po06052024

středa, 14 říjen 2015 08:46

Vin Diesel jako Poslední lovec čarodějnic

Vin Diesel jako nesmrtelný a poslední lovec čarodějnic v nové akční fantasy ukáže, že čarodějnice nejsou jen pouhá pověra. Vždy tu mezi námi byly a jsou. A on je dnes posledním svého druhu, jenž je schopný je poslat na onen svět. Ve válce, kterou s nimi vede už 800 let, se představí s mohutným plnovousem ve středověkých kulisách stejně jako v současném New Yorku. Role jeho mentora z tajné organizace „Sekery a kříže" se zhostil Michael Caine, po boku Vina Diesela pak bude stát Elijah Wood a Rose Leslie známá jako Ygritte ze seriálu Hra o trůny.

 

Armády lovců čarodějnic, bojovníci „Sekery a kříže", vedou svou válku proti hrozivému nepříteli po celá staletí a bojují s čarodějnicemi na všech místech Země. Jeden z nich, Kaulder, zničí samotnou čarodějnickou Královnu a ta ho s posledním dechem prokleje k věčnému životu. Navždy odtržen od své rodiny pak Kaulder tráví stovky let tím, co umí nejlépe – loví a zabíjí čarodějnice.

Dnes je posledním svého druhu a prořídly i řady nadpřirozených nepřátel. Jeho příběh ani boj ale nemají konec, zlé čarodějnické síly tu stále jsou, ukryty našim zrakům. Navíc se jim konečně povedlo přivést zpět k životu svou Královnu a ta žije jedinou myšlenkou. Rozpoutat na Zemi peklo, ukončit Kaulderovu nesmrtelnost a postavit lidstvo tváří tvář zkáze. Posledního lovce čarodějnic čeká v knize jeho života epická a bojem naplněná kapitola. Bude poslední?

Vin Diesel má charisma na rozdávání. Jako tvrďák s chraplavým hlasem baví ty diváky, kteří hledají v kině koření současných úspěšných spektáklů - akci, hlášky, styl, zábavu a zdravou míru nadsázky. Možná nesplňuje nejnáročnější herecká měřítka přísných šedivých akademiků, zato je prostě „cool" a série Riddick nebo Rychle a zběsile ho už dávno vynesly do zábavní ligy mistrů. Jako Poslední love čarodějnic si teď vyzkouší žánr fantasy a rychlá kola vymění za meč a sekyru. Kupu drsných hlášek si však ponechá, ostatně za svůj věčný život jich jeho postava nasbírala dostatek.

A ještě jedna věc: dost možná poprvé uvidí diváci Vina Diesela s bujnou kšticí. Bude Poslední lovec čarodějnic jeho dalším návštěvnickým triumfem? Není důvod nevěřit.
Drsňák se stal středověkým válečníkem

Poslední lovec čarodějnic se odehrává v detailně promyšleném fantastickém světě za hranicemi naší každodenní všednodennosti. Film zve diváky na návštěvu komplikovaného mýtického vesmíru, který je přecpaný šokujícím násilím, nepředstavitelně zrádnými skutky a nezapomenutelnými hrdiny.

Není náhodou, že se hlavní role Posledního lovce čarodějnic Kauldera ujala světová akční hvězda Vin Diesel. Inspirace pro postavu několik století starého strážce lidského světa, který v boji proti temným silám přišel o rodinu, přátele a možná i naději, vzešla z Dieselovy vášnivé záliby ve fantasy stolních hrách – konkrétně z jeho dvacetileté fascinace populární deskovou hrou Dungeons & Dragons u nás známé také jako Dračí doupě. „Odjakživa mě lákalo zahrát si v akčním fantasy filmu," říká. „Před pěti lety jsem se seznámil se scénáristou Corym Goodmanem, okamžitě jsme si padli do noty díky Dungeons & Dragons a hned jsem od něho dostal skvělý scénář o jednom lovci čarodějnic."

Tvůrci se shodují, že Dieselovo odhodlání a pozornost, jakou věnuje detailům, nemá mezi herci obdoby. O příběhu Posledního lovce čarodějnic přemýšlel nonstop sedm dní v týdnu a kolegům producentům pomohl stvořit pro svého hrdinu Kauldera svět plný fantastických překvapení. „Vymýšlením nové mytologie jsme strávili spoustu času," potvrzuje Goodman. „Poslední lovec čarodějnic nevznikal podle žádné knížky ani komiksu, takže jsme měli o to víc práce. Stalo se pro nás výzvou představit si celý svět od úplných základů."

Čarodějnice většinou bývají v příbězích vykreslené jako oběti fanatických procesů proti údajnému kacířství. Za čarodějnictví může být označeno cokoliv, co se vymyká tradičnímu pojetí víry. Bohatá mytologie Posledního lovce čarodějnic ale vrhá na protagonistky úplně jiné, nové světlo. Podle ní byla rasa čarodějnic na světě dříve než lidstvo. Nadpřirozenou sílu a schopnosti odjakživa čerpala ze čtyř elementů: země, vody, vzduchu a ohně. Když přišli lidé, místo uctívání začali přírodu zotročovat, takže se mezi nimi a čarodějnicemi nevyhnutelně rozhořel konflikt, který nakonec zažehl dlouhou a krutou válku. Během ní čarodějnice dokonce uvrhly na svět mocnou středověkou kletbu. Morová rána, kterou dnes známe jako Černou smrt, vyhubila až 60 procent lidské populace.

