ne19052024

středa, 16 březen 2016 10:32

Namaloval půl milionu kraslic – teď učí speciální techniku návštěvníky trhů na Staroměstském náměstí

O české řemeslníky je na staroměstských trzích největší zájem. Domácí i zahraniční turisté se první dny zapojují do výroby tradičních výrobků nebo jen pozorují práci řemeslných mistrů. Stovky odvážlivců si tak vyzkoušelo vyškrábat motiv do barevné kraslice, ukovat podkovu nebo vytvořit vlastní opasek.

 

S velkým zájmem se setkal řemeslník Petr Břečka z Moravy, který předvádí na trzích klasickou metodu vyškrabávání motivů do obarvených kraslic. Za třicetiletou praxi už ho jeho práce jen tak nepřekvapí a zájem lidí o starou techniku vyškrabávání ho těší.

„Dělám motivy, které mě napadnou. Většinou jsou to květy, nebo čerpám z folkloru. Nejtěžší bylo prvních tisíc vajíček, teď už jich mám za sebou půl milionu a jedno stihnu zhruba za hodinu," upřesňuje Petr Břečka. Na svých výtvorech pracuje po celý rok každý den, trpí tak trochu jeho oči i krční páteř. „Pořád mě to baví a to je nejdůležitější," doplňuje umělec.

Opasky z pražského trhu si odvezli dva šerifové

Kousek od malíře kraslic sedí v řemeslném stánku také Lukáš Hrušovský, slovenský řemeslník, který ale působí v Praze. Teprve podruhé si vychutnává zájem o brašnářské řemeslo v centru české metropole. „U mě si každý vybere druh a barvu kůže i přezku, celý opasek si sestaví a vyřeže na míru, takže mu pak skvěle sedí. Všechny kůže jsou navíc z jednoho kusu, takže moje pásky opravdu drží. Svůj první výrobek nosím už čtrnáct let," popisuje Lukáš Hrušovský.

Na loňských trzích ho navíc oslovili přímo s americkým odznakem dva šerifové, kterým se líbilo řemeslo. „Přišli nezávisle na sobě v rozmezí asi deset dnů. Bylo to opravdu kuriózní. Na opasku nosí zavěšené pistole a další věci, prověřovali proto především kvalitu," uzavírá brašnář.

Zelený svátek Sv. Patrika a dechovky na Velikonočních trzích

Ve čtvrtek 17. března slaví Irové na počest patrona Irska svátek sv. Patrika, který přinesl k nim do země křesťanství. Popíjejí pivo a baví se hudbou a tancem. „Stejné to bude také na pódiu Staroměstského náměstí a v jeho okolí. Od 16 hodin mohou zájemci vidět taneční vystoupení projektu St. Patrick's dance a od 18 hodin zábavné hudební seskupení Cheers! Celtic folk –rock," upřesňuje Libuše Klinková, manažerka programu trhů. Pro Irsko je typická zelená barva, v centru dění se tedy jistě objeví řada lidí, kteří budou v zeleném oblečení nebo s pomalovaným obličejem.

O víkendu pak rozveselí návštěvníky průvod dechové muziky a vystoupení hudebníků přímo na pódiu Staroměstského náměstí.

Bodový program:

17. března Oslava svátku Sv. Patrika

16.00 – 16.15 Projekt St. Patrick's dance - taneční vystoupení

18.00 – 19.00 Cheers! Celtic folk -rock

19. března

13.30 – 19.00 Mezinárdoní hudební festival 17. MusicFest 2016, Music&friends

Korálek – dětský pěvecký sbor

Špalíček – ženský pěvecký sbor

Markéta Aptová a Vocal Band + Sbor Dvořákovo Gymnázium Kralupy nad Vltavou

Průvod dechových muzik

Dechový orchestr a mažoretky ZUŠ A.M. Buxton

Šarišanček – dětský folklorní soubor

Městský orchestr mladých Dolní Benešov a mažoretky

Beat Brass & Wind – mládežnický orchestr

Více informací o trzích najdete na www.trhypraha.cz.