čt28032024

neděle, 20 březen 2022 19:36

Jedničky plastické chirurgie: „Většina pacientů chce dnes přirozený výsledek.“

Když se řekne MUDr. Měšťák, několik tisícovek lidí by vám řeklo, že jde o člověka, který jim změnil život k lepšímu. Ještě ke všemu jsou dva – otec a syn. Jeden se už několik desítek let specializuje na nosy a je špičkou v republice, druhý modeluje perfektní prsa. Říká se, že jablko nepadá daleko od stromu, a přestože cesta v otcových šlépějích nebyla ze začátku tak jednoznačná, jsou toho tihle dva plastičtí chirurgové zářným příkladem. Vedou spolu kliniku estetické medicíny v Praze a diáře mají plné na roky dopředu.

 

 Doc. MUDr Jan Měšťák CSc. a jeho syn, doc. MUDr. Ondřej Měšťák Ph. D, to jsou známá jména v oboru plastické chirurgie. Ten starší z nich stál u kolébky estetické medicíny v Čechách a má na kontě několik odborných titulů mimo dalších i na téma rinoplastika (plastická operace nosu), na kterou se specializuje. Že nejde o jen tak ledajakou specializaci dokazuje i fakt, že ne každý plastický chirurg si na operaci nosu troufne.

 

 „Je málo plastických operací, které by měly takový dopad na kvalitu života, jako právě rinoplastika. Je to jedna z těch těžších operací v plastické chirurgii. Každý nos je specifický, stejně tak jako požadavky klienta. Zkušenosti operatéra tu hrají velkou roli, protože jak může být dobrý výsledek pozitivní, tak může pokažená operace mít fatální následky a vliv na život pacienta. Mezi mé pacienty patří ale i lidé, kteří přicházejí po nepovedeném výkonu a chtějí pomoci. Když to jen trochu jde, snažím se je neodmítat,“ říká zakladatel kliniky estetické medicíny Esthé, doc. Jan Měšťák.

 

Že skončí na plastické chirurgii jako otec, to Ondřej Měšťák nevěděl ještě při nástupu na medicínu. „Na gymnáziu mě bavila chemie a biologie, medicína z toho nutně ze začátku nekoukala. Moje rozhodování možná ovlivnil fakt, že jsem vyrůstal mezi doktory a nic jiného jsem v podstatě ani nezvažoval. Když jsem se pak na medicíně rozhodoval pro konkrétní obor, jednou z variant byla i intervenční kardiologie, která je v Čechách na světové špičce,“ popisuje mladý lékař a tatínek přitakává. „Ondřej si stejný obor jako já vybral sám. Nikdy jsem neměl potřebu ho do toho tlačit. Na druhou stranu jsem ale rád, že spolu pracujeme a že si můžeme předávat znalosti na denní bázi,“ usmívá se Měšťák senior.

 

A jaké to je, vídat rodinu na operačním sále? „Táta je dost konzervativní. A to nemyslím ve špatném slova smyslu. Někteří lékaři s kratší praxí mají tendenci aplikovat nové postupy, někdy tak trochu na úkor pacienta. Mého otce naopak uvidíte dělat všechno proto, aby operace byly co nejbezpečnější. Nemá problém pacienta odmítnout, pokud operaci za bezpečnou nepovažuje, nebo pokud má pocit, že klient operaci nepotřebuje,“ vysvětluje doc. Ondřej Měšťák, který s otcem na klinice pracuje už 10 let.

 

MUDr. Jan Měšťák má kromě lékařských povinností na klinice také ty manažerské. V roce 1997 vznikla klinika Esthé v komplexu Kolowratových domů na pražských Příkopech jakožto plod přátelství hraběte Tomáše Kolowrata-Krakovského a docenta Měšťáka, který je od té doby její vedoucí lékař a spolumajitel. Klinika je jedním z prvních soukromých pracovišť v oboru estetické medicíny v České republice. „Aby klinika dobře prosperovala, je mým úkolem sestavit ten nejlepší tým plastických chirurgů, anesteziologů, zdravotních sester a ostatního personálu. Klientům upravujeme těla, je to obrovská zodpovědnost a úroveň musí být špičková. Stejně tak tomu je i na univerzitní klinice plastické chirurgie v nemocnici Na Bulovce, kterou jsem založil ve stejném roce jako Esthé (1997). Tam se ve větší míře specializujeme na rekonstrukce prsu u žen po onkologickém onemocnění.  Manažerská práce bude ale vždy na druhém místě za tou lékařskou. Občas je těžké to skloubit, naštěstí jsem zvyklý spát jen čtyři hodiny,“směje se přednosta kliniky.

Přes pro normální smrtelníky nepředstavitelný režim, oba lékaři stíhají léčit i pacienty, kteří plastiku řeší ze závažnějších důvodů než jen estetický rozmar. Na pracovišti rekonstrukční plastické chirurgie fakultní nemocnice Na Bulovce pomáhají ženám po rakovině prsu dostat tělo do původní podoby. „Rekonstrukce prsu po onkologických onemocněních je pro pacientky velmi důležitá. Stává se, že jeho prvotní ztrátu nesou hůře než samotnou nemoc. Na Bulovce proto děláme vše proto, aby ženy nemusely žít s neúplným hrudníkem. Problém tohoto oboru je, že mnoho atestovaných lékařů končí v soukromé sféře a zdravotní systém o ně tak přichází. Plastická rekonstrukce zároveň ale vyžaduje velkou odbornost, musí je tedy dělat zkušený lékař, hraje tu velkou roli i faktor toho, že nesmíme pacientce psychicky ještě přitížit. Na Bulovce také zmenšujeme prsa ženám, která mají od specialisty indikované, že jim příliš velká prsa kazí záda,“popisuje plastický chirurg Ondřej Měšťák.

 

Na Bulovce prsa ženám zmenšují, na Esthé stojí jiné frontu na konzultace na jejich augmentaci „Zvětšování a modelace prsů je jedna z nejčastějších operací, které na klinice provádíme. Rozhodně to není tak, že by k nám nechodily ženy se žádostí o zmenšení, není jich ovšem tolik jako v opačném případě. Možná je to i tím, že máme na klinice na prsa opravdové machry,“usmívá se docent Jan Měšťák.

 

„Je to tak,“ přitakává Ondřej. „Devadesát procent klientů přichází se žádostí o přirozený výsledek, nejen u prsů, ale i u dalších častých operací, jako jsou víčka, nosy, liposukce, nebo různé omlazovací operace. U prsů je ten standart trochu posunutý, protože existuje nějaký ideál ženských prsou, jsme ale schopni vyhovět přání pacientky a zároveň zachovat přirozený vzhled,“ říká docent Ondřej Měšťák.

 

Jestli bude na klinice Esthé rodinná tradice pokračovat je ještě brzo soudit. Děti Anička a Albert pana doktora Ondřeje Měšťáka si ještě užívají školní léta a univerzitu mají daleko před sebou. „Syn chce stavět domy a dcera by chtěla být designérka, takže zatím to na kariéru v medicíně nevypadá. Když mě ale Albert navštíví na klinice a já mu řeknu, že ho naučím operovat prsa, tak se nadlouho zamyslí a vypadá, že by možná chtěl,“konstatuje s úsměvem mladší z doktorů.

FOTO: Archiv MUDr. Jana Měšťáka a MUDr. Ondřeje Měšťáka, archiv kliniky Esthé