26042024

čtvrtek, 16 červenec 2015 08:43

Dominikánský dvůr v Praze 4 – Braníku je znovu otevřený

Po více než 100 letech ožívá branický Dominikánský dvůr v rukou Zemského řemeslného pivovaru, který zde plánuje vyrábět pivo, vybudovat restauraci a hotel a celý dvůr zrekonstruovat. Ve čtvrtek 9. července byla slavnostně zpřístupněna veřejnosti venkovní část areálu, kde bude provozován letní pivní bar.

 

Dominikánský dvůr, barokní architektonická památka, stojí uprostřed starého Braníka a dlouho už chátrá. Má pohnutou historii - v 17. století ho získal řád Dominikánů a byl zde vybudován zámeček s kaplí a pivovar. Během třicetileté války byl však areál poničen a pivovar rozbořen. Na konci 18. století došlo k jeho obnovení, ale zhruba po 100 letech byl zavřen a od té doby celý dvůr začal upadat. V roce 2014 se stala nájemcem společnost Zemský pivovar, která zde chce znovu začít vařit pivo. Prozatím upravila venkovní prostory na letní pivní bar a vybudovala zde dětské hřiště. Podle slov Pavla Prchala, společníka a ředitele Zemského pivovaru, se jedná o mezikrok v dlouhodobějším procesu rekonstrukce a zvelebení Dominikánského dvora.

A na jaké pivo se zde můžeme těšit? Ve dvoře budou podávána spodně i svrchně kvašená piva od Zemského řemeslného pivovaru, mezi která patří i dvoje české pivní prvenství – India Brown Ale a Colorado Pale Ale. Zemské pivo je vyráběné tradičním řemeslným způsobem: přírodně, nepasterizované, z nejkvalitnějších surovin, pod dohledem českých i zahraničních sládků.

Dominikánský dvůr bude otevřen od čtvrtka do soboty v době 14:00 – 22:00.

Nezbývá než popřát, aby se celý areál stal pro místní obyvatele i Pražany příjemným místem odpočinku a osvěžení.