čt28032024

úterý, 11 květen 2021 09:09

Ivanu Chýlkovou s Hanou Holišovou a Davidem Krausem uchvátila stavba psího útulku Gump

Zatímco česká veřejnost již netrpělivě vyhlíží premiéru filmu Gump – pes, který naučil lidi žít, autor Filip Rožek a spoluproducent z organizace Se psem mě baví svět nezahálí. S kolegy se pustili se do stavby útulku pro psy. Pro útulek vybrali nádherný Ladův kraj, s jedinečnými přírodními krásami.

„Celý Gumpův projekt je pro nás spontánní záležitost. V době, kdy vznikala kniha, netušili jsme, že natočíme film. Když jsme točili film, netušili jsme, že postavíme útulek. Jako by nás ta Gumpova šťastná psí hvězda vedla. Při projektu útulku jsme mysleli i na to, aby pejsci měli blízko prostor k dlouhému venčení,“ sděluje Filip Rožek a vysvětluje, že pejsky budou venčit (mimo jiné) fanoušci organizace Se psem mě baví svět, kterých jsou v této době již tisíce. „Naším plánem je, aby pejsci trávili hodně času venku, při venčení po okolí. A k tomu je tohle místo, lemované lesem, naprosto ideální. Dbali jsme také na to, aby útulek zapadl do rázu místní krajiny uzavírá Rožek. Kotce tedy budou shora zasypány hlínou, na níž později poroste vegetace. Díky nánosu hlíny budou kotce v létě teplotně izolované a pejsci tak nebudou trpět horkem. A proti chladu v zimě je zase ochrání dvojitá vrstva tepelné izolace uvnitř kotce.

Celý projekt je financován výnosem z Gumpovy knížky, a také z prodeje knih Gump, plyšáků nebo veterinárních přípravků nesoucích Gumpovo jméno. Významnou část investice útulku realizovala společnost WPA, která je také partnerem filmu. Provoz psího útulku bude zahájen v září. Kromě devatenácti venkovních kotců čítá ještě osm vnitřních a kotce pro psy v karanténě. Autoři projektu mysleli i na feny se štěňátky, kterým připravují místa také uvnitř přilehlého objektu.

A protože ve filmu Gump – pes, který naučil lidi žít hrají výhradně osobnosti, které milují psy a není jim jejich osud lhostejný, zachytili jsme některé z nich při návštěvě stavby útulku. Nejvíce nadšený byl zpěvák David Kraus, který prohlásil, že by se mu podobné bydlení také zamlouvalo. Herečky Ivana Chýlková a Hana Holišová zase žasly nad důmyslností projektu, nad tím, jak moc autoři mysleli na co nejlepší podmínky pro pejsky, kteří zde budou čekat na svůj nový domov. Jak se ukázalo, z Gumpa se za uplynulé dva roky stal obrovský fenomén, který oslovil statisíce lidských srdcí. Snímek o velké psí lásce a naději bude mít premiéru 22. července.

Zdroj: Helena Váňová Production