út16042024

pondělí, 11 duben 2022 08:08

Bramborové šišky – evergreen s vůní skořice a vanilky

Jedním z jídel, která nikdy nezestárnou, jsou i tradiční bramborové šišky. Můžete je podávat jako přílohu k masu nebo zelenině, ale nejlíp si je vychutnáte jen tak posypané cukrem a mákem a polité skořicovým ghíčkem. Rozplynou se na jazyku!

Bramborové těsto nabízí spoustu prostoru pro fantazii – snadno z něj připravíte třeba knedlíky, placky a také šišky. Právě tenhle neobyčejně obyčejný pokrm se v poslední době stále častěji objevuje i v nabídce vyhlášených restaurací. Šišky skvěle chutnají nasladko i naslano. Můžete je sypat mletým mákem smíchaným s cukrem, nastrouhaným perníkem nebo osmahnutou strouhankou. Ještě zajímavějšího výsledku ale dosáhnete, pokud hotový pokrm na závěr polijete přepuštěným máslem. 

Suroviny:

500 g vařených brambor

300 g polohrubé mouky

3 vejce

sůl

Na posypání:

mletý mák, perník nebo strouhanka lehce osmahnutá na ghí

moučkový cukr

Na omaštění:

Ghí se skořicí a vanilkou 

Postup:

1. Uvařené brambory necháme vychladnout. Pak je nastrouháme na jemném struhadle a zasypeme moukou.

2. Bramborovou směs osolíme, přidáme vejce a zpracujeme v hladké tužší těsto.

3. Těsto rozdělíme na tři díly a z těch pak ukrajujeme menší kousky. Z každého kousku nejprve vyválíme kuličku a z ní pak malou šišku. Hotové šišky pokládáme na pomoučněný vál nebo prkénko.

4. Do většího hrnce dáme vařit vodu, osolíme ji, a když je ve varu, šišky do ní vhodíme. Sledujeme, zda se některá nepřichytila u dna. Pokud ano, opatrně ji vařečkou odlepíme. Šišky vaříme asi 5 minut. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové.

5. Pak je scedíme, necháme okapat a vložíme na chvilku do mísy s trochou rozpuštěného ghí. Zlehka promícháme, aby se stejnoměrně obalily ghíčkem a nelepily se k sobě.

6. Šišky rozdělíme na talíře a sypeme podle chuti – buď mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, strouhaným perníkem nebo strouhankou osmahnutou na ghí. Poléváme je rozpuštěným skořicovým ghíčkem s vanilkou, které dodá pokrmu jemnou chuť a vůni.