čt18042024

středa, 04 květen 2022 22:31

Turistické koule – novinka roku 2022

Česká značka ručně vyráběných a malovaných skleněných ozdob Koulier zahájila výrobu turistických koulí. Jedná se tak o další novinku letošního roku v podobě nového konceptu sběratelského suvenýru pro návštěvníky hradů, zámků a další turistických cílů. Tento suvenýr se může stát zdrojem opakované radosti návštěvníka.

Z prodeje každé ozdoby půjde garantovaný příspěvek na propagaci turistických cílů, které se stanou prodejním místem. První památky na ozdobách sklárny Koulier byly představeny na setkání Asociace nestátních otevřených památek z.s. ANOP na zámku v Brandýse nad Labem. Koulier z Oflendy je připraven zazásobit památky již pro nadcházející turistickou sezonu.

„V cestovním ruchu se pohybuji již řadu let. A domnívám se, že jsme na tomto poli poměrně úspěšní. Z destinace Zámek Loučeň se nám podařilo vybudovat jednu z nejnavštěvovanějších památek u nás. Vím také, jak návštěvníci a především děti, dychtivě shání na závěr dne něco, co by jim prožitý den připomínalo. A protože v případě ručně vyráběných ozdob se jedná o krásnou a kvalitní, přitom ryze českou záležitost, byla naše volba na rozšíření sortimentu v rámci suvenýrů jasná,“ uvádí Mgr. Vratislav Zákoutský, kastelán zámku Loučeň.

„Navíc radost ze zakoupeného suvenýru nebudou mít návštěvníci pouze v den, kdy koule nakoupí. Mohou je darovat nebo si radost z léta připomenou při zdobení stromečku, kdy vyvstane vzpomínka na výlety uplynulé sezony. Další připomínkou pak budou společné chvíle u stromečku, kdy se sejde celá rodina a připomene si tak společné chvíle na cestách. Může tak vyvstat zajímavá debata nad tématem nové turistické sezony, kam se rodina vypraví příště,“ dodává Vratislav Zákoutský.

„Myslím si, že to je příjemná alternativa k dřevěným turistickým známkám, která najde praktické a dekorační využití při oslavě nejkrásnějších svátků v roce a zároveň se tím podpoří nejen sklářské řemeslo, ale rovněž pomoc památkám,“ uvádí Bc. Vít Rejthar, kastelán zámku Brandýs nad Labem.

„Žďárský region je sklářskou tradicí velmi znám. Rádi podpoříme u nás na zámku zajímavý nápad, který bude propagovat nejen náš objekt, ale také krásné sklářské řemeslo,“ uvádí Bc. Pavel Haluza – provozní ředitel zámku Žďár nad Sázavou

Památky, které se do projektu zapojily nebo zapojí mohou zájemci sledovat na www.turistickekoule.cz. Ozdoby s motivy hradů a zámků lze zakoupit na www.koulier.cz nebo v prodejně Koulier na Oflendě či na jednotlivých památkách.

Jedna ozdoba stojí 145,-Kč.

_______________________________________________________________________

Značka českých vánočních ozdob Koulier se vyrábí na Oflendě na Vysočině. Majitelé-manželé Šrámkovi tak navazují na dlouholetou tradici výroby vánočních ozdob v České republice a její založení považují za důležitý krok v uchování rukodělné tradice výroby a malování foukaných skleněných českých vánočních ozdob u nás. Rozhodujícím aspektem pro toto rozhodnutí bylo uzavření jiné provozovny na Chrudimsku, ze které bylo na jaře 2021 propuštěno přes 20 kvalifikovaných sklářů. Šrámkovi jim nabídli pracovní uplatnění. A dále také skutečnost, že současný majitel podniku má rodinné kořeny právě na Vysočině a jednu výrobu již vlastní. Nově založený podnik na výrobu vánočních ozdob Koulier se zaměří na nové trendy, které představí již pro nadcházející vánoční sezonu.