Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy
Ocenění kvality pečetí se Zlatými lvy bylo rozdáno. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Tři, dva a jeden Zlatý lev reprezentují výjimečnou kvalitu služeb a jsou zárukou zážitku pro hosty oceněných restaurací. Zlatí lvi jsou udělováni každoročně na základě hodnocení inspektorů projektu Nejlepší restaurace, který realizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech.
Pomalu pečená husí prsa, kmínové zelí, krupicový knedlík, omáčka z červeného zelí a zázvoru, hruška
Víte, že Češi při přípravě jídel spotřebují 450 tun kmínu za rok? Sezóna kmínu vrcholí tradičně na podzim, kdy lidé začínají více vařit tradiční pokrmy plné zelí, brambor a tučného masa. Velký podíl má také listopadový svátek sv. Martina, který se neobejde bez husy vonící po kmínu. A jak vybrat ten nejaromatičtější kmín, abyste dosáhli opravdu voňavého výsledku? Hledejte na obalu logo „Český kmín“, který zaručeně obsahuje dvouletý kmín z České republiky.
Slivoň africká: „Švestka“, která prospívá mužskému zdraví...
Ačkoliv by se to podle názvu mohlo zdát, slivoň africká se běžné švestce, která roste na českých zahradách, příliš nepodobá. Tento tropický strom má dlouhé tuhé listy a tmavě hnědou kůru, jejíž příznivé účinky se prokázaly zejména v oblasti mužského zdraví.
Ivan Fíla NOUZOVÝ STAV – Zápisky cestovatele časem
Architektonický skvost, trojosá barokní sala terrena ve Valdštejnské zahradě, patřící k Senátu, ožila významnou společenskou událostí. Nedávné vyhlášení nouzového stavu inspirovalo režiséra, scenáristu, spisovatele a fotografa Ivana Fílu ke vzniku unikátní knihy NOUZOVÝ STAV – ZÁPISKY CESTOVATELE ČASEM. Jako Chodec, pábitel, prochází osiřelou Prahou a při svých zastaveních vykresluje osudy lidí, kteří se do známých i méně známých míst vepsali, oživuje vlastní vzpomínky a popisuje pocity, které ho provázejí.
Co o nás odhalí káva?
Věděli jste, že se u nás setkává několik kávových kultur a mísí se zde zvyky a způsoby pití kávy z různých zemí? Jsme trochu jako Italové, trochu jako Balkánci, nepohrdneme však ani americkou kávovou kulturou, ani velkými šálky teplé kávy, jak ji pijí seveřané.
Recepty z vína
K dobrému vínu odjakživa patří skvělé jídlo a toho si byli dobře vědomi i Habáni. Přestože jejich skromný způsob života nedovoloval přílišné hodování a maso se servírovalo pouze dvakrát do týdne, dochovalo se po nich několik pozoruhodných receptů. Dokonce existuje i speciální habánská kuchařka americké autorky Joanity Kant. Některé z nich přinášíme jako inspiraci. Nezapomeňte, že k nim nesmí chybět habánské víno!
4 fakta, co jste (možná) nevěděli o testosteron
Testosteron je nejdůležitější mužský hormon, přesto o něm mnoho mužů ví velice málo. Je odpovědný primárně za tvorbu spermií, ale může ovlivňovat i mnoho dalších aspektů života. Jeho hladina začíná klesat zhruba mezi 30. a 40. rokem věku, v některých případech už od 25. roku.
Speciální recepty Honzy Punčocháře
Porotce z gastronomické soutěže MasterChef Česko a jeden z nejlepších šéfkuchařů Honza Punčochář pro Vás připravil menu, kterému nikdo neodolá.
Zelený chřest s citronovou omáčkou
Křehký a voňavý chřest byl dříve delikatesou pro vyvolené, ale dnes si ho můžeme vychutnat všichni. Je plný kyseliny listové a vitamínů C a A. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu. Chřest je také zdrojem vitaminu E, který posiluje imunitní systém. To ale není vše, chřest mimo jiné pomáhá při revmatických problémech a vzhledem k tomu, že má velmi málo kalorií, potěší i ty, kteří už se pustili do hubnutí do plavek.
Recept: Saltimbocca
Tento světově známý pokrm pochází z Itálie a v překladu znamená „skoč do úst“. Je velice oblíbený a svoji výslednou podobu získal koncem 19. století a z Říma se postupně rozšířil do dalších oblastí. Pravá saltimbocca se připravuje pouze a jen z telecího masa – nikoliv, jak se bohužel můžeme někdy setkat, z kuřecího či vepřového. Dále pak z plátku parmské šunky a šalvěje, díky které získá pokrm nejen výbornou chuť, ale obohatí se i o řadu cenných složek.