čt28032024

čtvrtek, 05 květen 2022 01:00

Umění, jak jednoduše nazdobit dort ke Dni matek

Věříte, že je snadné připravit skvěle vypadající a chutný dort, aniž byste museli být nutně velcí cukráři? Budete k tomu potřebovat jen tři věci; vyzkoušený recept, kvalitní ingredience a trochu fantazie. Svoje umění si můžete vyzkoušet třeba hned 8. května, kdy se slaví Den Matek. Svátek letos připadá na neděli, a tak je nesporné, že dobrý a hezký moučník, potěší nejen maminky, ale pochutná si na něm celá rodina.

 

Obecně platí, že při dekorování jakéhokoliv dezertu je dobré vsadit na zdobení, které přitahuje pozornost a vyvolává chuť k jídlu. Abyste udělali dojem, nemusíte používat žádné velké cukrářské techniky. Naopak, myslete na efektivitu a jednoduchost, aby vám zbylo hodně času na odpočinek a zábavu s rodinou. V jednoduchosti je kouzlo a tak si bohatě vystačíte s ovocem a květy.

Na lehkém dortíku panna cotta si můžete pohrát s kontrasty pomocí barevného čerstvého ovoce (jahody, maliny, kiwi atd.), které naaranžujeme na polevu jako barevnou zahrádku. Opravdu slavnostního nazdobení docílíte květinami, aromatickými bylinkami, čokoládovými kuličkami nebo třeba matcha práškem, ochucenou nebo neochucenou šlehačkou. Možnosti jsou nekonečné - kokosové hobliny nebo strouhaná bílá čokoláda dodají slavnostní nádech jakémukoliv základnímu jogurtovému dortu, expresnímu tvarohovému koláči nebo ovocnému koláči pro začátečníky.

Pro inspiraci vám přinášíme jednoduché recepty ke Dni matek od Vitany, která má skvělé pomocníky pro rychlé pečení.

Panna cotta s jahodami

Suroviny:

250 ml smetany

70 g cukru krupice

1 ks Vanilkového cukru 

1 ks Želatiny 

1 ks Džemfix 2:1 

Ovoce dle chuti

Postup:

Smetanu a cukr převaříme. Odstavíme a necháme vychladnout na 80 °C. Sypkou želatinu zalijeme horkou smetanou a mícháme do úplného rozpuštění. Po částečném vychladnutí nalijte do skleniček. Vychladíme a podáváme s jahodami povařenými s Džemfixem 2:1

Fit dortík s tropickým želé

Surovina:

300 g sušenek

150 g horké čokolády

500 g měkkého tvarohu

200 g bílého jogurtu

50 g moučkového cukru

50 g Citronový cukr 

10 g Dortového želé s příchutí tropik Vitana

40 ml limetkové štávy

Ovoce dle chuti

Postup:

Čokoládu rozpustíme a přisypeme sušenky podrcené válečkem. Takto připravenou hmotou naplníme dno formiček a necháme ztuhnout v chladu. Poté zalijeme jogurtovo-tvarohovým krémem (smícháme tvaroh, jogurt, cukr a limetkovou šťávu). Před podáváním nazdobíme tropickým ovocem a zalijeme dortovým želé.