29032024

pondělí, 23 září 2019 23:31

Kdo má strach o snubní prstýnek

Už jen krůček před vytištěním je kalendář, nafocený se známými tvářemi za charitativním účelem pro spolek ALSA, z. s. Výtěžek z prodeje bude věnován osobám, které trpí nevyléčitelnou chorobou ALS. Křest kalendáře proběhne 3. října na benefičním koncertě, kam jsou všichni zájemci srdečně zváni.

Focení se zúčastnilo hned několik známých osobností, mezi kterými byli Daniela Peštová, Patricie Pagáčová Solaříková, Jana Plodková, David Kraus, Taťjana Medvecká, Peter a Kateřina Pechovi, David Kraus, Linda Bartošová, Berenika Kohoutová, Daniela Písařovicová, Pavel Batěk, Thom Artway, David Svoboda a David Deyl. Všechny osobnosti fotila zkušená profesionálka Tereza z Davle, jejíž bezprostřednost a přístup si pochvaloval snad každý.

V kalendáři se musela na poslední chvíli dodatečně opravovat jména, protože kromě Patricie Pagáčové, která se vdávala v létě, si začátkem září řekli své ano také Peter a Kateřina Pechovi. Ti se společně s Patricií a Thomem Artwayem přišli podívat, jak se kalendář tiskne v CEWE FOTOLAB. „Dlouhodobě pomáháme napřímo nebo přes vybrané a námi prověřené organizace lidem, kteří nějakou formu pomoci opravdu potřebují. ALSA patří mezi nejnovější charitativní organizace, se kterými spolupracujeme, a má naší 100% důvěru, že se peníze získané díky naší pomoci, tiskem ALSA kalendáře, dostanou až ke konkrétním lidem,“ řekl předseda představenstva společnosti Ing. Pavel Schreiber.

A jak se novomanželům žije po svatbě? „Máme se oba velmi pracovně, pro oba je podzim ve znamení práce. Ale pořád ve mně doznívá ten krásný pocit ze svatby, byl to kouzelný den. Nyní si užívám prstýnku na ruce, ale musím si dávat velký pozor, abych ho po zkouškách v divadle někde nezapomněl,“ řekl Peter Pecha a Kateřina dodává: „Nijak nepociťuji, že by se krom příjmení pro mě něco změnilo. Rádi se máme pořád stejně, možná ještě víc.“

Pracovní tempo v tomto ročním období je bouřlivé i pro Patricii Pagáčovou. „Daří se mi moc dobře, dokončila jsem zrovna svůj psí kalendář, už se zase rozjela divadelní sezóna a brzy nastupuji do jednoho seriálu, na což se moc těším,“ říká.

Letošní kalendář Pampelišky pro ALSU je v černobílém duchu a fotkám vévodí žlutá pampeliška, kterou má spolek ve znaku. „Když jsme v roce 2017 hledali s malířkou symbol, který by zosobňoval onemocnění ALS, napadla nás pampeliška. Pampeliška symbolizuje problematiku odcházení dechu našich pacientů. Nemoc končí udušením v téměř 99 % případů,“ vysvětluje projektová manažerka ALSY Monika Kekrtová. Fotografka Tereza z Davle se rozhodla tento motiv zvýraznit. Všichni, kteří na kalendáři pracovali, jsou z něj nadšení a moc se jim líbí. Především je to podpora dobré věci.

„Mám pocit, že pokud můžeme pomoct, tak není důvod, proč to neudělat. A pokud se jedná o zapojení pouze tváří, o což se jedná často, tak mi to přijde jako úplné minimum, co může známý obličej udělat,“ uvedla Patricie Pagáčová. Patricie bude zároveň moderovat křest kalendáře, kde budou přítomní i nemocní ALS se svými rodinami. „Za normálních okolností bych se do toho asi nepouštěla, ale Alsa je srdcovka. Moje moderace jsou vlastně z velké části charitativní projekty, ke kterým mám blízko. Nemám žádný moderátorský ambice, takže pokud je to už takhle něco většího, jako je tenhle benefiční koncert, musím k tomu mít nějaký vztah, aby mi ta spolupráce dávala smysl,“ doplňuje Patricie.

I další osobnosti se do projektu vložili se srdcem na dlani. „Angažuji se proto, že je to to nejmenší, co může člověk udělat,“ řekla novomanželka Kateřina Pechová. „Když jsme zdraví, často si neuvědomujeme, že máme opravdu vše. A jelikož ALS podlehl před třemi lety můj nevlastní otec, mám k organizaci o to blíž. Je to opravdu velmi kruté, nevyléčitelné onemocnění a z pohledu nejbližších vím, čím si nemocní i rodina procházejí. Myslím si, že charitativní podpory je v dnešní době díky bohu celkem dost a v různých odvětvích, ať se jedná o zvířata, děti, seniory, postižené či jakkoliv těžce nemocné pacienty nebo ekologickou situaci. Samozřejmě, že neexistuje pomoc pro všechny potřebné, to si uvědomuji, ale jsem šťastná, že stále existuje velká spousta lidí, kteří chtějí a umí pomáhat, třeba zrovna jako ALSA,“ dodává. Thom Artway také vyprávěl o své cestě k pomoci: „Jel jsem na rekondiční pobyt ALSY do Karlovy Studánky, kde jsme měli hrát. Vystupovat pro ně mě nabilo, do té doby jsem nikomu nepomáhal. Dává mi to smysl. A jak tam lidi zářili, to byl ten moment, kdy jsem si uvědomil, že tady chci pomáhat.“

Všichni, kteří se projektu účastnili, v čele s organizátory benefičního koncertu SPOLEČNĚ PROTI BEZMOCI, srdečně zvou veškeré příznivce do Pražské křižovatky na 3. říjen. Na koncertu vystoupí David Kraus, Ondřej G. Brzobohatý, Marta Jandová, Berenika Kohoutová, David Deyl – který nazpíval písničky o nemoci ALS, dále také Epoque quartet či Thom Artway a mnozí další. Večerem provede Patricie Pagáčová. Pro diváky budou připravena i zajímavá překvapení, takže určitě je na co se těšit!