19042024

středa, 25 září 2019 10:59

Tipy na využití švestek a jablek v kuchyni, inspirujte se!

S podzimními měsíci je nerozlučně spjato voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. V sušeném stavu je můžete uchovat až do zimy. Ze švestek uvaříte povidla, která se ve špajzu také neztratí. A pokud vás honí mlsná už teď, přinášíme tip na vynikající švestkovo-jablkový koláč.

 

Usušte si mlsání na zimu

Domácí křížaly vám v chladných měsících spolehlivě pomohou zahnat chuť na sladké, pokrájené je můžete přidat také do různých dezertů nebo jako jednu z ingrediencí do granoly. Pokud máte sušičku, celý proces si tím značně usnadníte. Co se týče švestek, omyté a vypeckované poloviny položte na rošt slupkou dolu. Teplotu nastavte zhruba na šedesát stupňů.

Nechte je v sušit nejprve asi sedm hodin, ale délka se může lišit podle typu sušičky a také šťavnatosti plodů. Pokud bude třeba, nechte švestky v sušičce, ale pravidelně je kontrolujte. To stejné platí u tenkých půlměsíčků jablek. Teplotu ale snižte přibližně na padesát stupňů. Na rozdíl od švestek budou hotové asi za půl hodiny.

 

Vláčný podzimní koláč