ne12052024

středa, 11 červenec 2018 05:33

Dánský recept na štěstí. Umíte si zařídit interiér podle hygge

I když v posledních dvou letech Dánsko neobhájilo pozici leadera studie OSN, která hodnotí takzvaný index štěstí jednotlivých zemí, dlouhodobě se Dánové řadí k nejšťastnějším národům světa. Kde jinde by mohl vzniknout Institut výzkumu štěstí, který se zabývá kvalitou života a zkoumá, v jakých okamžicích se lidé cítí nejlépe.

Jak Dánové docílili toho, že jsou ve svém životě spokojení, i když patří k zemím s nejvyšším daňovým zatížením a slunečných dnů si během roku také příliš neužijí?

Zvláštní slovo o mnoha zásadních významech

Hygge používají Dánové pro vše příjemné. Každá situace, ve které se cítí dobře a každý předmět nebo prostor, kde tyto okamžiky prožívají jsou pro ně hygge a dávají jim pocit, že život opravdu prožívají a ne jen projíždějí rychle jedoucím vlakem dnešní doby. Je možné, že právě sychravé počasí ovlivnilo Dány při realizaci jejich interiérů. Jejich domy a byty jsou plné svíček a přírodních materiálů. Často nechybí ani kout plný dek a polštářů nebo s pohodlným křeslem, kde tráví nejraději chvilky pro sebe - nad knihou s hrnkem kávy či se sklenkou dobrého vína.

Není divu, že si většina Dánů myslí, že nejvíc hygge okamžiky prožívají právě doma. Vytvořte si takové místo i u sebe. Budete tam moci zpomalit po náročném dni v práci, uvolnit se a odpočinout si. Mobily a jinou elektroniku z tohoto místa vynechte, nejsou potřeba.

Zapomeňte na napodobeniny

Jeden krásný kousek, který může být vyroben na míru pro vás, je mnohem více hygge než deset napodobenin. Na procesu realizace se navíc můžete podílet vy sami. Nábytek z kvalitních materiálů navíc vydrží věčnost a vy se i po letech budete moct usadit ke stolu, který vám připomene čas, kdy jste ho vy sami pomáhali stvořit.

Osvětlení na prvním místě

Ve spotřebě svíček jsou Dánové celosvětově na prvním místě. V období podzimu a zimy je rozsvěcování svíček každodenní nutností k navození správné hyggelig atmosféry. Stejně důležité jako hřejivé teplo z krbu nebo pálení svíček je však pro hygge síla a rozmístění osvětlení v interiéru.

Dánové jsou schopni šetřit několik měsíců, aby si mohli pořídit designovou lampu nebo lustr. Světlo nesmí být příliš intenzivní a studené, má vám spíše připomínat západ slunce, než osvětlení stadiónu. Oblíbená jsou i designová stínidla, která silné světlo ztlumí a vytvoří útulnější atmosféru. 

Česká republika skončila v letošním roce dle indexu štěstí mezi 153 posuzovanými zeměmi na 21 místě. To je slušný výsledek, pokud však i přesto máte pocit, že byste mohli jít štěstí trochu více naproti, zkuste jeden z osvědčených hygge receptů a změňte náladu v místech, kde trávíte nejvíce času. I nejhrozivější bouřka za oknem vám poté nevezme pocit klidu a bezpečí, který jste vytvořili.