29032024

středa, 16 březen 2022 19:56

Quiche se třemi druhy španělského sýra

Tradiční slaný koláč qiuche pochází z Francie a skvělý jako víkendové pohoštění pro návštěvu nebo se salátem jako lehká večeře. Ve spolupráci s gurmánským obchodem e-delikatesy.cz jsme si pro vás připravili španělskou obměnu tohoto oblíbeného koláče.

 

Ingredience:

Těsto:
350 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce od šťastných slepic
3 lžíce vody


Náplň:
150 g manchego semicurado
150 g manchego curado
100 g machego anejo
400 ml smetany na šlehání
4 vejce
sůl, pepř
200 g slaniny
100 g listového špenátu
červená cibule


Na ozdobu koláče:
tymián, barevná rajčata kumato a žlutá rajčata

Postup:

Do mísy vsypejte prosátou mouku a sůl, přidejte na menší kousky nakrájenémáslo. Z těchto ingrediencí vytvoříme drobenkové těsto a postupně přihnětemeručně vejce a vodu, dokud nebude směs krásně pružná, poté necháme odležet vlednici alespoň 30 minut.

Následně připravíme náplň tak, že na pánvi orestujeme cibuli a slaninu, osolíme a opepříme.Ve směsi lehce podusíme listový špenát. Ve větší misce smícháme smetanu a vejce, do směsi přišleháme nastrouhané 3druhy manchega.Trochu nastrouhaného sýra si necháme na posypání koláče.

Troubu si předehřejeme na 180°C. Těsto posypeme lehce hladkou moukou a válečkem vyválíme na cca 1 cm silnou placku.Vyválené těsto přeneseme do formy a prsty přitlačíme na stěnu formy.


Těsto na dně propícháme několika místech vidličkou a vložíme na něj alobal, do kterého nasypeme například rýži nebo fazole.Propíchnutí těsta a zatížení rýží zabrání nafukování těsta.


Takto připravené těsto pečte zhruba 15 minut, poté vyndejte alobal s rýží a dopečte ještě 5 minut.
Do upečeného korpusu rozprostřete rovnoměrně náplň a posypejte zbylým sýrem.


Rajčata na ozdobu upečte nakrájená na plechu zvlášť společně se snítkou tymiánu a nechte vychladnout, než jimi koláč ozdobíte. Celý quiche dejte vychladit alespoň na 2 hodiny, aby se lépe krájel.