03052024

čtvrtek, 18 červen 2015 13:42

Drobný zabiják schovaný ve vysoké trávě

Snad každý se s nimi setkal. Neměří často ani milimetr a přesto mohou zabíjet. Jsou přenašeči různých infekčních onemocnění, včetně lymské boreliózy, která v krajních případech může skončit smrtí. Ročně je lymská borelióza diagnostikována u přibližně 3 500 lidí. Klíšťata jsou všude kolem nás, je možné se proti nim bránit?

Stačí krátká procházka lesem nebo parkem ve městě a už máme my, nebo náš čtyřnohý miláček, nového domácího „mazlíčka", který se nás drží jako klíště. Drobný parazit, kterého si v první chvíli nemusíme ani všimnout. Ale stačí pár hodin a o novém členu domácnosti víme. „Ovšem tento drobný parazit může v některých případech představovat skutečně vážnou hrozbu pro nás i pro našeho psa, neboť u psů dochází k rozvoji onemocnění stejně jako u lidí," vysvětluje veterinářka Barbora Červená. „Bakterie lymské boreliózy velmi často napadají klouby za vzniku zánětlivých artritid. Poškozen může být i oběhový a nervový systém," upozorňuje profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc. z Ústavu klinické imunologie a alergologie lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Co je lymská borelióza?

Soustavné vědecké bádání lymské nemoci a její příčiny souvisí se zvýšeným výskytem kloubních onemocnění, neboli artritid, u obyvatel města Old Lyme na severozápadu USA, který byl popisován v 60. a 70. letech 20. století. Nemoc se objevovala sezónně a vzniklo podezření, že její příčinou je infekce. Intenzivní výzkum ukázal, že původcem nemoci je bakterie „Borrelia burgdorferi" a nemoc je přenášena krev sajícími klíšťaty. Na základě těchto informací bylo zjištěno, že nemoc označovaná jako lymská se vyskytuje i v Evropě a byla v minulosti popsána. Později se ukázalo, že lymská nemoc je významným medicínským problémem zvláště ve střední Evropě, kam patří i Česká republika. Na rozdíl od USA jsou původcem lymské nemoci v Evropě jiné druhy patogenních borelií.

Projevy onemocnění

S klíšťaty se člověk už nemusí setkat pouze v přírodě nebo lese. Kvůli globálnímu oteplování se postupně dostávají do městských parků, na dětská hřiště, a představují tak skutečné riziko i pro obyvatele velikých měst. Proto bychom měli být na pozoru mnohem více, než v minulých letech, kdy se s klíšťaty potýkali především návštěvníci odlehlých lesů a parků. Lékaři v posledních letech také bijí na poplach! „Jak se postupně otepluje, máme všude ve svém okolí nakažená klíšťata. Co jsme mohli v minulosti pozorovat v jižních státech Evropy, je v posledních letech už i u nás. Pacientů s lymskou boreliózou přibývá, a pokud se lidé nebudou dostatečně chránit, bude nemocných mnohem více.

Poslední čísla mluví za vše! 3 500 nově diagnostikovaných případů ročně," vysvětluje profesor Krejsek. Pokud se přece jen klíště zakousne, měl by člověk dodržovat základní kroky. Místo dostatečně vydezinfikovat, opatrně parazita vyjmout pomocí speciálních kleštiček. Nově se doporučuje klíště ihned otestovat v domácím Borrelia Testu, který do deseti minut odhalí, zda bylo klíště nakaženo či nikoliv. „Klíšťat může člověk chytit hned několik a není pravda, že pokud bude jedno klíště zdravé, bude i to druhé. Tak to v žádném případě není. Je to odlišné kus od kusu. A člověk musí otestovat všechna klíšťata," upozorňuje profesor Krejsek.

Pokud člověk nemá domácí test na zjištění onemocnění klíštěte, měl by velice pozorně pozorovat místo zakousnutí. Jakmile se začne v místě kousnutí s odstupem řady dnů, až několika týdnů objeví zarudlý kruh o průměru několika centimetrů s vyblednutím do středu, měl by urychleně navštívit svého lékaře, který

předepíše antibiotika. Během jarních a letních měsíců by měli být na pozoru i majitelé psů, kterým jejich čtyřnozí miláčci běhají ve vysoké trávě. U domácích mazlíčků platí opět stejné zásady, jako u lidí. Pozdní záchyt zakousnutého nakaženého klíštěte může ovšem v některých případech znamenat až uhynutí zvířete.

Tip: Odhalte nakažené klíště domácím testem

Lymská borelióza představuje velké zdravotní riziko. Může skončit velice vážnými problémy, jako jsou kloubní onemocnění nebo nervové či mozkové onemocnění a problémy srdečního a oběhového systému. Stejné riziko nákazy hrozí i vašemu psovi. Zabraňte těmto potencionálním problémům u sebe a psa a otestujte klíště, které se na vás přisálo. Výsledky jsou známy už za deset minut. Borrelia Test by neměl chybět v žádné domácí lékárničce. Test je vhodný pro lidi i domácí mazlíčky. Balení je určeno pro otestování až tří klíšťat. Pokud bylo klíště nakaženo či nebylo, můžete zaznamenat na web Lymelocator.cz.

Více informací na www.lymelocator.cz

K dostání v prodejnách chovatelských potřeb a lékárnách

Doporučená cena: 179 Kč

 

Soutěž:

 

Chcete vyhrát Borrelia Test? 

 

Odpovězte na naši soutěžní otázku:

 

Za jak dlouho jsou známy výsledky z Borrelia Testu?

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu do 30. června 2015 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla.

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "test"

Výherci budou informováni emailem či telefonicky.