19042024

pondělí, 24 září 2018 09:32

„Nechte svou kočku vyšetřit“

Téměř 70 % majitelů koček se domnívá, že kočky jsou zdravější než psi. Možná právě proto chodí téměř 40 % lidí se svou kočkou k veterináři pouze v naléhavých případech. Pokud je preventivní péče zanedbána, hrozí, že zdravotní problémy a jejich důsledky budou závažnější.

Stejně jako u lidí je prevence vždy levnější než následná léčba plně rozvinutých, případně i chronických onemocnění. Kromě vyšší ceny, kterou chovatel zaplatí v ordinaci, se sníží kvalita života kočky. S cílem zajistit dobrý zdravotní stav koček podporuje společnost Royal Canin iniciativu Nechte svou kočku vyšetřit.

„Z průzkumu zaměřeného na péči o zdraví koček v českých domácnostech, který jsme provedli v červenci 2018 na vzorku 500 majitelů koček, vyplynulo, že polovina osob, která k veterináři s kočkou dochází, tak činí kvůli očkování anebo když má kočka nějaký zdravotní problém,“ říká RNDr. Barbora Večerková z GfK a dodává: „Na pravidelné prohlídky, které jsou častější než očkování, dochází s kočkou pouze 6 % osob.“ Výsledky podobného průzkumu, realizovaného v loňském roce v USA ukázaly, že ve Spojených státech bere svou kočku na preventivní prohlídku, která je častější než očkování, 41 % majitelů.

V posledních letech zažívá chovatelství koček opravdový boom a průměrná délka dožití koček se výrazně prodlužuje. Proto je nutné zaměřit se na kočičí zdraví a včasnou diagnostiku kočičích onemocnění. „Kočky dokáží příznaky nemocí velmi dobře maskovat a nenápadné signály jako snížený zájem o kontakt, nechutenství, agresivita, časté drbání nebo olizování mohou stát za vážným zdravotním problémem. Proto je lepší tyto změny konzultovat s veterinářem, ideálně chodit na pravidelné preventivní prohlídky,“ radí MVDr. Jana Lukešová z Veteriny Smíchov a dodává: „S ohledem na věk je třeba řešit specifická zdravotní rizika. U koťat je třeba zaměřit se na odstranění vnějších i vnitřních parazitů a vakcinaci. Juniorům je nutné zkontrolovat přezubení, přítomnost pupeční kýly a nastavit správnou dentální hygienu. Dospělým kočkám po kastraci je třeba upravit dietu pro prevenci obezity a kontrolovat krev a moč. Také seniorům je třeba pravidelně kontrolovat hmotnost a navíc sledovat krevní tlak, biochemické parametry a činnost štítné žlázy.“

Krmivo je nejjednodušší a nejzákladnější možná cesta, jak ovlivnit stav, zdraví a vývoj kočky. Proto je třeba věnovat mu dostatečnou pozornost. Kompletní krmná dávka pro kočky obsahuje 40 různých živin. „Bezpečné krmivo získáte pouze od kvalitního výrobce, který je schopný garantovat zdroj surovin, výrobu v souladu s ISO normami a receptury sestavené nutričními specialisty,“ uvádí MVDr. Markéta Bosáková z Royal Canin a doplňuje: „Někteří renomovaní výrobci disponují i výzkumným centrem a centrální laboratoří, kde receptury ověřují.“ Při výběru vhodného krmiva je nutné vzít v potaz životní stádium kočky a s ním související nároky na obsah živin, vitaminů a minerálních látek.

S cílem zajistit dobrý zdravotní stav koček v krátkodobém i dlouhodobém horizontu podporuje společnost Royal Canin iniciativu Nechte svou kočku vyšetřit, která vyvrcholí v týdnu 29. 10.–2. 11. 2018. Pomozte nám šířit informace o tom, jak velký význam mají pro kočky každoroční veterinární prohlídky, a myslete na zajištění každoroční veterinární péče také pro vaši kočku.