ne19052024

středa, 17 srpen 2016 09:19

Tip na výlet za dobrým jídlem v poetickém prostředí: Hliněná Bašta v Průhonicích

V Praze a jejím okolí se nachází mnoho dobrých restaurací, ale Hliněná Bašta je výjimečná. Budova restaurace je z netradičního materiálu - z nepálené hlíny a dokonale zapadá do přírodního prostředí. Částečně je zapuštěna do terénu a má zelenou vegetační střechu. Na jídelníčku jsou výhradně pokrmy z čerstvých surovin, dominují mořské i sladkovodní ryby.

 

V teplých dnech je příjemné posezení na prostorné terase zbudované přímo nad rybníčkem obklopeným zelení. Vnitřní prostory jsou velmi útulné, člení je mohutné trámy doplněné obrazy, květinami a keramikou. Pokud byste chtěli soukromý prostor pro rodinné oslavy či obchodní jednání, jsou k dispozici 2 salonky v hliněné věži. A pokud máte rádi zvířata – tedy nemyslíme na talíři – budete se v Hliněné Baště cítit příjemně.

Do restaurace můžete vzít svého psa, na rybníčku sídlí divoké kachny, u parkoviště jsou výběhy ovcí a králíků a místní „zvěřinec" doplňují domácí kočky, které si nejraději hoví na svých polštářích v interiéru restaurace. Ve velkém mořském akváriu se prohánějí pestré rybky a v dalším čekají humři na svůj úděl. Nemusíme připomínat, že zejména děti budou ze zvířátek nadšené. Pro děti je dále připraven dětský koutek s hračkami i tabulí na malování, venkovní houpačky a trampolína.

A co je pro vás připraveno na jídelním lístku?

V denní nabídce najdete kromě čerstvých ryb řadu sezónních jídel i tradiční klasiku „jako od babičky" - např. pečenou kachničku se zelím a houskovým a bramborovým knedlíkem, svíčkovou na smetaně, kynuté buchtičky s vanilkovým šodó. Ze široké nabídky ryb můžeme doporučit třeba steak z tuňáka, mořského ďasa na grilu, pstruha na roštu či candáta s Dijonskou omáčkou. Specialitou podniku jsou mísy grilovaných mořských ryb s pestrou přílohou - možno vybrat pro 1, 2, 3 či 4 osoby. Už se vám sbíhají sliny? A to jsme ještě nezmiňovali argentinské Ribeye steaky, předkrmy z kozího sýra či krevet a výborné dezerty. Z pestré nabídky si vybere každý, nechybí samozřejmě ani jídla vegetariánská.

Příjemný zážitek z návštěvy restaurace můžete umocnit procházkou v nedalekém Průhonickém parku, který je Národní kulturní památkou i památkou UNESCO nebo v dendrologické zahradě.

Hliněnou Baštu naleznete na adrese Újezdská ulice č. p. 619, Průhonice; informovat se můžete na telefonních číslech:

+420 272 690 700 +420 272 690 531 a webu www.hlinenabasta.cz