26042024

středa, 04 březen 2020 08:41

Lidé si půjčují na bagr, plastickou operaci i parohy

Počet žádostí o spotřebitelské půjčky v posledních 5 letech znatelně vzrostl. Úvěry lidé využívají především na pořízení nového bydlení, auta či elektroniky nebo na pokrytí nečekaných výdajů, když se například rozbije pračka nebo lednice. Stále častěji si lidé žádají o úvěr na nákup netradičních věcí nebo ve svých žádostech uvádějí kuriózní situace.

Než si člověk vezme úvěr, měl by dobře zvážit, zda půjčku skutečně potřebuje nebo zda neexistují jiné možnosti řešení situace. Není od věci se zamyslet, zda je skutečně potřeba kupovat poslední model mobilu, nebo zvolit levnější variantu. „Životnost věci, na kterou si chcete půjčit, by měla být delší než doba, po kterou budete splácet. Dobře byste měli také zvážit, od koho si úvěr budete brát. Důležitým kritériem pro výběr půjčky jsou její celkové náklady, nejenom úroková sazba,“ radí Miroslav Zborovský, finanční ombudsman.

Díky rozvoji elektronických služeb, aplikací a možností nákupu na splátky v e-shopech vzrostl i počet úvěrů. „Zajímavostí je, že dnes můžete nakoupit v podstatě cokoliv na splátky na e-shopu, od sběratelské mince přes vodní lyže nebo jachtařské lodě a čluny, dokonce jsme již financovali i parohy,“ uvádí Zborovský. V e-shopu si klient jednoduše zvolí platbu prostřednictvím splátek a do dvou minut je jeho nákup uskutečněn. V případě, že nakupuje na splátky poprvé, musí vyplnit žádost, která mu zabere 8–10 min.

Co mají ale všechny nákupy na úvěr společné, je to, že musí projít schválením, tzv. riskem, což je věc někdy opravdu zábavná. Při schválení on-line je klient požádán, aby naskenoval svůj občanský průkaz a poslal jej i s aktuálním „selfie“. Vzniká tak celá galerie obrazů ze života žadatele, od kouzelných vyšpulených selfíček profi manekýn až po koupelnové scény s vtipnými odrazy v zrcadlech.

A jaké byly kuriózní žádosti o úvěr v roce 2019? „Setkali jsme se i s tím, že klientka žádala o úvěr na estetickou úpravu zubů. Důvodem, který uvedla, bylo, že chtěla důstojně vystupovat v médiích, kde se chystala propagovat svůj nový projekt,“ uvádí Martin Popík, ředitel divize risku: „Nejdražším automobilem, na který byla podána žádost o úvěr v loňském roce, byl Rolls Royce v hodnotě 12 mil. Kč.“

Do jisté míry kuriózní byla také žádost hrobníka o půjčku na malý bagr, s kterým se pohodlně vytočí mezi hroby. Žádost, kdy půjčený obnos byl určen na financování plastiky prsou, by nebyla až tak zajímavá, kdyby žadatelem nebyl muž. Ve snaze získat co největší výši úvěru zaškrtl snaživý žadatel, že jeho Dacia Logan je jak automat, tak manuál, barva je metalíza i perleť a střecha je jednak sklápěcí, ale i pevná. „Samozřejmě, že takové postupy jsme schopni snadno rozklíčovat a u našich zaměstnanců alespoň vykouzlí krásný úsměv na tváři,“ dodává Martin Popík.

Oddělení risku ovšem neschvaluje jen vtipné žádosti o úvěr, ale snaží se i upozornit na nové trendy v podvodných obchodech. Mezi typický příklad loňského roku patřily podvody, kdy došlo k „zapůjčení“ mobilu a občanky od starších osob, které si v e-shopu objednaly nejnovější model chytrého telefonu. Podvedený se často o transakci dozvěděl, až když mu přišla výzva k úhradě.

„Naše modely ověření osob jsou nastavené tak, že pokud se objeví trend vystupující z běžného chování spotřebitelů, ihned nás na to upozorní. My tak můžeme včas zařadit do prověření další prvek, jako je například zpětné volání, a díky tomu zabráníme těmto nekalým praktikám,“ pochvaluje si možnosti moderních technologií Martin Popík. „I díky tomu se nám daří schvalovat takové klienty, kteří svůj úvěr bez problémů zvládnout splatit,“ dodává Popík.

Další zajímavé články v této kategorii: « Manželská etiketa Co se stalo v rodině Terezy Kostkové? »