03052024

středa, 23 září 2015 10:34

Mýty a mylné představy o sexu a antikoncepci na sociálních sítích a v internetových médiích přežívají

Přestože jsou dnešní dvacátnice, narozené v novém tisíciletí, chytrou generací, nový výzkum trhu zjistil, že nemají dostatek znalostí o sexu a antikoncepci: jen jedna čtvrtina z žen užívajících antikoncepci má pocit, že má všechny potřebné informace.Ve věku, kdy mají ženy větší přístup k informacím a více možností antikoncepce, než kdy měla kterákoli generace před nimi,1 špatná faktická informovanost mezi nimi přetrvává.

Dotazníkové šetření Truth Report (Pravdivá zpráva) společnosti Bayer z roku 2015 oslovilo v Kanadě a Evropě (včetně České republiky) 5 912 žen ve věku 20–29 let, aby zjistilo rozšíření mýtů a mylných představ o sexu a antikoncepci.1 Výzkum zjistil, že existuje značná mezera ve znalostech žen o vlastním těle a o dlouhodobé antikoncepci (tzv. LAC z anglického „long-acting contraception"), jedné z nejúčinnějších forem antikoncepce.

Hlavní poznatky z výzkumu z České republiky:

* 9 ze 100 žen užívajících antikoncepci je přesvědčeno, že během menstruace nelze otěhotnět1

* více než polovina respondentek (54 %) neví, že bod G je součástí pochvy1

* 44 % dnešních dvacátnic užívajících antikoncepci je mylně přesvědčeno o tom, že metody dlouhodobé antikoncepce nejsou nikdy vhodné pro ženy, které dosud nerodily1

Na dotaz, odkud získávají informace, 50 % dvacátnic z Kanady a Evropy užívajících antikoncepci připustilo, že informace o dostupných možnostech antikoncepce získávají z internetu a sociálních médií jako Twitter a Facebook,1 25 % od přátel1 a 17 % z časopisů pro ženy.1 V České republice je ještě jedním ze zásadních zdrojů pro získávání informací o antikoncepci lékař, a to u 78,40 % žen z celkového počtu oslovených 500 žen ve věku 20–29 let.

Dvacátnice přiznávají, že chtějí více informací o sexu a antikoncepci, přičemž dvě z pěti dotázaných1 zdůrazňují potřebu většího množství informací o dostupných možnostech antikoncepce, zatímco 42 % chtělo vědět více o provozování sexu, od sexuálních poloh do dosažení orgasmu.1

Co se týče přesných informací o sexu a antikoncepci, nejspolehlivějším zdrojem v Kanadě a Evropě jsou stále lékaři, nicméně téměř čtvrtina (22 %) dvacátnic užívajících antikoncepci připouští, že od nich informace o antikoncepci nikdy nedostala.1 V důsledku toho mnohé ženy nezváží všechny možnosti, které jim antikoncepce poskytuje, nebo neučiní informované rozhodnutí.

Je všeobecně známo, že ženy ve věku mezi 20 a 29 roky činí klíčová životní rozhodnutí. Mnohé ženy se však vyhýbají rozhovoru o své aktuální metodě antikoncepce. Více než polovina dotázaných (z těch, co antikoncepci používají) o změně své metody antikoncepce neuvažovala, bez ohledu na případné problémy, které s ní měla.1 Mezi dotázanými mladšími ženami používajícími antikoncepci jsou stále nejčastěji používanou metodou pilulky (41 %), těsně následované mužskými kondomy (32 %).1

Přestože je LAC jednou z nejúčinnějších forem kontroly porodnosti, jen jedna ze tří dotázaných žen o ní slyšela a 75 %1 ji úplně vyloučilo kvůli mýtům a mylným představám, které o ní mohly slyšet:

* 7 % žen užívajících antikoncepci řeklo, že o LAC nemá dostatečné informace1

* 34 % žen užívajících antikoncepci je mylně přesvědčeno o tom, že LAC může poškodit dlouhodobou plodnost1

* 23 % žen užívajících antikoncepci je přesvědčeno o tom, že zavádění LAC bude bolestivé1

* 19 % žen užívajících antikoncepci je mylně přesvědčeno, že LAC změní jejich postavu1

Ženy, které mají zájem zjistit více o metodách dlouhodobé antikoncepce, mohou nalézt další informace na http://www.antikoncepce.cz/dlouhodoba-antikoncepce/.

Co je to dlouhodobě působící antikoncepce?

