po29042024

pátek, 05 únor 2016 12:54

Rok 2016 bude ve jménu akcií, i když budou kolísat

Kdo se letos vydá odvážnější cestou a vsadí na akcie, může své investice zajímavě zhodnotit. Spořicí produkty budou vinou nízkých úrokových sazeb nadále přinášet jen malé zhodnocení, smysluplnou alternativou k nim by měly být investice do akcií. Ty však budou značně kolísat.

 

„V uplynulém roce jsme byli svědky jistého nádechu důležitých ekonomik v Evropě i Spojených státech, které si držely růstovou trajektorii. Začátek roku 2016 ale poznamenaly silné turbulence vyvolané nedůvěrou v udržitelnost růstu čínského hospodářství. Odtud se negativní sentiment přelil jako lavina na trhy v Evropě, Spojených státech a významně negativně ovlivnil obchodování s komoditami, zejména pak ropou, kde hrály roli i další vlivy," komentuje Aleš Prandstetter, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

Ačkoliv částečně očekávaný další růst dolarových úrokových sazeb a nejistá čínská sezóna budou zřejmě nadále ohrožovat zejména rozvíjející se země, ne zcela přehledná situace v nejlidnatější zemi světa globální ekonomice zásadnější otřes zřejmě nepřinese. Čína se tvrdému přistání asi vyhne, sem tam ale nějaký ten kotrmelec udělá. Stabilitu by měla do značné míry vyvažovat lepšící se makroekonomická situace v Evropě i spotřebitelem tažený boom ve Spojených státech. Z globálního hlediska se proto můžeme držet lehce optimistického scénáře. Nadějné vyhlídky pro hospodářství jednotlivých zemí, a zejména pro samotné spotřebitele, nabízí zcela aktuálně i velmi nízká cena ropy, kterou způsobuje převis její nabídky nad poptávkou. Střední Evropě se již delší dobu hospodářsky daří a zřejmě tomu tak bude i letos.

„V České republice máme za sebou výborný rok, ekonomika zásadně těžila z čerpání evropských fondů, levné ropy a slabšího kursu měny. I výhled do roku 2016 zůstává dobrý. Vedení většiny firem na českém trhu se tváří optimisticky – nabírá nové pracovní síly, vláda zvyšuje své výdaje," vypočítává Prandstetter.

A na které tituly by se měli investoři v roce 2016 zaměřit? Akcie, i přes svou značnou kolísavost, zůstávají jednou z nejatraktivnějších investic. Pokud investoři řeší, zda své investice vložit do dluhopisů, nebo do akcií, pak konkrétně státní dluhopisy letos příliš vynášet nebudou. Rok 2016 bude rokem akciovým, proto by akciová složka v žádném portfoliu chybět neměla. Kolik procent svých aktiv do akcií ale investoři vloží, závisí nejen na míře rizika, které jsou schopni unést, ale i na stanoveném investičním horizontu.

„Osobně bych vsadil na cyklické firmy, které vyrábějí zboží dlouhodobé spotřeby. Pokud mám z investování do akcií respekt, pak bych se ještě přikláněl k investicím do titulů, které přinášejí vyšší dividendy. Ti odvážnější mohou naopak volit akcie finančních institucí, které by měly postupně profitovat ze zlepšujících se úrokových marží díky růstu úrokových sazeb. A ačkoliv se růstový potenciál amerického dolaru již značně vyčerpal, ještě stále nabízí prostor pro růst a může posilovat až na hodnoty kolem parity, tedy, že bude jedno euro za dolar," uzavírá Aleš Prandstetter.

Tipy:

https://www.youtube.com/watch?v=ybq3U4G9Tqo&feature=youtu.be