03052024

pátek, 31 červenec 2015 11:27

Nekvalitní sluneční brýle, čočky plné bakterií a počůraná voda. Co ohrožuje vaše oči během dovolené?

Cestování letadlem, koupání v bazénu či moři, opalování nebo jen „obyčejné" kempování. Všechny tyhle činnosti snášejí lidské oči celkem nelibě a v krajním případě mohou způsobit i nepříjemné zdravotní komplikace. Co si před dovolenou pořídit a jaké zásady je vhodné dodržovat? Suchý vzduch se sníženým obsahem kyslíku v letadle spolehlivě vysuší nejen pleť, ale především oči. Je proto vhodné během letu i před ním popíjet dostatečné množství vody a v příručním zavazadle mít pro jistotu připravené zvlhčující oční kapky.

„Pokud nosíte kontaktní čočky, před nástupem do letadla je raději vyndejte a nahraďte brýlemi. Čočky oko ještě více vysuší, zatímco brýle mohou fungovat coby určitý větrolam, brání přímému proudění vzduchu k povrchu oka a částečně jej tak chrání před vysušováním. Stejně samozřejmě poslouží i brýle sluneční, " vysvětluje MUDr. Ivana Macejová z pražského centra laserové chirurgie oka Oftum.

Vypněte také klimatizaci nad svým sedadlem, která vám vhání suchý vzduch přímo do tváře. Stejný postup dodržujte i během mnohahodinové jízdy autem. Plavání v chlorovaném hotelovém bazénu vaše oči také nepotěší, ačkoliv americké Centrum pro kontrolu chorob nedávno přišlo s tvrzením, že chlor jako takový je v tom nevinně – za zarudlé oči může teprve v kombinaci s lidskou močí přítomnou v bazénu. Na místě jsou každopádně plavecké brýle a důkladná sprcha obličeje i zbytku těla po skončení vodních hrátek.

„Kontaktní čočky nejsou vhodné ani při plavání v bazénu, ani při následném sprchování. Voda, ať už z bazénu, nebo ze sprchy, totiž obsahuje mikroorganismy, například chlamydie nebo plísně, které mohou způsobit oční infekci. A kontaktní čočky zvyšují riziko, že ji skutečně dostanete," podotýká MUDr. Ivana Macejová. Oči středoevropana dokáže podráždit i mořská voda, která obsahuje podstatně více soli než lidské slzy. Protože většinu lidí mořská voda v očích pálí, je opět nejvhodnější používat plavecké brýle a po koupání se osprchovat. Oční lékařka zároveň upozorňuje, že pokud se s čočkami potápíte, neměli byste je následující hodinu z oka vyndavat.

A sice z toho důvodu, že čočka nasákne vodu a přisaje se k oku, takže hrozí, že si společně s ní „sundáte" i povrchovou vrstvu oka. „Jedná se o takzvanou rohovkovou erozi, což je celkem bolestivé poranění, protože při něm dochází k obnažení nervových zakončení ve vrchních vrstvách rohovky. V tomto případě je třeba vyhledat lékaře, který nejprve diagnostikuje rozsah poranění a poté aplikuje terapeutickou čočku, která hojení společně s antibiotickými kapkami urychlí."

Dostalo se vám do oka zrnko písku?

Propláchněte ho čistou vodou a na chvíli jej zavřete. Pokud se ale písek nebo jiné cizí tělísko zachytí na vnitřní straně horního víčka, každým mrknutím dráždí rohovku a způsobuje drobné ranky a bolest. V tomto případě vám dobře poslouží oční mast, protože její základ na sebe zrnka písku naváže a zpoza víček je vyplaví. Pokud ani ta nezabere, je třeba horní víčko otočit a cizí tělísko vyndat čistým kapesníkem.

Problém nezanedbávejte, může se snadno stát, že po pár dnech budete mít oko červené a silně pobolívající a skončíte s diagnózou infekce rohovky. Očím samozřejmě vadí především slunce, konkrétně ultrafialové paprsky. Pokud je před UV zářením nechráníte, bezprostředně dochází k poničení povrchové vrstvy oka, což má za následek záněty spojivek a rohovek. Největší průšvih ovšem nastává v okamžiku, kdy UV paprsky poškodí čočku a sítnici. „UV záření vyvolává degenerativní změny struktur oka tvorbou kyslíkových radikálů a přímým poškozením DNA buněk.

Toto poškození je nevratné a může přispět ke vzniku šedého zákalu nebo k makulární degeneraci, která často končí různým stupněm zhoršeného vidění až praktickou slepotou. Tyto změny se navíc rozvíjejí postupně po mnoho let, aniž by člověk vypozoroval jakékoliv příznaky," doplňuje MUDr. Macejová. Nejlepší ochranu představují sluneční brýle se stoprocentním UV filtrem (označení UV 400).

Pokud váháte, jestli se jím mohou pochlubit právě vaše brýle zakoupené v módním řetězci nebo během dovolené, nechte si je pro jistotu přeměřit v optice. A nezapomeňte také na klobouk nebo kšiltovku, které ochranu před sluncem ještě posílí. Každé léto vyrážíte na vodu nebo na festivaly? I tady platí stejná pravidla ochrany očí před sluncem, a navíc je třeba dát pozor na hygienu. Výzkum jedné fakulty očního lékařství ve Spojených státech odhalil, že dvě pětiny lidí si před aplikací čoček neumyjí ruce, a více než 15 % lidí klidně sebere čočku spadlou na podlahu a bez umytí si ji vloží do oka – jinými slovy dělají vše pro to, aby si zajistili solidní oční infekci.

Mějte proto v kempu nebo na festivalu vždy po ruce antibakteriální gel a láhev s čistou vodou. „Viděla jsem už dost případů, kdy špatná hygiena při nošení kontaktních čoček způsobila vážné oční komplikace. Používání kontaktních čoček rozhodně není tak pohodlné ani bezpečné, jak by se mohlo zdát. Každému nositeli se stane, že někdy nedodrží zásady správného používání, navíc dlouhodobé nošení čoček omezuje přísun kyslíku k rohovce a způsobuje syndrom suchého oka a prorůstání cév do rohovky.

Infekce rohovky může skončit vředem rohovky s trvalou jizvou a jsou známé i případy, kdy bylo nutné rohovku transplantovat. Mnohem bezpečnější je podstoupit laserovou operaci očí, samozřejmě za předpokladu, že člověk absolvuje důkladné předoperační vyšetření a nemá oční vadu nebo komplikaci, která by zákrok vylučovala. Já sama jsem operaci loni v létě podstoupila, operoval mě můj kolega a jsem za to opravdu ráda," dodává MUDr. Ivana Macejová.

foto: larimar