19042024

pondělí, 16 březen 2015 07:51

Dýha, Park Mirakulum, Expo 2015 - projekt Fíha-Dýha vyhlašuje hned dvě jarní soutěže

Dýha - od výroby, ke zpracování, až po finální produkty - je hlavním pilířem činnosti firem Sapeli a.s., Jitona a.s., Danzer Bohemia Dýhárna s.r.o. a Jan Ficek Dřevovýroba s.r.o. Vedle toho jsou i partnery projektu Fíha-Dýha, který si klade za cíl seznámit děti a mládež s tímto přírodním materiálem a rozvíjet manuální zručnost. Nyní spojili síly s milovickým zábavně naučným Parkem Mirakulum, kam vyšlou výherce jedné ze soutěží.

Vítěz druhé se podívá do Milána na světovou výstavu EXPO 2015. Obě soutěžní klání budou zahájena v pondělí 16. března 2015.

Po roce a půl fungování, více než 1600 zapojených vzdělávacích i volnočasových zařízení, dvou tisících rozeslaných balíků s dýhou, dvou úspěšně realizovaných soutěžích se projekt Fíha-Dýha dostal do další fáze a rozšířil se i na Slovensko.

„Stále se snažíme hledat nová témata a motivovat školy i kroužky k práci s dýhou," vysvětluje Dušan Vrtal, zástupce společnosti Sapeli a.s., a dodává: „Proto jsme v rámci soutěže navázali spolupráci s Parkem Mirakulum, jehož základem je dřevo, které si zde v rámci kreativní práce mohou děti sami osahat. Pro středoškoláky se zaměřujeme na dýhu v moderním světě a současné trendy, které bude vítěz moci sledovat i na letošní výstavě EXPO 2015. Myslím, že porota bude mít opět plné ruce práce."

Více informací o projektu, jeho partnerech, soutěži a úplné znění pravidel soutěže na www.fihadyha.cz nebo na Facebooku, o Parku Mirakulum na www.mirakulum.cz.

Obě soutěže budou zahájeny již příští pondělí 16. března. Do soutěže s Parkem Mirakulum se mohou zapojit volnočasová a školská zařízení od mateřských škol až po II. stupně škol základních ze všech částí České republiky i Slovenska. Autoři nejlepších výrobků, kteří budou známí po 15. květnu, s celou třídou navštíví kouzelnou zemi Parku Mirakulum v Milovicích, jenž v letošní sezóně představí spoustu novinek a atrakcí. Podmínkou je zaslat fotografie 2D nebo 3D variací na Pigy hrad nebo Velký hrad Parku Mirakulum či návrh zcela nového herního prvku či atrakce z dýhy.

Pro střední školy je soutěž koncipována obšírněji, a to tématem dýhy v moderním světě.

Dvojrozměrné či plastické koláže z dýhy, která nás obklopuje, návrhy nového uplatnění nebo extravagantní instalace – fantazii ani použitým postupům se meze nekladou. Hlavní cenou jsou dva volné vstupy na světovou výstavu EXPO 2015, včetně zpáteční letenky a ubytování. Vítězi druhého a třetího místa budou moci v rámci exkurze nahlédnout pod pokličku některého z výrobních závodů partnerů projektu Fíha-Dýha dle vlastního výběru až pro desetičlenný kolektiv.

O výsledcích obou soutěží bude rozhodovat nejen speciálně sestavená porota složená z partnerů projektu a specialistů, ale i veřejnost, která na Facebookové stránce „Soutěž Fíha Dýha" formou udělení „like" může svého favorita přiblížit výhře.