29032024

pondělí, 13 leden 2014 08:23

Světové hvězdy opery a baletu zazáří ve Státní Opeře

8. února 2014 proběhne v pořadí již jedenáctý ročník Plesu v Opeře a také tentokrát se pořádající agentuře  C&B podařilo své hosty překvapit něčím, co v tuzemském pojetí společenských akcí nemá obdoby. Dramaturgie plesu, kterou po loňské úspěšné spolupráci opět připravil Pavol Juráš, svede na podium Státní opery Praha špičku české operní a baletní scény.

Koncentrace jmen, o nichž lze nade vší pochybnost hovořit jako o jménech světových, řadí Ples v Opeře mezi události s programem nejvyšší kvality. Hosté se mohou těšit na Jiřího Bubeníčka, Adama Plachetku či Barboru Kohoutkovou a mnoho další výjimečných českých umělců, kteří svým talentem ohromili svět. 

„Z pohledu pořadatele je kvalitní program jednou z věcí, které činí Ples v Opeře výjimečným mezi ostatními společenskými akcemi. Téma Strauss, Strauss a zase Strauss, které odkazuje jednak k valčíkovým melodiím vídeňské dynastie Straussů, ale také k významnému opernímu tvůrci Richardu Straussovi, jsme chtěli velkou část dramaturgie postavit právě na tanci, na baletu jako jeho nejdokonalejší formě.

Jako červená nit se večerem táhne snaha dostat na jedno podium přední české umělce, kteří výrazně uspěli ve světě a zde už vystupují spíše výjimečně. A musím říct, že se nám to povedlo v takové míře, o jaké jsme se před rokem ani neodvažovali snít,“ uvedla Zuzana Vinzens, ředitelka Plesu v Opeře. 

Během večera vystoupí nejžádanější český operní pěvec a sólista Vídeňské státní opery, barytonista Adam Plachetka s výběrem písní Richarda Strausse. Jiří Bubeníček, první sólista baletu Semperoper Drážďany a držitel nejprestižnější světové ceny pro tanečníka Benois de la Danse, připraví speciální autorskou choreografii, určenou pouze pro Ples v Opeře. Bubeníčkovy choreografie mají v repertoáru soubory jako WienerStaatsballet či New York City Ballet. Jedinečnost celého večera podtrhne vystoupení emeritní primabaleríny Finské národní opery, Bavorské státní opery a hamburského baletu Johna Neumeiera Barbory Kohoutkové po boku Filipa Veverky, držitele ceny Thálie za roli Albrechta v baletu Giselle. 

Nebude chybět předtančení na hudbu Richarda Strausse, ve kterém se představí sólisté Národního divadla Praha, např. Miho Ogimoto (cena Thalie za roli Giselle), Rebecca King či Andrea Kramešová. Překvapení se hosté dočkají také o půlnoci, kdy tradiční kankán nahradí zlatý hřeb díla Johana Strausse staršího, Radetzkého pochod, skladba, která tradičně zní na slavném novoročním koncertu vídeňských filharmoniků.  O zbytek hudebního programu se postará Filharmonie Hradec Králové a po půlnoci Moondance Orchestra Martina Kumžáka, který již několik let účinkuje v taneční soutěži StarDance. 

„Jedinečnost letošní umělecké sestavy vidím i v tom, že všichni účinkující vystoupí za symbolický honorář, aby podpořili charitativní smysl večera. Adam Plachetka se rozhodl věnovat Nadaci Terezy Maxové svůj honorář v plné výši, čehož si nesmírně vážím,“ vyzvihla ředitelka plesu.

Nadace Terezy Maxové dětem ale není jediným příjemcem výtěžku z plesové dražby. Také letos vybírali pořadatelé z množství zajímavých charitativních projektů. „Zvolili jsme projekt Srdcerváči.cz, protože ikdyž v ČR žije přibližně jeden milion lidí s různým postižením, možnost pracovat dostane pouze zlomek. Srdcerváči jsou originálním projektem, který se tuto nelichotivou statistiku snaží zvrátit jak přímou finanční podporou pro vznik nových míst a rozvoj samostatného podnikání, tak zajímavě pojatou osvětou,“ vysvětlila Zuzana Vinzens. 

Ples v Opeře tak opět slibuje jedinečný zážitek. Zájemci o vstupenky, které mohou posloužit také jako originální vánoční dárek, by ale neměli příliš váhat, předprodej je již v plném proudu. 

Akce se koná pod záštitou primátora Hlavního města Praha a starosty města Vídeň.