út30042024

pátek, 23 říjen 2020 09:59

Nadýchaná dýňová roláda

Říká se, že léto je plné hojnosti. Farmáři mají širokou nabídku zeleniny, do lesa si můžete zajít natrhat borůvky. Jenže takový podzim není také úplně k zahození. Švestky, blumy, jablka a hrušky právě dozrávají ve velkém a mezi čerstvou zeleninou najdete salátové okurky, rané brambory, cibuli, řepu nebo třeba atypickou dýni.

Nadýchaná dýňová roláda

 

Suroviny: 180 g pyré z dýně Hokkaidó 4 vejce 180 g polohrubé pšeničné mouky 1 lžička Kypřícího prášku do pečiva Vitana 1 lžička Skořice mleté Vitana špetka soli 80 g třtinového cukru 1 lžička vanilkového extraktu /sáček Vanilkového cukru Vitana 1 lžíce citronové šťávy 180 ml smetany ke šlehání

 

Postup

 

Pokud nemáte připravené pyré, dýni rozkrájejte na díly, upečte je v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka, zhruba 30 minut, vyjměte, nechte mírně zchladnout a dužinu rozmixujte. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Třtinový cukr prošlehejte se žloutky a vanilkovým extraktem či vanilkovým cukrem a citronovou šťávou. Moučnou směs zapracujte do prošlehaných žloutků, zvolna vmíchejte sníh a těsto vlijte na připravený plech. Uhlaďte ho špachtlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě je pružné na dotek. Upečený korpus vyjměte a zakryjte vlhkou utěrkou. Obraťte a sloupněte pečicí papír. Opatrně zarolujte i s utěrkou a nechte zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a rolování a nebude při něm praskat. Smetanu ušlehejte šlehačku do tuha. Vychladlou roládu rozbalte, potřete šlehačkou, znovu zabalte a krájejte na řezy.

 

 

Další zajímavé články v této kategorii: « Křest kalendáře Alsa Čokoládová pěna s duchy »