st15052024

pondělí, 05 leden 2015 17:50

Dobře živeni: Co je paleo a paleostrava?

Paleo bere svou inspiraci v původním, přirozeném životnímu stylu našich pravěkých předků žijících v dlouhém období paleolitu. Paleostrava je založena na faktu, že trávicí systém lidí je dosud přizpůsoben stravě paleolitických lovců a sběračů, neboť lidský genom se za relativně krátkou zemědělskou éru prakticky nezměnil.

Jídelníček moderního člověka ale bohužel odpovídá rychlému životnímu stylu dnešní doby. Jíme průmyslově zpracované, hnojené, konzerované potraviny. Konzumujeme maso ze zvířat krmených odpadními produkty a nezřídka dopovaných dalšími problematickými látkami. Naše strava sice obsahuje velké množství energie zejména v podobě sacharidů, zato minimum nutrientů (pro zdraví nezbytných či užitečných živin). Taková skladba jídelníčku náš organismus připravuje o možnost uzdravení, zatěžuje jej a ohrožuje jeho fungování.

Vědecké studie z poslední doby ukazují, že omezení příjmu sacharidů z pečiva, luštěnin, obilovin a především vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy (prefabrikované sladkosti, slazené nápoje) je přínosné jak pro citlivost tkání na
inzulín – tedy prevenci cukrovky 2. typu, tak pro snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění, aterosklerózy i osteroporózy.

Ukazuje se, že zdroj problémů není primárně v příjmu tuků (zvlášť pokud jíte ty správné tuky), ale právě v nadbytečném příjmu sacharidů. U paleostravy bylo dokázáno snížení výskytu zánětů a plísní v organismu z důvodu omezení příjmu cukrů, napomáhajících růstu kvasinek a plísní. I tyto poznatky jsou důvodem k tomu, že někteří lidé přešli natrvalo k tomuto způsobu stravování.

V době paleolitu bylo 80 % stravy získáváno lovem (tedy základem stravy byly tuky a bílkoviny z masa ulovených zvířat) a zbývajících 20 % stravy bylo rostlinného původu (ovoce, zelenina, ořechy a semena).

Dnes je však naše strava tvořena ze složek v jiném, nežádoucím poměru: sacharidy 55-60 % – luštěniny, obiloviny, ovoce a zelenina, cukr, med, pečivo, mouka, rýže, brambory... tedy všechny přílohy, alkohol, sladké nápoje, cukrovinky.

Tuky 25-30 % – oleje ve všech podobách rostlinných – slunečnicový, lněný, řepkový, tuky ve všech podobách živočišných – máslo, sádlo, ...tuky v mase, vejcích a mléčných produktech.

Bílkoviny 10-15 % – maso (všeho druhu... – rybí, krůtí, kuřecí, vepřové...), vejce, mléčné produkty, bílkoviny z rostlinných zdrojů – luštěniny.

Důležitou součástí paleo životního stylu je také intenzivní tělesné cvičení. Nemusí to být konkrétně dnes velice oblíbený „crossfit", ale jakákoliv fyzická aktivita určená pro širokou veřejnost bez ohledu na věk, pohlaví nebo kondici. Cílem zde totiž není nabírání svalové hmoty, ale spíše rozvoj kondice, obratnosti, rychlosti a celkové síly.