19042024

čtvrtek, 07 říjen 2021 00:33

Sladké povzbuzení pro chladné dny

Co máte raději – kávu nebo čokoládu? Uznáváme, že je to těžká volba. Co takhle dát je dohromady a vychutnat si symfonii krásných chutí, které navíc povzbudí a zlepší náladu?

Kombinace kávy s čokoládou nebo čokoládu s kávou není vůbec hřích. Naopak, pěkně se k sobě hodí. Dokonce tak, že z některých kombinací kvalitní kávy a sladké čokolády by byla nadšená i módní policie, tak jim to spolu ladí.

Jsou to vzdálení příbuzní?

Někdo tvrdí, že káva a čokoláda jsou dvojčata, jiní, že jsou to nevlastní sourozenci. Z biologického hlediska to však není pravda. "Káva, zejména druh arabica, může mít až tisíc pět set různých chutí a mezi nimi je i častá chuť kakaa," říká baristka Monika Matúšová ze Zlatého Zrnka "Káva je nápoj vyrobený z upražených zrn kávovníku a čokoláda se připravuje z upražených kakaových bobů."

Oba mají za určitých okolností příznivý vliv na duševní a fyzické zdraví a dokážou povzbudit. Káva díky kofeinu, čokoláda díky theobrominu, i když v čokoládě je toho mnohem méně než kofeinu v kávě. Kdysi oba také sloužily jako platidlo a dnes jsou zajímavými komoditami, se kterými se obchoduje na světových burzách.

Zde ale jejich podobnost končí. Kávovník je vysoký, vždy zelený strom, kakaovník malý keř. Zatímco plody kakaovníku jsou dlouhé lusky (boby), kávovník má malé bobulky, ve kterých jsou skryty "pecky" – zelená kávová zrna. Jak je propojit?

Čokoládová káva pro štíhlou linii

Žádnou kávoholičku určitě nepřekvapí, že káva sama o sobě může chutnat jako čokoláda. Skutečnou, téměř hmatatelnou v ústech, i když se káva kakaového prášku ani nedotkla. "Někteří zpracovatelé kávy sice kakaový prášek dom kávy přidávají, ale kvalitní odrůdová káva například z Indie může mít chuť po čokoládě. Tak intenzivní a skutečnou, že káva má přívlastek čokoládová, i když nemá s kakaem nic společného," pokračuje M. Matúšová.

Ze šálku "čokoládové" kávy je mnohonásobné potěšení. Nakopne tělo, stimuluje mysl a chuťovým buňkám dopřeje potěšení z čokolády. A nejlepší je, že nepřiberete ani gram, protože čokoládu jste opravdu neměli a káva podporuje metabolismus, takže může pomáhat při hubnutí.

Kdy jim to bude slušet?

Kombinace kávy samozřejmě nemusí být vůbec tabu – přesněji kávová zrna v čokoládě. Zvláště pokud se jedná o kombinaci kvalitních produktů a denně jich nesníme kila.

Užít si kombinaci čoko-kávových chutí a nepřibrat nabízí i zlatá střední cesta: šálek kávy s malým kouskem čokolády. Oříškovým kávám "sluší" středně hořké čokolády (cca 70 %), které vykouzlí příjemnou sladkou chuť v ústech a zároveň zvýrazní chuť oříšků. Tmavě pražené kávy si zas neuvěřitelně rozumí s velmi tmavou čokoládou (70 % a více). Kávu s ovocnými nebo květinovými tóny je příjemné zkombinovat s jemnou čokoládou (55 %), aby nepřerazila, ale doplnila delikátní chutě kávy. A k zemité, kořeněné kávě s nízkou kyselostí vyzkoušejte kousek středně hořké čokolády (50-70 %), nebudete zklamáni.

Záchrana v chladných dnech

"Já si nejraději vychutnávám kávu samu o sobě. Nejprve černou, pak ochucenou mlékem. Mléko, ale i další pochutiny do kávy patří, protože dávají jejímu chuťovému profilu nové rozměry. Pokud jde o kombinaci kávy s čokoládou, dávám přednost kvalitním a dobře upraženým kávovým zrnům v čokoládě. Ale v sychravých podzimních dnech, kdy nám nejednou chybí slunce a denní světlo, tělo a duši ženy určitě potěší šálek moccaccina," usmívá se baristka ze Zlatého zrnka.

Hm, horká hustá káva s čokoládou a napěněným mlékem, to opravdu nezní zle. Naopak, již jen představa jeho vůně potěší. A co potom šálek tohoto nápoje?! Bereme všemi 10!

Jak na moccaccino?

V podstatě se jedná o latté, cappuccino nebo flat white doplněné čokoládou. Ta může být ve formě prášku, sirupu, ale také kostky vaší oblíbené čokolády. "Můžete si udělat šálek espressa a rozpustit v něm čokoládu. Poté doplňte šlehané mléko a moccaccino máte připravené. Můžete ho ještě také ozdobit šlehačkou nebo kousky čokolády," radí M. Matúšová.

Existuje i jiný způsob– udělejte si espresso a zalijte ho našlehaným teplým mlékem, které jste dochutili čokoládovým sirupem. Pro ty, kteří nechtějí mít přeslazený den, stačí doplnit cappuccino kakaovým práškem.

„V každém případě je velmi důležité jednak, aby se chutě čokolády a kávy příjemně doplňovali, a potom jejich poměr. Jde o kávu s čokoládou, ne naopak. Samozřejmě, každý má rád něco jiného, tak ať si to dopřeje," přeje na konec šikovná baristka.

Ať už je zima, ponuré nebo mlhavé počasí, každý den si můžeme vylepšit šálkem moccaccina. Než vyzkoušíme všechny poměry, kombinace a chutě káv s čokoládou, ani se nenadějeme a zase se všecko zazelená...