26042024

pondělí, 12 srpen 2019 08:36

Domácí osvěžení za pár korun. Vyrobte si zmrzlinu!

Zmrzlina je synonymem léta, zejména děti ji milují a často vychlazenou pochoutku vyžadují i několikrát denně. Neváhejte a vyrobte si domácí, kterou svým ratolestem budete moct dopřát klidně každý den. Sami si totiž ohlídáte čerstvost, kvalitu ingrediencí a množství přidaného cukru. Navíc ji budete mít neustále po ruce a pochutnáte si tak kdykoliv. Nemluvě o tom, že ulevíte také své peněžence.

Největší výhodou domácí zmrzliny je volba ingrediencí, která je pouze na vás. Ovoce i mléčné výrobky tak můžete zvolit v té nejvyšší kvalitě, kterou zaručuje ekologické zemědělství. Produkty s tímto původem poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry, nebo se pro ně můžete vypravit přímo na jednu z mnoha lokálních biofarem.

Ekologické zemědělství splňuje zákonem dané a státem regulované požadavky. Velký důraz je kladen především na péči o půdu. Na polích se nevyužívají umělá hnojiva, pesticidy ani chemické postřiky. Co se týče zvířat, ekologičtí zemědělci jim zajišťují bezvadné podmínky k životu. Tráví většinu času na pastvině a také při ustájení mají dostatek místa k pohybu. Krávy, ovce či kozy tak žijí téměř v přirozených podmínkách. Produkty ekologického zemědělství tak budou chutnat vám i přírodě!

Výroba domácí zmrzliny je velmi jednoduchá a zabere minimum času. Nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač nebo jiné speciální náčiní, stačí pouze dostatek místa v mrazáku. Ovoce můžete volit podle sezóny, nejoblíbenější je bezesporu jahodová varianta. Výborná je ale také kombinace s borůvkami či meruňkami. Co se týče tvarohu, velmi chutný je například méně tradiční ovčí, díky většímu obsahu tuku vytvoříte opravdu poctivou krémovou zmrzlinu.

Tvarohovo-ovocná bio zmrzlina

· Půl kila bio ovoce

· Jeden bio tvaroh

· Bio třtinový cukr

· 100 ml bio smetany ke šlehání (pokud sáhnete po ovčím tvarohu, přidejte jej o něco více a smetanu můžete vynechat)

Ovoce důkladně očistěte, případně vypeckujte. Volte plody bez otlaků či známek plísní. Jestliže jste sáhli po jahodách, můžete je rovnou promixovat tyčovým mixérem. V případě ovoce se slupkou je vhodné jej nejdříve rozvařit s trochou vody a mixovat až poté. Je ale třeba počítat s tím, že zmrzlina kvůli zbytkům slupek nebude zcela hladká

K ovoci vmíchejte tvaroh. Podle chuti a sladkosti ovoce postupně přidávejte třtinový cukr. Na závěr zašlehejte k téměř hotové zmrzlině smetanu.

Nyní můžete směs nalít do formiček na nanuky nebo použít jednu velkou nádobu. V případě druhé varianty je vhodné při tuhnutí zmrzlinu několikrát promíchat, získá tak krémovější strukturu a ingredience se lépe propojí.

Ještě o něco jednodušší je příprava sorbetu. Půl kila očištěných jahod či jiného ovoce promixujte a podle chuti přidejte cukr či jiné sladidlo.