čt28032024

pondělí, 30 květen 2022 00:00

Milovníci muškátů se sejdou v botanické zahradě v Troji

Botanická zahrada hl. m. Prahy na letošní rok opět připravila ve spolupráci se členy Specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Pelargonie oblíbenou muškátovou burzu. Muškáty a další balkonové rostliny zaplní expozici Ornamentální zahrady od 27. do 29. května.

Zájemci zde pořídí i méně obvyklé druhy a odrůdy pelargonií, včetně velkokvětých, andělských, pestrolistých i vonných, bylinky, které lze pěstovat v nádobách, a rovněž další zajímavé rostliny ze sbírek botanické zahrady. Při nákupu odborníci poradí s výběrem, zásadami správného pěstování a ošetřování, ochranou proti nejčastějším chorobám a škůdcům či s podmínkami úspěšného množení rostlin. Prodejní akce se uskuteční od pátku do neděle vždy od 9.00 do 18.00 hodin.

Muškátová burza se v trojské botanické zahradě koná již po deváté. Své výpěstky zde tradičně prodávají členové Specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Pelargonie, zájemci si ale rovněž mohou zakoupit rostliny vypěstované přímo v botanické zahradě. Kromě tradičních muškátů zde budou k dostání i méně obvyklé druhy a odrůdy. Velký zájem bývá o muškáty velkokvěté, andělské, vonné nebo pelargonie s ozdobnými listy. Kromě muškátů zde bude možno pořídit i další balkonové rostliny a rostliny určené do nádob, jako jsou petúnie, bakopy nebo africké kopřivy, a také nejrůznější bylinky, jako bazalky mnoha rozmanitých vůní, barev a tvarů, majoránku, saturejku a další druhy léčivých a kořeninových rostlin.

Unikátní rostliny na prodej

Kromě běžně dostupných druhů si návštěvníci, kteří přijdou včas, mohou zakoupit i některé rostliny, které v domácích sbírkách nejsou příliš obvyklé, ať už se jedná o vysoké letité pelargonie ze sbírek botanické zahrady, nebo o subtropické trvalky původem z jižní Afriky nebo z USA, například nádhernou kapskou fuchsii (Phygelius spp.) nebo chocholatice a citronečníky. Nabídku doplní tropické rostliny do interiéru, jako třeba kávovníky nebo orchideje.

Muškáty ve sbírkách botanické zahrady

S muškáty se mohou návštěvníci setkat i přímo v expozicích botanické zahrady. V expozici Svět sukulentů právě kvetou pelargonie původem z Jihoafrické republiky. Jde o botanické druhy, například Pelargonium echinatum, Pelergonium magenteum nebo Pelargonium tetragonum, jež patří mezi unikátní sbírkové rostliny. Svým vzhledem nepřipomíná muškát a pochází z oblasti údolí Little Karoo v západní části Jihoafrické republiky. Kolekce zahradních pelargonií zahrnující více než 200 odrůd jsou v sezóně ozdobou Ornamentální zahrady. Vonné pelargonie mohou návštěvníci obdivovat v expozici užitkové flóry s aromatickými a léčivými rostlinami. Mezi největší perly ve sbírce botanické zahrady patří letité exempláře vonných pelargonií a původní české odrůdy, například 'Baletka' nebo 'Evka'.

Kniha Pelargonie

Detaily o původu pelargonií, jejich pěstování, ale i využití prozradí kniha Pelargonie z pera trojice kurátorek Botanické zahrady hl. m. Prahy – Aleny Novákové, Evy Smržové a Jarmily Skružné. Botanická zahrada tuto knihu vydala v roce 2020. Publikace provází celým světem rodu Pelargonium, seznamuje čtenáře s botanickými druhy i odrůdami u nás běžně pěstovanými. Knihu bude možné zakoupit přímo na muškátové burze, které se průběžně zúčastní i autorky knihy. Získat ji lze i přes e-shop botanické zahrady. Její cena je 349 Kč.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).