po29042024

úterý, 19 prosinec 2023 21:30

Tříkrálová koleda ve skanzenu, běh na Blaník nebo zimní prohlídky zámku

Pro všechny lyžaře, kteří po vánočním polehávání s cukrovím u pohádek potřebují trochu pohybu, je ideálním místem Areál Monínec. Na vrchol 1,2 km dlouhé sjezdovky vás vyveze čtyřsedačková lanovka. Kromě sjezdového lyžování můžete vyzkoušet i další zimní atrakce, jako je sáňkování a bobování. Navíc v areálu najdete hned dvě lyžařské školy. V okolí Monínce jsou také pravidelně udržované a dobře značené běžkařské trasy v délce zhruba 54 km. 

Novoroční pochod Stezkou Vojty Náprstka

1. 1.

Projděte se po jedné nejstarších značených turistických tras v Česku a jako bonus navštivte Muzeum Českého krasu za 1 Kč. Trasa tradičního pochodu povede po červené turistické značce z Berouna přes Svatý Jan pod Skalou a Bubovické vodopády do Karlštejna. Jednodušší varianta vede kolem Berounky do Srbska a dále k Dubu Sedmi bratří a do Karlštejna. Účastníci pochodu budou mít 1. a 2. ledna vstup do berounského Muzea Českého krasu za 1 Kč. 

Novoroční jízda, Solvayovy lomy, Beroun

1. 1. Jak nejstylověji najet do nového roku? Přece s parní lokomotivou v Solvayových lomech. Vlak vyráží od 11 do 15 hodin, odjezdy vždy v celou hodinu či častěji dle zájmu. Zahajte nový rok spanilou jízdou. Akce potěší nejen děti, ale i dospělé a nabídne autentický zážitek z jízdy úzkorozchodnou drahou z dob před sto lety. Vůně kouře, oblaka páry a tichý dýchavičný hlas parní lokomotivy nabízí zcela jiný zážitek než rachotící naftový motor. 

Tříkrálová koleda ve skanzenu v Kouřimi

6. 1.

Rozlučte se se zimními svátky ve skanzenu při dalším z národopisných pořadů Tříkrálová koleda. Kromě obchůzky tří králů se můžete těšit na ukázky řemesel, povídání o vánočních zvycích či o lidovém věštění osudu v příštím roce. Samozřejmě nebudou chybět ani rukodělné dílny pro děti i dospělé a stylové občerstvení. 

Výstava Santini objektivem Vladimíra Uhra, GASK, Kutná Hora

do 14. 1.

Bez fotografií Vladimíra Uhra (1925–2016) by se neobešla snad žádná publikace o barokní architektuře v Čechách. Jako pozorného a citlivého fotografa i vnímavého a jedinečného tlumočníka oživlých linií, tvarů i hry světla a stínů vstupující do dialogu s hmotou si ho vybral i přední historik barokní architektury Mojmír Horyna, když připravoval svou obsáhlou monografii o díle barokního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. 

Zimní prohlídky Sázavského kláštera

do 31. 1.

Od roku 2022 v nově opravené části Sázavského kláštera byl otevřen nový prohlídkový okruh: Český patron svatý Prokop – Seznámení s životem světce a zemského patrona. V rámci prohlídky poutního místa uvidíte gotické torzo nedokončené katedrály, zrestaurovaný a opravený kostel, zblízka nové varhany a řadu doposud nepřístupných prostor se zajímavými exponáty z původního kláštera. 

Zimní běh na Blaník 2023

21. 1.

Zimní běh na Blaník – jedinečný závod letos pořádá jubilejní 50. ročník. Start a cíl bude nově přímo na území Podblanicka v obci Načeradec. Nejrychlejší běžci trasu zvládnou pod dvě hodiny. Odstartujte sezonu a vyběhejte kila nabraná během svátků. Na každého běžce, který dokončí závod, čeká dřevěná medaile. 

Příběh designu vozů L&K a Škoda, Škoda muzeum, Mladá Boleslav

23. 1.

Automobily od počátku vynikaly nejen svou funkčností, ale i originálností řešení vzhledu – designu. Užitý automobilový design hraje v historii značky důležitou roli. Existuje na vozidlech z Mladé Boleslavi designový prvek, který prostupuje érami společnosti a typy vozidel? Příběh designu vozidel přiblíží odborný koordinátor Archivu společnosti Škoda Auto Lukáš Nachtmann. 

Zima na vsi, skanzen Kouřim

27. 1.

Co se na venkově dělo v zimě, když chalupy byly zaváté sněhem, noci byly dlouhé a mráz zalézal za nehty? Národopisný pořad „Zima na vsi“ přiblíží všední život a řemesla našich předků. V prostředí skanzenu proběhnou ukázky řemesel, rukodělné dílny a povídání o lidových obyčejích. 

Setkání s jazzem, Památník A. Dvořáka Vysoká u Příbramě

27. 1.

Během prvního koncertu z cyklu Setkání s… se můžete těšit na jazz v podání S.V.A. Trio –formace tří renomovaných muzikantů s velkými multižánrovými zkušenostmi, kteří se zaměřují na autorskou hudbu. Na české scéně jsou ojedinělým a inovativním souborem reflektující společné hudební vlivy a reagují na život uvnitř velkoměsta. Jejich styl pojmenovali „urban fusion“. 

Výstava Andy Warhol a světový pop-art, Galerie Kladenský zámek

do 14. 2.

V Galerii Kladenského zámku začala ojedinělá prodejní výstava výtvarníka a režiséra avantgardních filmů Andyho Warhola a jeho souputníků z pop-art. Kromě děl Andyho Warhola budou k vidění exponáty Jima Dinea, Jaspera Johnse a dalších umělců. Prohlédnete si a budete moci zakoupit například slavný portrét Marilyn Monroe, reklamu na Coca Colu, proslulé polévky Campbell a mnohé další. 

 

Zimní prohlídky na zámku Radim

víkendy a svátky

Na zámku Radim zažijete atmosféru šlechtického sídla jako za starých časů. První písemná zmínka pochází z roku 1320 a uvádí zemanské sídlo Bedřicha z Radimi. Otevřeno je zde mimo hlavní sezónu o víkendech a svátcích od 11 do 15 hodin. Při prohlídkách se vám představí renesanční interiéry a originální černá kuchyně. Po prohlídce se můžete projít zámeckým parkem nebo se zahřát horkou čokoládou v zámecké kavárně.