st24042024

středa, 20 říjen 2021 21:59

Je možné poznat kvalitu kávy již v obchodě?

Káva je pro mnohé z nás nápoj, bez kterého si nedokážeme představit den. Bez ohledu na způsob přípravy si však chutě a benefity kávy užijeme pouze tehdy, pokud je kvalitní, ať už káva jako nápoj nebo samotné kávové zrnko. Podle čeho to poznáme?

Pro začátek máme dobré zprávy. Pokud si kupujete zrnkovou kávu v obchodě, bude s největší pravděpodobností na první pohled kvalitní. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila baristka Monika Matúšová ze Zlatého Zrnka, když se snažila najít vzorky viditelně nekvalitních a přepražených kávových zrn, aby je mohla prezentovat a názorně ukázat rozdíl mezi nimi a kvalitními zrny. "Ty mají vyváženou jednotnou barvu, žádný lesk, zrna mají stejnou velikost a nejsou poškozená. Samozřejmě, v levných balíčcích mleté kávy jsou určitě semleté i takové. Ty balíčky kávy – které bývaly známé svou přepražeností a špatnou kvalitou – jsem našla v některých obchodních řetězcích pouze v mleté formě. V mleté kávě si totiž nemůžete vizuálně ověřit kvalitu zrnek."

Nemletá zrnková káva v dobrém obalu by měla být zárukou kvality. Jako důkaz je však ještě zapotřebí chuťový test. V kvalitní a správně připravené kávě bychom neměli cítit svíravou kyselost ani trpkost.

Má druh vliv na kvalitu?

Na etiketě musí být uveden druh kávy (zrnková, mletá, rozpustné), identifikace výrobce, dovozce nebo obchodníka, složení a množství výrobku, datum minimální trvanlivosti. Kvalitní kávy mají také údaje o datu a způsobu pražení a původu kávy.

O finální chuti a kvalitě kávy jako nápoje nerozhoduje jen její původ a druh, ale také její čerstvost, způsob pražení, hrubost mletí, teplota vody během extrakce, doba extrakce nebo tlak.

"Velmi silně je v lidech zakořeněný mýtus, že arabika je dobrá káva a robusta je méně vydařená odrůda. Ve skutečnosti existuje špatná kvalita a špatně tříděná arabika, jako existuje kvalitní a dobře tříděná robusta. Přestože robusta má ostřejší chuť, ve správném poměru s arabikou může mít tato směs mnoho výhod, například robusta

zajistí lepší pěnivost a intenzitu espressa a vyšší množství kofeinu pro ty, kteří to potřebují," vysvětluje M. Matúšová.

Jsme národ fajnšmekrů

Češi podle zkušeností řemeslných pražíren umí stále více ocenit dobrou kávu. "Zájem o kávu z řemeslných pražíren, jako je ta naše, roste. Zákazníci si také chtějí dopřát i za vyšší cenu šálek kvalitní kávy a rádi objevují pestré chutě a kávy odlišných chuťových profilů z různých zemí," potvrzuje Václav Faltus, majitel pražírny Zlatého Zrnko.

Káva z malé řemeslné pražírny je určitě čerstvější než káva ze supermarketu, který ji dováží již praženou ze zahraničí. Mezitím totiž může káva zvětrat, což může být ale i cílem některých pražíren kávy, aby se zbavili nepříjemného zápachu a chutě. Kromě toho pěstitelé kávy dostávají lépe zaplaceno za její třídění, a tak mohou poslat své děti do školy. Stačí jen, abychom měli zájem pouze o vytříděná a kvalitně zpracovaná kávová zrna. "Samozřejmě chutě jsou velmi individuální záležitostí, někteří mají rádi výrazné, nevadí jim hořčejší nebo kyselejší káva, jiným vyhovuje vyváženost chutí. Ale je pravda, že zvětralá káva nebo káva, zkažená několika špatně upraženými zrnky, chutná divně, což dokáže odhalit i laik," je přesvědčená M. Matúšová. Co ale s tím, když už máme kávu doma?

Druhá šance pro kávu

Vyhodit kávu by byla škoda. Ale pokud jí nemůžete použít jinak, patří do kompostu – dokonce i použitému "lógr". Obsahuje totiž cenné látky (dusík, vápník, draslík, fosfor, železo, hořčík), které kompost obohatí.

Dobře poslouží také jako hnojivo pro květiny – stačí jí přimíchat do půdy kolem rostlin. Kromě již výše uvedených prvků dokáže káva do sebe absorbovat těžké kovy, které se občas nacházejí v půdě.

Misku s použitou kávu můžete vložit do lednice nebo mrazáku – absorbuje nepříjemný zápach.

Dobře poslouží také v koupelně – peeling z kávy odstraňuje zrohovatělé buňky z kůže a kofein vzpruží pokožku. Zároveň jí dodá jemný bronzový nádech. Káva je také účinná pro zmírnění projevů celulitidy.