po29042024

středa, 03 září 2014 00:00

Lepší teď než nikdy

Existuje milión důvodů, proč nemít rád realitního makléře Orena Littlea (Michael Douglas), a to je přesně to, co se mu líbí. Na každého, kdo mu zkříží cestu, je úmyslně nepříjemný, a nechce nic jiného, než prodat poslední dům a v klidu a míru odejít do penze.

Jeho žena Sarah Beth zemřela už před lety, a tak zatímco čeká na svůj velký realitní konec, tráví čas v domě se čtyřmi byty, který vlastní – „Malé Shangri-La" – obklopen sousedy, které postupně spojilo úzké přátelství a kterým se většinou vyhýbá, pokud si tedy zrovna nestěžuje na hluk, který dělají jejich děti nebo nezabere celou příjezdovou cestu svým klasickým kabrioletem Mercedes Benz.

Dokonce i laskavé Leah (Diane Keaton), která Orena vytrvale zve na mojito i přes jeho nepříjemné chování, se dostává jen rázného odmítnutí. Snese se s jediným člověkem, kterým je jeho stará přítelkyně, kolegyně realitní makléřka Claire (Frances Sternhagen), a to jen proto, že se znají už celá desetiletí a proto, že dokáže být sarkastická a nepříjemná stejně dobře jako on.

Orenův život se obrátí vzhůru nohama, když se u jeho dveří znenadání objeví jeho syn Luke (Scott Shepherd), s kterým se Oren nestýká, a požádá ho, aby se dočasně postaral o jeho devítiletou dceru, Orenovu vnučku (Sterling Jerins), o jejíž existenci Oren neměl ani tušení. Když se Sarah (pojmenovaná podle Orenovy zesnulé manželky) doslova zjeví u jeho prahu, Oren neochotně souhlasí, že ji vezme dál. Bleskově ji ale přehodí na Leah, která je příliš dojatá dívčiným smutkem z odloučení od otce, než aby odmítla Orenovo absurdní očekávání, že prostě zvládne všechno tak, aby on mohl dál pokračovat ve svém dosavadním životě bez nějakého přerušení.

Ale Leah má svou vlastní cestu a zkouší se uplatnit jako barová zpěvačka – v čemž by zajisté mohla být úspěšnější, kdyby zvládala svá vystoupení bez vyprávění příběhů o svém zesnulém manželovi a neprchala v slzách z jeviště, kde zanechá svému osudu celou kapelu vedenou milujícím pianistou Artiem (Rob Reiner).

Sářina potřeba lásky a citu Orena a Leah postupně sblíží a umožní jim vidět i odvrácenou část toho druhého. Oren, který se původně zabýval jen myšlenkou na to, že prodá svůj rodinný dům, aby měl v důchodu z čeho žít, brzy zjistí, že Leah je víc než jen pár rukou navíc, které mu pomáhají se Sarah. A Leah zjistí, že Orenův nepřístupný zevnějšek je jen slupka, která zakrývá lidskost snažící se

prodrat ven. Oren a Leah se společně perou s vtipnými, radostnými, trapnými a někdy silnými chvílemi jejich nové reality. A tak se pomalu a postupně začíná Oren otevírat – své rodině, Leah a samotnému životu – v povznášející komedii známého režiséra Roba Reinera.