čt28032024

pátek, 20 listopad 2020 09:28

Liposukce má trvalý efekt na rozdíl od lipolýzy

Mnohým z nás občas proběhne hlavou, jak by bylo skvělé začít cvičit, shodit přebytečná kila a do jídelníčku zařadit zdravější potraviny. Realizace nových návyků je ale stále v nedohlednu a neustálá odkládání už unavují. Jen mít tu kouzelnou hůlku…

Nic se ovšem nestane samo od sebe a takovou kouzelnou hůlkou může být liposukce. To podle MUDr. Karla Urbana z kliniky Esthé je možný, ale ne jediný způsob: „Liposukce není náhradou za cvičení, stejně tak nenahrazuje dietní opatření, redukci váhy či zdravý životní styl. Je to metoda na dotvarování těla a odstranění tukové tkáně z partií, které mají často genetickou dispozici k nahromadění tukových buněk.“  Pro dokonalý výsledek se nejlépe jeví kombinace zdravého životního stylu, cvičení a liposukce. A právě liposukce může odstartovat cestu za tělem, ve kterém se člověk bude cítit lépe!   

Pokud se klient pro liposukci rozhodne, je potřeba provést osobní konzultaci se zkušeným plastickým chirurgem, kde se upřesní vhodnost zákroku u konkrétního pacienta, rozsah a typ liposukce, způsob anestezie a pooperační režim. Po větším rozsahu liposukce pacient zůstává obvykle jeden den na klinice a pak nosí několik týdnů stahující elastické prádlo. Efekt liposukce je trvalý„Zákrok je jednorázový a obvykle ho není nutné opakovat,“ říká MUDr. Karel Urban. „Na Klinice Esthé provádíme klasickou, vibrační a nejčastěji Vaser ultrazvukovou liposukci. Liposukci obvykle provádíme v krátké celkové anestézii, ale při menším rozsahu odsávané plochy můžeme výkon provést i v místním znecitlivění nebo v tzv. analgosedaci,“ dodává. 

 Klinika Esthé jako první v republice začala provádět nejšetrnější a nejúčinnější formu operativní liposukce současnosti, zmíněným ultrazvukem Vaser Lipo. Liposukce bezesporu patří mezi nejžádanější operační výkony užívané v estetické chirurgii. Řadí se k výkonům nenáročným s velmi dobrými pooperačními výsledky. Přesto doposud prováděné liposukce nebyly nikdy při tvarování postavy tak rychlé a bezpečné jako liposukce pomocí Vaser systému. Nyní je k dispozici nejnovější generace tohoto zařízení na světě.      

Při pravé ultrazvukové liposukci se jedná o operační techniku odstraňující nadbytečnou tukovou tkáň z podkožních zásob. Rozrušená tkáň se při ní odsává pomocí kanyly malého průměru, která je napojena na přístroj vyvíjející podtlak. Velkou výhodou tohoto zákroku je pak trvalý efekt jednorázové procedury, protože v dospělosti je počet tukových buněk stabilní, buňky se nemnoží, jen se mění jejich velikost.      


A j
aký je rozdíl mezi liposukcí dříve a nyní? Záleží samozřejmě, jaký typ liposukce se používá. Novější metody jsou šetrnější k okolním tkáním, jsou spojeny s minimálními riziky apod. V současné době se odsátí buněk kombinuje i s jemnějším způsobem jejich rozbití, odstranění a ošetření okolní tkáně. Mnohdy se stává, že laici zaměňují liposukci za lipolýzu a to je špatně, každý zákrok funguje na úplně jiných principech,“ vysvětluje MUDr. Karel Urban. Liposukce zároveň není jen výsadou žen. „I když počet žen u liposukcí převažuje, nejsou výjimkou i muži, kteří si nechávají odsát nadbytečné tukové polštáře. U mužů se nejčastěji jedná o břišní stěnu, boky, zvětšená prsa (pseudogynekomasthie), podbradek apod.,“ dodává MUDr. Karel Urban

 


Důležité je rozlišovat pravou liposukci od lipolýzy. Té se někdy také říká neinvazivní ultrazvuká liposukce, což je zavádějící název. S liposukcí má totiž společného málo. Na rozdíl od liposukce, která tukové buňky extrahuje z těla ven, při lipolýze jsou tukové buňky jen rozštěpeny a musí se spálit při procesech látkové výměny. Po lipolýze je nutné na tři týdny omezit tučná a vysoce kalorická jídla a dopřát tělu lehkou aerobní zátěž. Jinak hrozí, že se tuk do buněk rychle vrátí. U liposukce takové riziko není.