po29042024

pondělí, 21 březen 2016 12:02

Česko-slovensko-polský film Rudý kapitán trhá rekordy v návštěvnosti

První filmová adaptace bestselleru Dominika Dána překonala očekávání. Jen za premiérový víkend přišlo na film do kin v Čechách a na Slovensku téměř 44 000 platících diváků. Na Slovensku tak Rudý kapitán zaznamenal nejvyšší víkendovou návštěvnost v historii, co se týče domácích hraných filmů. Trumfl dokonce i dlouho nepřekonaný snímek Bathory!

 

Kritici Rudého kapitána označují za jednoznačně nejvydařenější domácí žánrovku za posledních několik desetiletí a vyzdvihují především zpracování filmu. „Ten film má jednu výraznou věc, a to je fascinující filmový styl. Podle mě je to nejstylověji vyprávěná detektivka za mnoho let. Je to proste výborně nasnímaný a výborně postříhaný film, který překračuje běžnou hranici spotřební detektivky," popsal filmový kritik Kamil Fila.

„Drsná nihilistická detektivka se evropským žánrovým standardům nepřibližuje pouze mezinárodním obsazením. Vedle nasnímání film vyniká především schopností kriticky uchopit dobu raných devadesátých let, o níž vypráví. Rudý kapitán tak ukazuje cestu, jak natočit lokální, uvěřitelnou detektivku," dodává jeho kolega Tomáš Stejskal.

Snímek zaujal například ale také obsazením „komických herců" do rolí, které neodpovídají jejich zavedenému typu. Objeví se tady Boris Hybner, Michal Suchánek či Oldřich Kaiser. „Oldřich Kaiser je v roli psychopatického estébáka famózní. Gratulovat lze ale v podstatě celému hereckému ansámblu a nejvíc asi Michalu Suchánkovi. Jeho bleskový přerod z lidové šklíby do kultivovaného dramatického herectví je obdivuhodný a dokonale důvěryhodný," píše kritik Daniel Storch.

Hlavni roli ve filmu hraje největší současná polská hvězda, herec Maciej Stuhr. „Krauz Macieje Stuhra není žádným efektním hrdinou ani lamželezem, který dokáže vytlouci středně početný oddíl záporných jedinců. Chybuje, bojí se a dokáže ukázat i civilní prožitky. Skvěle mu sekunduje Marian Geišberg a Martin Finger, jejichž výkony společně se Stuhrovým tvoří páteř filmu," popisuje Robert Pavelka.

Koprodukční film bude kromě České a Slovenské republiky za pár týdnů uveden také v Polsku, kde vzbuzuje velká očekávání. „Rudého kapitána si lidé navzájem doporučují a to přiláká další diváky. Zdá se dokonce, že na něj chodí i lidé, kteří dlouhé roky v kině nebyli," míní Michal Kollár, režisér filmu, ve kterém bylo použito více než 400 efektů, což je víc než například v prvním díle Pána prstenů.

Rudý kapitán je prvním filmem natočeným podle románu spisovatele Dominika Dána, autora píšícího pod pseudonymem, který už v Čechách a na Slovensku prodal více než 750 000 knih. V českých kinech je uváděn převážně v českém dabingu, pro větší autenticitu raných 90. let, ve kterých se odehrává, však jsou například v pražské Lucerně, v Cinema City Slovanský dům nebo v Olympii Brno nasazeny i verze originální, česko-slovenské.

Rudý kapitán

Předloha: Dominik Dán

Scénář: Miro Šifra, Michal Kollár, Anna Fifíková Režie: Michal Kollár Kamera: Kacper Fertacz Střih: Lucie Haladová Zvuk: Lukáš Moudrý Hudba: Petr Ostrouchov Architekt: Tomáš Svoboda Supervizor obrazových efektů: Michal Křeček

Kostýmy: Simona Rybáková Výkonný producent: Jiří Holan Producenti: Viktor Tauš, Agnieszka Kurzydlo

Obsazení:

Maciej Stuhr, Oldřich Kaiser, Marián Geišberg, Martin Finger, Zuzana Kronerová, Michal Suchánek, Ladislav Chudík, Helena Krajčiová, Mário Kubec, Jan Vlasák, Attila Mokoš, Peter Barták, Michal Ďuriš, Peter Šimon, Pavel Langer, Jiří Bábek, Boris Hybner, Martin Pechlát, Ondřej Malý, Vladimír Obšil, Ivan Vodochodský a další

Synopse:

Příběh na motivy skutečných událostí podle bestselleru Dominika Dána, reálného policisty a knižního fenoménu s utajenou identitou, který prodal už 700 000 knih. Mnohé z toho, o čem píše, zažil. Mnohé vyšetřoval...

Je rok 1992, komunisti padli, ale za jejich zločiny nikoho neodsoudili. V téhle atmosféře se detektiv Krauz z Oddělení vražd dostává k případu umučeného kostelníka, jehož mrtvolu našli s hřebíkem v hlavě. Jeho smrt měla zůstat tajemstvím, ale Krauz se i přes varování pouští do pátrání po Rudém kapitánovi, bývalém expertovi na "konečné" výslechy. Setkání s ním přežil opravdu málokdo...

 

Další zajímavé články v této kategorii: « Počátek roku je obdobím rozchodů Volba sládků »