se do žíly zavede sonda, pomocí které se ošetřují nefunkční žíly laserem, radiofrekvencí, pěnou nebo lepidlem. Jednotlivé metody se stále vylepšují, a proto je vhodné poctivě sledovat jejich vývoj.

Co všechno může mít neblahý vliv na křečové žíly?

Neblahý vliv na křečové žíly má hlavně dlouhé stání nebo sezení a výrazná nadváha, i opakované porody.

Užívání hormonální antikoncepce s estrogeny působí též negativně, navíc v případech zvýšeného rizika způsobuje trombózy a embolie. Tento negativní vliv je pouze u pacientů, kteří mají k tvorbě křečových žil vrozené dispozice

. Proto naopak třeba např golf je ideálním sportem vhodným u pacientů s varixy.

Trápí křečové žíly i muže?

Ano, trápí. V naší dlouhodobé statistice operovaných je mužů jen šestnáct procent, a to ještě v menší míře a menším rozsahu. Křečové žíly trápí jednoznačně více ženy než muže. Muži zase chodí k operacím křečových žil dříve než ženy.

Jak dlouho trvá odstranění křečových žil a jakou metodu používáte?

Délka operace je pravidelně a přímo úměrná zanedbanosti a složitosti stávajících křečových žil. Operace trvá dle použitých metod cca jednu hodinu a více.

Používám svoji kombinaci jednotlivých metod zcela závislou na výsledku předchozího ultrazvukového vyšetření tak, aby výsledkem byla dolní končetina zbavená všech křečových žil. Je to kombinace chirurgické léčby s katetrizačním laserem doplněná kombinací několika dalších laserů. Sklerotizace nejmenších projevů křečových žil – metliček jen doplňuje způsob odstranění všech křečových žil při jednom zákroku na jedné noze.

A kde vy nejradši hrajete golf?

Doporučuji zaletět si zahrát golf do Jihoafrické republiky. Je tam povinný caddy, který vždy najde bezpečně všechny míče. Většinou má hendikep 0-2 a je schopen i špičkově poradit, jak celkově hrát. Pro mě ideální kombinace.