„Čarodějnice se vidí jako ochránkyně přírody a lidstvo vnímají jako její ničitele. Proto se film odehrává v New Yorku. Manhattan býval rozmanitým ostrovem, ale stala se z něho bašta lidstva prakticky zbavená veškeré přírody," vysvětluje Eisner, kterého na Posledním lovci čarodějnic zaujalo i to, že mu hlavní hrdina Kaulder připomněl legendárního Highlandera.Caina navzdory přátelství s Dieselem nabídka na roli překvapila. „Když mi zavolali, pomyslel jsem si: vždyť ani neumím moc dobře řídit," usmívá se. „Co po mě sakra Vin chce, abych dělal? Popravdě řečeno jsem Vina nikdy neviděl ve filmu jako je tenhle. Ani já jsem nikdy v ničem podobném nehrál." Svou postavu vidí jako zkušeného politika. „Jsem něco jako starší státník. Dolan všechno zná a má všechno zorganizované. Hodně mi připomíná Batmanova komorníka Alfréda. Vztah mezi Dolanem a Kaulderem je výjimečný jako vztah mezi otcem a synem."

Cainova postava předává úlohu Dolana mladému knězi, kterého hraje Elijah Wood dobře známý díky roli Froda Pytlíka z trilogie Pán prstenů. „Scénář mě překvapil," říká Wood. „Podle mě je působivý a neokoukaný. Je to velkolepá a přitom originální verze našeho světa – takového, kde žijeme po boku s čarodějnicemi. Nikdy jsem nic takového nečetl. A když mi ukázali hromady úžasných výtvarných návrhů, dostali mě."

Kaulder nalézá nečekaného nového spojence také v mladé čarodějnici Chloe, která vede ráj bohémů za magickými dveřmi zvaný Memory Bar. „Je to takový nový pohled na funkci barů," říká Rose Leslie, která Chloe hraje. „Sem se nechodí zapomenout. Lidé sem naopak přichází, aby si vzpomněli. Memory Bar je překrásné místo, něco jako opiové doupě s malými výklenky, kde se můžete uvolnit a vstoupit do jiného světa."

Návštěvníkům baru jsou servírovány lektvary a kouzla, díky kterým se mohou ponořit do vlastní minulosti. Z toho důvodu Kaulder také Chloe vyhledá. „36. Dolan dal Kaulderovi úkol vzpomenout si na něco důležitého, co jeho podvědomí už několik století potlačuje," vysvětluje Diesel. „Aby toho dosáhl, musí vyhledat pomoc právě té magie, kterou se snaží vymítit. Mezi lovcem a lovnou najednou vzniká zajímavý vztah." To se ale Kaulderovi může hodit. Chloe má totiž hrozivou schopnost, již se ji podařilo utajit i před ostatními čarodějnicemi. „Dokáže vejít do cizích snů, ale protože vždycky slýchala, že je to černé umění využívané zlými čarodějnicemi, bojí se své vlastní síly," říká Leslie.

Většina čarodějnic a dokonce i čarodějů nepředstavují zlo, část jich je nicméně stále oddána pradávné Královně čarodějnic. Vyznávají „temnou stranu síly" a jsou Kaulderovými zapřísáhlými nepřáteli . . a oběťmi. Jedním z nejnebezpečnějších je Belial, kterého hraje Ólafur Darri Ólafsson z Islandu. Eisner si ho všimnul v Temném případu. „Byl tam za toho strašného motorkáře. Má působivou postavu s impozantním hlasem – stejně jako Vin. Chtěl jsem, aby měl muž, který se Vinovi postaví, rovnocenné šance," říká Eisner. „Belial je čaroděj. Mnoho let se snaží přivést Královnu čarodějnic zpátky na svět. Věří, že svět patří čarodějnicím," prozrazuje Ólafsson.

Kaulder se musí porvat se spoustou temných čarodějnic a čarodějů. Je mezi nimi i Ellic (Joe Gilgun), který dokáže měnit podobu. Většinou se vydává za malé dítko, aby nalákal ostatní děti do svého sklepa hrůz. Tento úkol zadala Ellicovi přímo Královna čarodějnic, jež je Kaulderovou nejmocnější a nejnebezpečnější soupeřkou. Hraje ji Julie Engelbrecht. I ona si myslí, že se scénář vyloženě povedl. „Je to původní příběh, jaký tady ještě nebyl. Takto jsem čarodějnice ještě nikdy neviděla. Dokonce nechybí ani troška humoru. Když chcete porozumět lidstvu, smrt a humor jdou dobře dohromady," říká a dodává, že magie a čarodějnice ji fascinovaly odjakživa. „Magie je to, co věda nedokáže vysvětlit. Myslím, že lidé se vždy bojí toho, čemu nerozumí. Ale na magii je zajímavé právě to, že se nedá vysvětlit."

Šaty dělají lovce i čarodějnici

Kostým Královny čarodějnic, líčení i její útočiště našly inspiraci v práci polského malíře, fotografa a sochaře Zdzisława Beksińského. V jeho pracích se abstraktní biomorfní tvary setkávají se stylem známým jako surrealismus dystopie. Make-up designer Justin Raleigh se s Breckem Eisnerem začal scházet rok a půl před startem natáčení, aby mohli detailně promyslet, jak bude Královna čarodějnic vypadat. „Bylo důležité přijít s něčím úplně jiným, než jak si čarodějnice obvykle představujeme," říká. „Breck přinesl temné, strašidelné, surreální obrázky Beksińského prácí, které nám pomohly vytvořit jedinečnou podobu Královny čarodějnic a jejího světa."