Oficiální definice dlouhodobé antikoncepce a dlouhodobé reverzibilní antikoncepce neexistuje, ale pro účely projektu CHOICE2 je dlouhodobá reverzibilní antikoncepce definována jako řada vysoce účinných reverzibilních metod antikoncepce působící po delší dobu. Slovo reverzibilní v tomto kontextu znamená, že po vysazení této antikoncepce je zachována plodnost. V kontextu CHOICE tyto metody zahrnují nitroděložní tělíska s hormonem, nitroděložní tělíska s mědí a implantáty.

Termín „dlouhodobá reverzibilní antikoncepce" se používá pro stejné antikoncepční metody jako dlouhodobá antikoncepce. Termín „dlouhodobá reverzibilní antikoncepce" (LARC, z anglického „long acting reversible contraception") pochází z několika zdrojů z lékařského prostředí a publikace zdůrazňují, že trvalé metody antikoncepce jako vasektomie, sterilizace a blokáda vejcovodů do této skupiny nepatří, protože nejsou reverzibilní. Termín dlouhodobá antikoncepce se využívá pro citování zdrojů používajících termín „dlouhodobá reverzibilní antikoncepce".

Informace o dostupných metodách antikoncepce v ČR naleznete na stránkách: www.antikoncepce.cz

 

1 Dotazníkové šetření Truth Report, zadané společností Bayer a provedené společností Censuswide, uskutečněné v dubnu–květnu 2015. 2 Birgisson N, et al. Preventing Unintended Pregnancy:The Contraceptive CHOICE Project in Review. J Women's Health 2015; 24(5): 349–353

Sdružení Světového dne antikoncepce (SDA) spustí při příležitosti letošního Světového dne antikoncepce 26. září digitální kampaň #AFriendOfMine, jejímž cílem je překonávat stále existující bariéry v sexuální výchově.

Vzhledem k tomu, že odhadem 33 milionů neplánovaných těhotenství jde každoročně na vrub nedostatečné informovanosti a selhání antikoncepce nebo jejího nesprávného používání,1 je důležité, aby mladí lidé byli dobře informováni o různých dostupných metodách antikoncepce.

Sdružení SDA spojuje dvanáct organizací, podporovaných společností Bayer. Všechny tyto organizace se věnují vzdělávání a zvyšování přístupu ke službám plánování porodnosti a jejich dostupnosti. Spojily se s cílem poskytovat informace a zdůrazňovat význam, jaký má pro mladé lidi možnost poučit se o antikoncepci a otevřeně o ní hovořit se svými lékaři a partnery. Sdružení má náročný cíl: svět, ve kterém je každé těhotenství plánované. Jednou z překážek je, že mnohé otázky o sexuálním zdraví zůstávají nezodpovězeny, protože mladí lidé se stydí zeptat.

Cílem digitální kampaně #AFriendOfMine je tento problém vyřešit. Poskytuje mladistvým na celém světě nový anonymní způsob, jak mluvit o sexu a antikoncepci. Pomocí memes, videí na YouTube a sociálních sítí mohou mladí lidé sdílet své zkušenosti a ptát se na věci týkající se sexuálního zdraví a svých práv.

O Světovém dnu antikoncepce (SDA)

Světový den antikoncepce 26. září je každoročním vrcholem probíhající kampaně za zlepšení sexuálního zdraví. Tato kampaň pod heslem Je to vaše zdraví – je to vaše budoucnost přistupuje k sexuální výchově revolučním způsobem. Jejím hlavním cílem je svět, ve kterém je každé těhotenství plánované. Na stránkách www.antikoncepce.cz mohou mladí lidé získat přesné a objektivní rady ohledně antikoncepce. Obsah stránek je prezentován jednoduše a ve vzájemných souvislostech. Povzbuzuje mladé lidi, aby hledali odbornou radu, aniž by je to uvádělo do rozpaků nebo se styděli.

Kampaň Je to váš život – je to vaše budoucnost provozuje sdružení dvanácti mezinárodních partnerů; sponzoruje ji společnost Bayer:

* Asian Pacific Council on Contraception (APCOC)

* Centro Latinoamericano Salud y Mujer (CELSAM)

* DSW (Deutsche Stiftung Weltbevölkerung)

* EngenderHealth

* European Society of Contraception and Reproductive Health (ESC)

* International Federation of Pediatric and Adolescent Gynecology (FIGIJ)

* International Planned Parenthood Federation (IPPF)

* Marie Stopes International (MSI)

* Population Services International (PSI)

* The Population Council

* The United States Agency for International Development (USAID)

* Women Deliver (WD)

Tyto organizace s podporou společnosti Bayer pracují na vzdělávání mladých lidí na celém světě a poskytují jim všechny informace, které potřebují, aby se mohli informovaně rozhodovat o svém sexuálním a reprodukčním zdraví.