út30042024

čtvrtek, 20 duben 2023 21:35

Dárek v podobě jablkového koláče s mandlem

Druhá květnová neděle v roce patří všem maminkám. A není to důvod k oslavám právě malý. Ať už máte v rodině SVÁTEK MATEK zavedený či nikoli, je dobré si připomenout význam mateřství. Jeho kořeny můžeme vidět už ve starověkém Řecku, kde probíhal jako svátek jara, plodnosti a matek s uctíváním pohanské bohyně Rhey.

V Římě byl podobný svátek nazývaný Matronalia zasvěcen bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a budoucích maminek. V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se zasloužila dcera prezidenta T.G.Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně.

 

Ingredience:

 

2vejce

 

100 g třtinového cukru

 

60 g másla

 

50 g ovesných vloček

 

150 g hladké špaldové mouky

 

1 jablko

 

1 mrkev

 

1 čl mleté skořice

 

1 čl kypřícího prášku do pečiva

 

50 g mandlí

 

NA KRÉM:

 

1 Smetanový jogurt bílý z Valašska

 

1 tvaroh vaničkový

 

1-2 lžíce moučkového cukru

 

kůra z bio citronu

 

Postup:

 

Troubu rozehřejte na 170°C. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně zapracujte změklé máslo. Do směsi vmíchejte najemno rozemleté ovesné vločky, mouku, skořici a kypřící prášek. Jablka nastrouhejte nahrubo. Mrkev nastrouhejte najemno. Takto připravená jablka a mrkev přidejte do těsta společně s nahrubo nasekanými mandlemi a dobře promíchejte. Pečte v kulaté formě cca 20 cm po dobu 35 minut.