út23042024

čtvrtek, 21 únor 2019 09:49

Co je Prosecco

Uplynulý slunečný víkend nás dostatečně navnadil na blížící se jaro a aktuální předpovědi počasí naznačují, že by nás v následujících týdnech extrémně nízké teploty již neměly zaskočit. Definitivně tak zavíráme sezonu svařeného vína a s otevřenou náručí vítáme sezonu oblíbeného italského šumivého vína - Prosecca!

 

O Proseccu

Prosecco je posledním roky jednoznačně absolutním hitem ve světě vína a díky jeho jednoduché a důmyslné chuti si jej oblíbili i ti, kteří vínu obyčejně neholdují. V Čechách se však proslavilo především díky populárnímu koktejlu Aperol spritz, který je pro svou nahořklou chuť vítaným osvěžením především na jaře a v létě. Prosecco je však důležitým pomocníkem i v kuchyni při přípravě rizota, polévek či nejrůznějších masových pokrmů.

Název Prosecco smí poté nosit jen perlivá a šumivá italská vína, která se vyrábí v devíti provinciích regionů Benátska a v současnosti jsou vína vyráběna výhradně z odrůdy Glera. Označují se ochrannou značkou DOC, v případě nejvyššího stupně kvality pak DOCG.