čt18042024

čtvrtek, 13 únor 2020 08:12

Nemovitosti jsou nadhodnocené o desítky procent. Kam se bude trh vyvíjet dále?

Na českém realitním trhu přituhuje. Podle poslední zprávy České národní banky jsou ceny nemovitostí zhruba o 35 % vyšší, než byly v roce 2008 před začátkem celosvětové hospodářské krize. Podle jejích odhadů jsou současné ceny nadhodnocené o 15 až 20 %.

Růst cen bytů nezadržitelně stoupá především v hlavním městě a krajských městech. Jen v Praze se průměrná cena nových bytů k prodeji vyšplhala za hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční. Jaké jsou vyhlídky do budoucna, nastínil Jakub Kindl z rodinné realitní kanceláře Domov Reality, která se specializuje na Prahu a Berounsko.

Nemovitosti zdražují rychleji, než roste kupní síla těch, kteří by si je chtěli koupit. Kromě toho, že se málo staví a stavební řízení jsou neúnosně dlouhá, se do velkých měst stěhují i obyvatelé z regionů. Situace je alarmující především v hlavním městě. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy odhaduje, že do 30 let bude v Praze na dva miliony obyvatel. A na tuto zátěž není Praha připravená. Z toho důvodu se zájem investorů i těch, kteří chtějí koupit nemovitost pro vlastní bydlení, postupně přesouvá do Středočeského kraje. Jednou z lukrativních oblastí je Berounsko. Na důvod jsme se zeptali Jakuba Kindla z rodinné cestovní kanceláře Domov Reality, která funguje už 25 let. Počátek svobodného podnikání a vývoj realitního trhu u nás tak měla z první ruky.

„Město Beroun vyrostlo do krásy, nabízí hezké a klidné bydlení s blízkostí krásné přírodě. Zlepšilo se ovzduší, dopravní obslužnost města vůči Praze. Vzniklo mnoho nových moderních čtvrtí, které samozřejmě přinesly velký nárůst obyvatel města, a tím se snad lépe daří i různému podnikání. Největším plusem bydlení na Berounsku je snadná dostupnost do hlavního města jak autem, autobusem nebo vlakem,“ vysvětluje Jakub Kindl.

Dopad na investory

Razantní nárůst cen realit má nepříznivý vliv na budoucí výnosy investičních nemovitostí. Je to z jednoduchého důvodu – snižuje se jejich prostor a potenciál pro další růst. Letos odborníci z bank i oboru odhadují, že cenový nárůst se letos zpomalí. S tím by měli kalkulovat i investoři. „Platí, že potenciál pro krátkodobé zhodnocení je menší a výnosnost investic závisí na pravidelném měsíčním vybírání nájmu, méně už pak na kapitálovém zhodnocení nemovitosti. V praxi to znamená, že se vyplatí koupit byt na dlouhodobou investici. Méně se už pak vyplatí krátkodobé spekulace, tedy koupit byt a za rok za dva ho prodat výrazně dráž, než byla jeho původní cena,“ uzavírá Jakub Kindl z realitní kanceláře Domov Reality