po06052024

středa, 11 listopad 2015 10:47

Jim Carrey nebo Vladimír Polívka? Zůstalo to v rodině!

Anna Polívková, Kamila Polívková, Bolek Polívka. Ti všichni už v kalendáři Proměny podstoupili přeměny v nejrůznější postavy, Anna a Bolek dokonce už dvakrát. „Na Vladimíra jsme si museli pár let počkat. Určitě jsme ani my a ani on nechtěli, aby byl v kalendáři jenom jako syn Chantal a Bolka. Teď už má vlastní, velmi pestrou a úspěšnou hereckou kariéru, takže nastal čas mu ji trochu zkazit," smějí se autoři nového kalendáře Proměny 2016 fotograf Petr Kurečka a režisér Marek Škarpa a dodávají: „Vladimír má talent na dokonalé převtělení a to je pro filmové Proměny důležité. Takže když přišel nápad na ztvárnění nejslavnější role Jima Carreyho z filmu Maska, věděli jsme, že Vladimír je pro tuhle postavu jako stvořený."

Na Masce ze stejnojmenného filmu je nejtěžší slavná zelená maska. Jak si s tím autoři poradili? „Věděli jsme, že určitě nebude stačit zelené líčení. Zakládáme si na tom, že vše, co je na fotografiích vidět je práce kostymérů a maskérů a ne výsledkem práce v počítači." I proto se opět vyráběla originální maska podle filmové předlohy. „Možná by jsme měli jednodušší život, ale ta konečná fotografie v kalendáři by nás tolik netěšila.

Pro všech sedm kalendářů jsme všechno doopravdy vyráběli, šili a stavěli. Žádné montáže, žádné velké retuše. I proto nás to stále baví. Dokazujeme okolí i sami sobě, že to prostě jde, i v našich podmínkách.

Speciálních maskérských efektů se ujala Olga Khomyn a celou masku vyrobila ze speciální směsi želatiny a chemikálií. „Je to levnější maskérský materiál než klasický silikon, ale má jednu nevýhodu. Taje v teple. Masku jsme tak museli udržovat v neustálém chladu pomocí ledu a studeného vzduchu, než byla nalepena na Vladimírovu tvář a než získala svoji typickou zelenou barvu," popisují Petr s Markem vznik výrazné proměny Vladimíra Polívky a dodávají: „Celé to trvalo skoro tři hodiny. Pro Vladimíra to nebylo moc pohodlné, ale my už se nemohli dočkat, až si k masce oblékne na míru ušitý žlutý oblek a předvede své pojetí slavné Masky."

Vladimír Polívka se v téhle šílené roli opravdu našel. Před fotoaparátem předvedl divokou show přesně ve stylu filmu, jak potvrzují Petr a Marek: „Vladimír je obrovsky pohybově nadaný a tady si mohl vyzkoušet postavu, kterou v českém filmu asi hned tak neuvidíme. Osobně se divíme, že už nevyhrál nějakou Stardance, protože před foťákem to rozjel opravdu jak v nějaké taneční soutěži. Čekali jsme leccos, ale to, že do téhle fotografie dá tolik energie překvapilo i nás. A to už jsme s klanem Polívků zažili leccos."

Kalendář Proměny 2016 vzniká pro Nadaci Archa Chantal. Vedle Vladimíra Polívky v kalendáři v nečekaných proměnách uvidíte Jana Budaře, Karla Gotta, Karla Heřmánka, Báru Hrzánovou, Milana Kňažka, Lenku Krobotovou, Lilian Malkinu, zakladatelku nadace Chantal Poullain, Davida Prachaře, Jitku Schneiderovou a Romana Šebrleho. Kalendář bude slavnostně pokřtěn 18. listopadu.

Už v tuto chvíli je možné objednat kalendář v předprodeji na internetových stránkách www.kalendarpromeny.cz.

Součástí křtu bude opět i charitativní dražba, jejíž výnos spolu s výnosem z prodeje kalendářů podpoří charitativní projekty Nadace Archa Chantal, které realizuje na dětských odděleních českých zdravotnických zařízení.

foto Vladimír Polívka / Stanley Ipkiss z filmu Maska – © Kalendář Proměny 2016, Petr Kurečka a Marek Škarpa, foto: Petr Kurečka,