so27042024

neděle, 18 září 2022 21:53

První škola barbristů

Touha po kráse je stará jako lidstvo samo. A netýká se jen žen. I muži odnepaměti různými způsoby pečovali o svou pleť, svoje vousy i vlasy. V dobách dávných si muži pokožku těla i obličeje ošetřovali oleji a tuky, nanášeli na ni přírodní barvy a ošetřovali ji směsmi bylin a hlinek.

O vlasy a vousy se starali primitivními způsoby, rozčesávali je a zkracovali a upravovali různými způsoby. Mezi první holiče patřili staří Egypťané, kteří už kolem roku 5000 před naším letopočtem znali a používali primitivní holičské nástroje z lastur a nabroušeného pazourku. Odbornou péči si rádi dopřávali i muži ve starém Řecku. Holičské služby byly nabízeny na tržištích a v lázních, kde muži debatovali o politice, obchodovali a nechali se hýčkat služebníky k těmto službám vyškolenými. Už zde docházelo k tomu, že zkrášlující služby muži doplňovali popíjením vína. V nadsázce by se dalo říct, že antika položila základní kámen modelu barber shopů. Trochu chaosu vnesl do holičství středověk. Holičem byl totiž v jedné osobě chirurg, zubař i lazebník a holič. A tak holič uměl pouštět žilou, dávat klystýry, trhat zuby, přikládat baňky, holit i otevírat nehojící se rány. Později došlo k rozdělení mistrovských cechů a vznikly samostatné obory, z nichž se dál formovali chirurgové, holiči a další profese.

První škola barbristů

Začátky moderního holičství přicházejí v 19. století. První školu pro barbristy založil v roce 1893 AB Moler z Chicaga. Institut nabízel výuku holení, stříhání a další praktické dovednosti a díky velkému zájmu ve velmi krátké době vznikly další pobočky školy. Ve stejném období docházelo k rozvoji barber shopů. Kromě stříhání a holení nabízely svým zákazníkům alkohol, doutníky, kulečníky a prostor pro debaty a diskuse bez přítomnosti žen. Symbolem barber shopů je bílá tyč ovinutá modrými a červenými pruhy. Červené pruhy jsou symbolem krve, modré jsou symbolem žil. Znak tím přímo odkazuje na historii lazebníků, ranhojičů a chirurgů.

Moderní barber shopy

Základním pravidlem barber shopů je, že služby nabízejí výhradně mužům. „Dalším typickým prvkem je nabídka kvalitní whisky, rumu či kávy, které muži během ošetření popíjejí,“ říká jeden z vystavovatelů na podzimním veletrhu FOR BEAUTY Robert Kellner z BARBER BATTLE. V rámci poskytování služeb dnešní barber shopy nabízejí kromě holení a stříhání i napářku a ošetření pleti před holením. Samozřejmostí je sledování módních trendů. „Nyní se vrací střih MULLET, kdy nahoře jsou vlasy ostříhané nakrátko a na krku jsou delší. Je to střih, který byl v devadesátých letech typický pro Jaromíra Jágra. Asi nejžádanějšími střihy je CREW CUT, kdy jsou vlasy vepředu delší a vzadu jsou strojkem vystříhány do ztracena. Oblíbený je i střih CROP TOP, jehož prvním představitelem byl Julius Caesar.

Účes byl původně používán k zakrytí nežádoucího plešatění v oblasti koutů. Po stranách bývá účes většinou upravený strojkem a vrchní oblast bývá kratší nebo střední délky načesaná směrem do čela, kde je ofina zastřižena buď rovně, nebo přirozeně k tvaru čela,“ popisuje Robert Kellner. Ač to může být překvapením, vysloveně trendy v pánském účesové módě a pěstění vousů dnes nejsou. „Současná móda je velmi tolerantní a rozmanitá, účesy i střihy se odvíjejí od toho, co komu sluší a jaké má požadavky,“ dodává odborník, se kterým se můžete setkat na veletrhu FOT BEAUTY, který se koná ve dnech 7.-8. října 2022 v PVA EXPO PRAHA. Veletrh přinese kromě barberingu novinky v oboru profesionální péče o pleť, anti-agingu, manikúry, nehtového designu a tělové regenerace. V programu nebude chybět ani mistrovství v prodlužování řas, líčení a pedikúře.