po29042024

středa, 09 září 2015 06:47

Šampionem ve filetování čerstvého lososa se stal již potřetí Martin Kempf z KOGO Albatross

Vítězem 6. ročníku MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa se stal potřetí v řadě Martin Kempf z Ristorante KOGO Albatross Golf Resort ve Vysokém Újezdě. Ve finále, které se konalo dnes v rámci festivalu Foodparade v pražské Troji, porazil konkurenci 19 šéfkuchařů. Soutěžící měli za úkol připravit dva úhledné filety bez kostí a kůže z pětikilové ryby. Porota kontrolovala čas, výtěžnost, kvalitu výsledného filetu i čistotu pracoviště.

Stříbrnou příčku obsadil Stanislav Kliment z restaurace Ocen48. Třetí místo patří Tomáši Podskalskému z restaurace Cerreto. Soutěž proběhla od 12 do 14 hodin v rámci festivalu Foodparade v zahradě pražského zámku Troja.

„Rok od roku se zvedá úroveň soutěžících. Dnes se na podiu potkalo 20 nejlepších šéfkuchařů napříč celou republikou," vysvětluje Jitka Ulihrachová, předsedkyně poroty a šéfkuchařka velkoobchodní sítě MAKRO, která mistrovství pořádá. „Losos je v Česku velmi oblíbenou surovinou. Tvoří dokonce polovinu prodejů všech ryb," dodává.

Pro soutěžící byly i letos připraveny čerstvé ryby s hmotností pěti kilogramů. Na celý úkol, který zahrnuje rozříznutí lososa na dvě části, odstranění hlavy, kostí, kůže, tuku i ocasu, měli maximálně 10 minut. Vítěz odvedl perfektní práci za pouhých 3 minut a 35 vteřin, tedy o celých 9 vteřin rychleji než v loňském roce.

Filety, které soutěžící připravovali, měly splňovat parametry pro trim E, tedy čistý kus ryby bez kůže, tuku či kostí. Kvalitu práce i čistotu pracoviště zhodnotila odborná porota v čele s šéfkuchařkou Jitkou Ulihrachovou.

„V bodovém hodnocení samozřejmě zohledňujeme veškeré odchylky od standardů. Výsledný filet musí být zcela bez kostí, ale v koši rozhodně nesmí skončit kusy rybího masa. Při ručním filetování celého lososa je ideální výtěžnost okolo 60 procent," dodává Jitka Ulihrachová.

Vítěz získal zájezd do Norska pro dvě osoby spojený s návštěvou farmy na chov lososů.