út30042024

čtvrtek, 23 únor 2023 21:45

Jarní palačinky s brynzou

Lidstvo se od nepaměti řídilo přírodními zákonitostmi. Ctilo cykly v přírodě, ze kterých pochází i řada pověr. Například sbírání bylin za úplňku byla věnována veliká pozornost. Následovalo období velkého odklonu od podobných pohanských zvyklostí, ale moderní člověk se opět k některým osvědčeným tradicím navrací.

Dnes ve stejném postavení Měsíce tento zvyk používáme, když pokládáme specifické kameny do křišťálových džbánů s vodou a věříme v její ozdravnou sílu. Většina z nás, ale jde zlatou střední cestou a využívá takových metod našich předků, jako jsou půsty nebo alespoň se jim přibližujeme. Sami jsme se v poslední době přesvědčili, že mocnou chemii je dobré podpořit. A to například minimálně používáním takových surovin, které v danou dobu v dané zemi dozrávají nebo z ní pochází. Dále odlehčeným jídelníčkem v určitém období roku a zařazením některých potravin do něho, a to takových, které mají od nepaměti blahodárný vliv na náš organismus.

Lidé dávali prvním jarním zeleným bylinám veliký význam. Jaro je všeobecně bráno jako zrození nového života. Římané dokonce slavili až do roku 46 před naším letopočtem příchod nového roku 1. března, tedy v měsíci zasvěcenému bohu Martovi, vládci astrologického znamení Berana. Tak významný a přelomový tento měsíc pro ně byl. Nechte se i vy inspirovat tradičními výrobky naší země například v podobě čerstvých mléčných výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí a zkombinujte dary přírody s lahodným Acidofilním mlékem nebo jogurtem či Kysanou smetanou z Valašska přidanou do jarních palačinek. Není nic osvěžujícího než čerstvé kysané mléčné výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí s čerstvými bylinkami, zeleninou nebo ovocem.

 

Jarní palačinky s brynzou

 

Doba přípravy: 30 minut

 

Ingredience na těsto:

 

500 ml Čerstvé mléko z Valašska

 

1 Bílý jogurt z Valašska bifido

 

100 g hladká špaldová mouka

 

150 g polohrubá mouka

 

2 vejce

 

hrst baby špenátu

 

Ingredience na náplň:

 

1 Kysaná smetana z Valašska

 

2 lžíce Brynzy

 

Postup:

 

Mléko, jogurt, mouku a vajíčka smícháme dohromady a ušleháme v jemné těsto. Poté přidáme špenát a celou směs rozmixujeme v mixéru. Palačinky smažíme na troše másla. Dále v misce smícháme brynzu a kysanou smetanu (kdo má rád může přidat nasekanou petrželku nebo pažitku) a touto směsí poté potřeme palačinky a zarolujeme nebo poskládáme.