03052024

středa, 04 listopad 2015 09:57

Česnek na žaludek i proti chřipce. Ale jaký? Pozor na rozdíly v původu!

Blahodárné účinky česneku na naše zdraví byly prokázány již před lety. Zvyšuje zejména odolnost našeho organismu, bojuje velmi dobře proti virům, bakteriím, plísním i parazitům. Je také výborným pomocníkem při nachlazení, onemocnění dýchacích cest, zahlenění, pomáhá při odkašlávání nebo zmírňuje astma. Díky silicím v sobě obsažených česnek také snižuje cholesterol a udržuje rovnováhu v trávicím traktu. Důležité je ale vědět, že ne každý česnek je stejný. Poměr silic v jednotlivých odrůdách z různých zemí se hodně liší, proto pozor, koho volíte jako pomocníka v boji s nemocí!

Česnek je v našich domácnostech součástí mnoha pokrmů. Lidé ho od pradávna pěstovali, aby se udržovali zdraví a v dobré fyzické kondici. V posledních letech se více debatuje o tom, zda-li kvalita nabízeného česneku na pultech obchodů je stejná, ať jde o česnek tuzemský nebo dovážený. A odpověď je jasná – český česnek v poměru silic a prospěšných látek vítězí! Dobře to vědí i Češi. „Zájem zákazníků o český česnek rok od roku stoupá," potvrzuje Tomáš Kačala, nákupčí zeleniny ve společnosti Tesco.

V polovině devadesátých let bylo českého česneku všude dost, ale nikdo o něj nestál. Důvod byl prostý – lidé ho chtěli za stejné peníze, za jaké byl v té době k mání česnek čínský nebo španělský. Navíc v té době lidé dbali spíše na kvantitu než kvalitu, proto upřednostňovali importované odrůdy, jejichž hlavička obsahovala až patnáct stroužků, které šly od sebe velmi dobře oddělit. Spotřebitelé v průběhu let naštěstí přišli na to, že česnek co do složení, chuti i obsahu prospěšných látek nic nenahradí. Proto se poptávka po něm začala znovu zvyšovat.

Na pultech obchodů může zákazník český česnek poznat od importovaných odrůd prakticky ihned. Jednotlivé hlavičky obsahují 5 až 8 stroužků a slupka je velmi pevná, vícevrstvá. Slupka může být čistě bílá, i zbarvená mírně do fialova. Tyto dva faktory by měl každý zákazník, pokud chce nakupovat ryze český česnek, brát v patrnost. Mnoho českých pěstitelů totiž množí odrůdy ze zahraničí. Na obalu pak deklarují zemi původu ČR, nicméně prodávají čínské či španělské odrůdy.

Obchodní řetězec Tesco začal před lety spolupracovat s farmou Zdeňka Hrdličky. Ten v průběhu posledních 5 let pro britský řetězec pouze množil typicky českou odrůdu česneku – Dukát – aby ji letos poprvé mohl dodávat exkluzivně do obchodů Tesco.

„Naše spolupráce začala se společností Tesco před zhruba pěti lety, kdy jsme do řetězce začali dodávat první zeleninu," říká Zdeněk Hrdlička, majitel farmy Hrdlička z Dolánek nad Ohří. „Český česnek tehdy nebyl příliš k sehnání, tak jsme zariskovali a začali ho množit. Letos jsme z 15 hektarů vyprodukovali 90 tun česneku, který nyní prostřednictvím našeho distributora – firmy P&P Praha – dodáváme exkluzivně do Tesco," dodává Hrdlička.

Česká odrůda česneku je do Tesco dodávána v balení po třech kusech s označením „Jezte čerstvé". Zákazníci ho naleznou v sekci zeleniny v obchodech samotných, ale je k objednání i přes itesco.cz. K dostání bude až do další sklizně v květnu příštího roku.